Церковне свято 5 квітня / depositphotos.com

Никон був воїном, служив в Неаполі, мати його сповідувала християнство і переконувала сина ступити на шлях істинний. Одного разу, під час битви, він осінив себе хресним знаменням і виграв важкий бій. Пізніше Никон хрестився у Фракії, оселився там же і став вести подвижницький спосіб життя.

Після смерті наставника до Никона перейшли його учні, він відправився з ними в Сицилію. По дорозі поховав свою матір і звернув до Христа 9 воїнів. За часів правління Декія всіх християн засудили за віру і стратили.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 5 квітня - Ніконов день.

Православне свято 5 квітня - день пам'яті святих мучеників Філіта і Лідії

Святий Філіт, його дружина Лідія та їхні сини завжди були християнами і відчайдушно сповідували цю віру. В епоху правління імператора Адріана їх схопили і довго переконували зректися Христа. Мученики відмовлялися і наводили здорові аргументи, за що їх піддали тортурам, від яких Філіт і Лідія померли.

Прикмети 5 квітня

Народні прикмети 5 квітня / фото pixabay.com
  • заморозки в ніч з 4 на 5 число - у квітні буде хороша погода;
  • кішка чхає або кашляє - найближчим часом підуть дощі;
  • дворові птахи вищипують у себе пір'я - до нещастя в сім'ї;
  • опівдні вийшло яскраве сонце - літо буде спекотним.

Що сьогодні не можна робити

У Ніконов день категорично заборонено тримати на виду гроші - це призведе до нерозумних витрат і злиднів. Також сьогодні не можна спати на чужій подушці - привернете негативні думки і біди іншої людини. Сваритися і пліткувати 5 квітня - погана прикмета.

Що можна робити 5 квітня

Згідно з народними повір'ями, якщо випити чай з м'ятою в цей день, то сім'я весь рік буде здоровою. Жінки сьогодні займалися генеральним прибиранням, так як вважалося, що така традиція приверне в сім'ю благополуччя. Після домашніх справ люди відправлялися в лазню. Слов'яни 5 квітня займалися городом - висаджували яблука, груші і смородину.

Вас також можуть зацікавити новини: