Церковне свято 18 серпня / depositphotos.com

18 серпня в церкві вшановують пам'ять мученика Євсигнія Антіохійського. У народному календарі - Євстигній Житник. Про життя святого, традиції на церковне свято і що заборонено робити цього дня - у матеріалі.

18 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Євсигній жив у III столітті і був римським воїном. Він сповідував християнство і за переказами, одного разу побачив на небі явлення Хреста у вигляді зірок. Відтоді перемагав у всіх битвах.

У старості Євсигній пішов зі служби й оселився в рідній Антіохії, де присвятив себе молитвам і посту. Але в той час на престол зійшов затятий язичник Юліан Відступник, якому тут же доповіли про Євсигнія. Коли 110-річного колишнього воїна привели на суд, то святий викрив Юліана в злочинах проти Христа. Імператор за це велів його стратити.

Відео дня

Святого вшановують 18 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 5 серпня.

Народні прикмети на 18 серпня

Народні прикмети на 18 серпня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде погода і перший зимовий місяць:

  • вода в річці піниться - через день буде дощ;
  • жаби голосно квакають - скоро потеплішає
  • хмари висять низько над лісом - пора йти по гриби;
  • яка погода цього дня - таким буде грудень.

У народному календарі 18 серпня - свято Цибулин день, Євстигній Житник. До цього часу зазвичай закінчувався збір врожаю і в'язали зв'язки з цибулі на зиму.

18 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня:

  • забороняється сваритися, лаятися, бажати зла - триває піст;
  • не можна відмовляти в допомозі - ні людям, ні тваринам;
  • не слід розмовляти під час роботи в полі або на городі - до неприємностей.

Тим, хто тримає Успенський піст, не можна їсти гарячу їжу і олію.

Що можна робити 18 серпня 

Цього дня можна робити прибирання, працювати на городі та в полі. За старовинним звичаєм заведено готувати страви з цибулею, а в будинку потрібно повісити в'язку цибулі - щоб здоров'я було міцнішим. Щоб позбутися хвороб, а особливо проблем зі спиною, цього дня потрібно проявити щедрість - поділитися із сусідами частиною свого врожаю.

Вас також можуть зацікавити новини: