Церковне свято 4 лютого / depositphotos.com

Святий Тимофій був апостолом від сімдесяти, учнем апостола Павла і першим єпископом на Ефесі. Він вважається одним з найвірніших і найвідданіших послідовників, бо незважаючи на молодість, відповідально виконував всі доручення апостола.

Все своє життя Тимофій проповідував християнство, 15 років був єпископом у церкві. Був тим, хто останнім спілкувався з апостолом Павлом перед смертю. Після смерті вчителя повернувся в Ефес, де язичники прославляли своїх Богів. Тимофій кинувся переконувати їх, за що був схоплений і побитий камінням на смерть.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 4 лютого - Тимофій Полузимник.

Відео дня

Православне свято 4 лютого - день пам'яті преподобного Макарія Жабинського

Макарій Жабинський народився в 1539 році, в молодості прийняв чернечий постриг з ім'ям Онуфрій, а через кілька років заснував Введенську обитель поблизу міста Белева. За це Макарія прозвали Белевським чудотворцем.

Прикмети 4 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • сонячний день - весна настане рано;
  • снігопади на Тимофіїв день - буде хороший урожай восени і влітку;
  • на вулиці морози, а шибки в хаті запітніли - скоро потеплішає;
  • сни з 3 на 4 лютого вважаються віщими.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква в цей день не рекомендує важко працювати. Також не можна сваритися, пліткувати і ображатися. За народними повір'ями, 4 лютого заборонено підмітати - можна "вимести" щастя. З дому не можна виходити з непокритою головою, інакше нечиста сила пробереться в ваш розум.

Що можна робити 4 лютого

Цей день вважається найхолоднішим в році. Крім того, саме 4 лютого слов'яни визначали середину зими, тому день пам'яті святого Тимофія в народі називали "Напівзимник". Православні віруючі сьогодні можуть відправитися до церкви або помолитися вдома про благополуччя для своєї родини. Також в цей день можна збиратися вдома всією сім'єю, пригощатися смачними стравами і спілкуватися.

Вас також можуть зацікавити новини: