Церковне свято 21 червня / pixabay.com

Великомученик Феодор жив у Малій Азії, за свою мудрість і хоробрість був поставлений стратилатом (воєводою) в місті. Городяни любили його і поважали, багато хто навіть прийняв християнську віру за проповідями святого. Одного разу цар Ліциній дізнався про це і викликав Феодора до себе. Там правитель змусив святого принести жертву ідолам і відмовитися від Христа. 

Феодор попросив відстрочки, а сам розбив ідолів. Срібло і золото, з якого вони були зроблені, роздав бідним. За це його довго мучили і катували, а в кінці розіп'яли. На ранок після страти сталося диво - мучителі побачили на місці тортур абсолютно неушкодженого Феодора. Тоді багато сотників і воїнів увірували в Христа, а святий сам віддався в руки катів.

Відео дня

На честь пам'яті Феодора Стратилата сьогодні відзначається народне свято 21 червня - Федір Колодязник.

Православне свято 21 червня - день пам'яті преподобного Зосими

Відомо, що преподобний Зосима жив в VI столітті і повністю присвячував себе подвигам. Він багато молився, постився і відмовився від усього мирського заради набуття дару прозорливості і чудотворення. 

Згідно з переказами, одного разу під час подорожі Зосима йшов з ослом, якого з'їв лев. Тоді преподобний звернувся до лева і сказав, що йому важко нести всі свої речі, і якщо хижак з'їв осла, то нехай сам тепер речі і несе. З цього моменту лев став ручним.

Прикмети 21 червня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • багато роси вранці - буде хороший урожай конопель і льону;
  • згущуються хмари - на кілька днів погода зіпсується;
  • грім гримить до світанку - чекати на дощ;
  • птахи перестали співати - потрібно готуватися до грози і злив.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними прикметами, сьогодні не можна прибирати в будинку - можна вимести добрі сили. Також небажано стригти нігті і волосся, інакше імунітет ослабне. З огляду на те, що 21 червня відзначається День літнього сонцестояння, ні в якому разі не можна стояти до сонця спиною - накликаєте на себе неприємності.

Що можна робити 21 червня

Назва свята "Федір Колодязник" з'явилося не просто так - цю дату вважали особливою колодязних справ майстра. За старих часів вони клали сковороди на ті місця на землі, де можна було вирити колодязь, а на ранок дивилися як запітніла сковорода, і вирішували - підходить обрана ділянка чи ні.

Колодязна вода здавна вважалася цілющою, як свята, на ній готували, в ній прали, нею ж і вмивалися. Вважається, що вода, взята з семи різних колодязів, може вилікувати людину від хвороб.

Вас також можуть зацікавити новини: