Церковне свято 14 вересня / pixabay.com

14 вересня за новим церковним календарем у православній церкві відзначають одне з 12 головних свят - Воздвиження Хреста Господнього. Чому цей день так шануємо, які його традиції та що заборонено робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

14 вересня 2023 - яке свято сьогодні та за старим стилем

Повна назва цього свята - Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Воздвиження означає "підняття" - тобто, це свято на честь підняття Хреста, на якому був розп'ятий Ісус.

Історія свята почалася ще в IV столітті, коли правив імператор-християнин Костянтин Великий. Він вирішив знайти Хрест, на якому був розп'ятий Ісус і відправив на пошуки свою матір, царицю Олену. Вона поїхала до Єрусалима і там, 326 року, знайшла святиню, у печері неподалік від міста. За переказами, у тій печері тоді знайшли три хрести і, щоб визначити, на якому був розп'ятий Спаситель, по черзі підносили кожен до тяжкохворої жінки. Після покладання одного з хрестів жінка зцілилася - так був знайдений Хрест Господній. 

Відео дня

До місця знахідки зібралися християни, і, щоб усі могли побачити хрест, його стали піднімати - споруджувати. Звідси походить назва свята, і стали святкувати цю подію. Хрест після цього розділили на дві частини - одна залишилася в Єрусалимі, але згодом була загублена, а друга вирушила до Константинополя. Зараз її частинки зберігаються в храмах Європи.

Воздвиження відзначають 14 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем його святкують 27 вересня.

Свято 14 вересня за старим стилем - день пам'яті преподобного Симеона Стовпника.

Народні прикмети на 14 вересня

Народні прикмети на 14 вересня / pixabay.com

За прикметами дня дивилися, якою буде зима і весна:

  • вранці заморозки - буде рання зима;
  • похолодало різко - весна також буде ранньою;
  • птахи вже відлетіли в теплі краї - будуть сильні морози.

У народному календарі 14 вересня - свято Воздвиження, Капусниця. Вважається, що цього дня остаточно настає осінь. За старих часів вірили, що, якщо цього дня побачити птахів, що відлітають, і загадати бажання - воно обов'язково збудеться.

14 вересня - що сьогодні не можна робити

У цей день не слід порушувати низку суворих заборон:

  • заборонено лаятися, обговорювати, заздрити;
  • не можна прибирати, прати, рубати дрова, займатися іншою фізичною роботою;
  • не можна давати грошей у борг;
  • не можна починати і задумувати важливі справи.

Заборонено цього дня йти в ліс - змії шукають місця для зимівлі, тому потрібно уникати зустрічі з ними.

Що можна робити 14 вересня

Цього дня заведено піти до храму і помолитися - за здоров'я, благополуччя і щастя в родині. У свято прийнято постити - не можна їсти м'ясо, рибу, молочні продукти і яйця. Вважається, що той, хто на Воздвиження поститься, тому сім гріхів пробачиться.

Найчастіше на Воздвиження готують страви з капусти - тушкують, готують пироги. Дім цього дня за старих часів окропляли освяченою в церкві водою - щоб захистити від нечистої сили і поганих людей.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: