Яке церковне свято 2 листопада / depositphotos.com

Великомученик Артемій жив при Костянтині Великому і служив у нього воїном. Відрізнявся небувалою хоробрістю в бою, тому був нагороджений і поставлений правителем Єгипту. Після того, як помер син Костянтина Великого і імператором став Юліан, який почав гоніння на християн, Артемій викрив його в жорстокості і поклонінні ідолам. 

Імператор позбавив Артемія всіх почестей і відправив у темницю. Довго умовляв воїна відректися від Христа, а, почувши відмову, відправив на жорстокі муки. Йому відсікли голову, було це в 362 році.

Православне свято 2 листопада - день пам'яті Герасима Нового

Преподобний Герасим народився в Пелопоннесі, досягнувши повноліття, пішов у пустелю і там прийняв чернечий постриг. Навчався у афонських мудреців і, отримавши благословення, відправився в Єрусалим, де після довгих подорожей став запалювати свічки біля Гробу Господнього.

Відео дня

Пізніше Герасим Новий став дияконом, потім - пресвітером, але навіть такі посади не зменшили тягу святого до подвигів. Кілька років він прожив у мовчанні на святих місцях. Влаштував жіночий монастир в місті Омалі на кефалонійському острові, чому і отримав ім'я Герасим Кефалонскій. 30 років прожив там, постійно читаючи молитви і перебуваючи в праці. За стійкість віри і духу Господь нагородив Герасима даром чудотворень - святий міг зцілювати людей. 

Прикмети 2 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • сильний вітер 2 листопада - погода в найближчі дні буде хорошою;
  • модрина голки не скинула - снігу ще довго не буде;
  • подивитися на птахів поруч з собою - накликати біду і стати жебраком.

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично заборонено дивитися на небо. Наші предки вірили, що, якщо порушити заборону, можна осліпнути. Також не рекомендується закривати двері, поки всі домочадці не ляжуть спати. Церква вважає, що будь-які урочистості потрібно перенести на іншу дату, сьогодні веселитися не варто.

Що можна робити 2 листопада

Православні віруючі винайшли унікальний спосіб позбавлення від грижі. Потрібно 2 листопада піти до церкви і поставити свічку преподобному Артемію, попросивши його позбавити людину від страшної хвороби. Після такого нескладного ритуалу можна відправлятися додому і займатися своїми справами - хвороба пройде сама. Також в цей день господині просили чоловіків полагодити паркан - вважалося, що отвори в ньому привертають бідність, а допустити зубожіння не можна.

Ще одна традиція дня - дівчата старалися квасити капусту саме сьогодні, тоді вона дасть більше соку і буде смачніше. Раніше УНІАН пропонував рецепт квашеної капусти на зиму для господинь.

Вас также могут заинтересовать новости: