Церковне свято 3 грудня / depositphotos.com

Прокл був учнем Іоанна Златоуста. Згідно з легендою, один раз до Златоусту вночі прийшла людина, але в той момент святий розмовляв з якимось старцем. Прокл вирішив не відволікати наставника і встав біля його дверей, щоб ніхто не заважав розмові. Так відбувалося три ночі поспіль. Вранці Прокл побачив ікону апостола Павла і зрозумів, що він той самий старець, з яким вів діалог Златоуст. 

Пізніше Прокл став патріархом у Константинополі. Коли в місті стався землетрус, що зруйнував багато будівель і храмів, він влаштовував хресні ходи. Під час одного з таких ходів отрока, що йшов у натовпі, підняло до неба, а потім опустило на землю. Він сказав, що в небесах чув спів ангелів. Люди стали повторювати слова молитви і землетрус припинився.

Що відзначає церква сьогодні - день пам'яті преподобного Григорія

Григорій походив з міста Декаполя, що в Ісаврії, тому його прозвали Декаполітом. З малих років він полюбив Господа, тому вирішив присвятити себе благочестивому і подвижницькому життю. Досягнувши повноліття, відмовився одружитися, пішов з дому і постригся в ченці. 

Відео дня

Жив святий в IX столітті, в ті часи, коли правителі влаштовували гоніння на християнство. Григорій кочував з місця на місце, проповідував свою релігію і викривав єретиків у помилковій вірі. Всіляко підтримував православних, втішав ув'язнених у темницях. Помер мирно в Константинополі.

Прикмети 3 грудня

Народні прикмети 3 грудня / фото УНІАН
  • раптом виявили на столі зайвий прилад - чорти хочуть поживитися вашою енергією;
  • сороки ховаються, а снігурі співають - до сильних хуртовин;
  • дворові собаки збиваються в зграї - зима буде голодною;
  • сильний снігопад з ранку - до гарної погоди.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що 3 грудня нечиста сила проникає у світ живих. Саме тому потрібно було обов'язково закривати за собою двері в будинок, інакше злі духи витягнуть фінансове благополуччя. З тієї ж причини не можна залишати двері відкритими на ніч - будете весь рік жити з чортами. Також в цей день слов'яни намагалися нікуди не їздити, але в цій забороні немає нічого містичного - за старих часів дороги були розмиті брудом і далеко виїхати навряд чи б вийшло.

Що можна робити 3 грудня

У цю дату православні віруючі моляться святому Проклу про гарну дорогу для мандрівників. Також просять захисту та підтримки для дітей. Люди століттями використовували 3 грудня, щоб проклинати нечисті сили і захищати свій будинок від їх впливу. Вважалося, що якщо якомога серйозніше побажати їм залишитися під землею, то вони не заподіють шкоди вашій родині.

Вас также могут заинтересовать новости: