Церковне свято 23 червня / pixabay.com

Відомо, що священномученик Тимофій був єпископом міста Пруси і жив в епоху правління царя Юліана. За благі справи і вірність Богу він отримав дар прозорливості і чудотворення. Ще до того, як Тимофій отримав сан єпископа, він відчайдушно боровся з єрессю і багатьох язичників навернув до Христа. Після здобуття відповідальної посади мудро керував своєю паствою.

Імператор, бачачи успіхи святого, уклав його в темницю, де довго катував і змушував відректися від своєї віри. Отримавши відмову, наказав відсікти Тимофію голову.

Відео дня

На честь пам'яті священномученика сьогодні відзначається народне свято 23 червня - Тимофєєв день.

Православне свято 23 червня 2022 - день пам'яті мучеників Олександра і Антоніни

Мучениця Антоніна жила близько 313 року при імператорі Антоніні. Її вмовляли відректися від Христа, пропонуючи дівчині привабливу посаду язичницької жриці. Християнка відмовилася, за це її ув'язнили в темницю, де часто били і ображали. Антоніна стійко витримувала всі тяготи, постійно молилася і сама відмовлялася від їжі. 

Одного разу язичники вирішили зганьбити невинну діву, але молодий воїн Олександр врятував дівчину від цього. Він прийшов до правителя і пообіцяв схилити Антоніну до зречення від Господа. Його пустили до неї в темницю, а він помінявся з нею одягом - стражники нічого не помітили і Антоніна опинилася на волі. Довго її шукали, катували Олександра, щоб вивідати, куди пішла дівчина, однак, Антоніна повернулася сама. Тоді їх обох довго катували в муках, а потім стратили.

Прикмети 23 червня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • ясний день, але не видно мурах-чекайте, що погода зіпсується;
  • курки активно махають хвостами - випадуть опади;
  • засуха на Тимофія - до сумних новин і неприємностей;
  • павуків не видно - погода зміниться.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату, згідно з православними канонами, заборонено скупитися - самі будете потребувати. Також не рекомендується сумувати, лихословити і пліткувати, інакше "притягнете" в своє життя неприємності. Народні повір'я свідчать, що 23 червня не потрібно заглядати в чужі вікна і залишати свої відкритими - залучите невдачі іншої людини.

Що можна робити 23 червня

Цей день здавна вважався магічним - часто саме сьогодні людям приходять знаки згори або знамення. Саме тому важливо звертати увагу на все, що відбувається навколо вас. Постарайтеся провести 23 червня в гарному настрої і не піддаватися провокаціям - несіть благо і світло в цей світ. Для того, щоб залучити благополуччя в будинок, покличте в гості друзів або родичів.

Вас також можуть зацікавити новини: