Церковне свято 13 липня / pixabay.com

13 липня в православній церкві відзначають Собор 12 апостолів. У народі цей день називається Дванадцять апостолів. Що це за церковне свято, які його традиції та прикмети - розповідаємо в матеріалі.

13 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Собор славних і всехвальних 12 апостолів відзначається на наступний день після свята Петра і Павла. Цей день присвячений обраним учням Христа - Петру, Андрію Первозванному, Іоанну Богослову, Якову Заведєєву, Пилипу, Варфоломію, Фомі, Левію Матвію, Якову Алфеєву, Іуді Тадею, Симону Кананіту і Матвію (замість Іуди, який зрадив Ісуса).

Свій початок свято бере в IV столітті. Згідно Євангеліє, після Воскресіння Христа на 12 його учнів зійшов святий дух. І тоді апостоли змогли говорити на різних мовах, а, значить, і проповідувати християнство в інших країнах. Також всі вони стали чудотворцями. Всі апостоли, крім Іоанна Богослова, загинули мученицькою смертю.

Відео дня

Собор 12 апостолів відзначають 13 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати святих будуть 30 червня.

Народні прикмети на 13 липня

Народні прикмети на 13 липня / pixabay.com

Прикмети дня вказують, яким буде літо і погода:

  • зозуля кує - літо видасться довгим і жарким;
  • мовчить зозуля - сніг рано випаде;
  • роси зранку багато - встановиться сонячна погода;
  • коропи пішли на дно водойми - бути негоді.

13 липня зазвичай стояла спека, тому в цей день наші предки йшли на сінокіс, а після влаштовували народні гуляння.

13 липня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька заборон:

  • не можна лаятися і сваритися - конфлікт затягнеться надовго;
  • не слід вживати алкоголь;
  • не можна відмовляти у допомозі.

Також в цей день небажано працювати на городі та в саду.

Що можна робити 13 липня

Цього дня можна піти до церкви, помолитися святим. У них просять допомоги в будь-яких починаннях, захистити сім'ю і дім від бід і недуг. Також на свято потрібно помиритися з тими, з ким у сварці й попросити вибачення. Добре допомогти тому, хто потребує.

На Собор 12 апостолів, як і на Великдень, прийнято фарбувати яйця, але не в червоний, а в жовтий колір. Яйце уособлює життя, а жовтий колір символізує сонце. Такими крашанками пригощають рідних, близьких, бажаючи при цьому Божої благодаті, здоров'я, душевного спокою та миру. Більшість страв на столі також повинні бути з яєць - наприклад, яєчня з салом, шинкою, зеленню, сиром, рибою.

Вас також можуть зацікавити новини: