Яке церковне свято сьогодні, 28 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

28 квітня православні віряни відзначають велике свято - Вхід Господній в Єрусалим. Також цього дня за новим церковним календарем вшановують Львівську ікону Божої Матері "Одигітрія". Про традиції та прикмети 28 квітня, що відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

28 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

28 квітня 2024 року православні відзначають велике свято - Вхід Господній в Єрусалим, Вербна неділя. Цього дня згадують, як Ісус Христос верхи на віслюку в'їхав до Єрусалима, де його зустрів радісний народ і на знак поваги встелив дорогу пальмовим гіллям. Ті, хто зустрічав Спасителя, сподівалися, що Ісус визволить їх від рабства Римської Імперії, але не розуміли тоді, що Він готується дарувати їм не земне, а небесне спасіння.

У нас символом свята є гілочки верби, тому й неділя називається Вербною. У храмах цього дня відбуваються урочисті служби, на яких освячують вербові гілочки - як символ перемоги життя над смертю.

Відео дня

***

28 квітня, у першу неділю після дня пам'яті Юрія Переможця (23 квітня за новим стилем) вшановують Львівську ікону Божої Матері "Одигітрія".

Ікона Львівської Богородиці - одна з найцікавіших і найзагадковіших пам'яток української церковної культури. Вважається, що ікона написана в ХIV столітті в традиції православного іконописця.

Директор Львівської галереї мистецтв, мистецтвознавець Борис Возницький стверджував, що ікону було перенесено з однієї з львівських церков до латинської катедри через пожежу в місті 1527 р. За часів латинського архієпископа Яна Соліковського образ передали вірменам - відтоді він зберігався у вірменському соборі до ХХ ст. Після Другої світової війни святиня на якийсь період зникла з поля зору, а 1984 року її викупили від приватної особи до фондів Львівської картинної галереї. Відтоді оригінальна ікона зберігалася в каплиці Палацу Потоцьких, а потім - у музеї "Івана Георгія Пінзеля" на площі Митній.

Назва "Одигітрія" походить від грецького слова, яке означає "та, що вказує шлях", "путівниця". Львівська Богородиця понад 600 років є святинею Львова.

Свято 28 квітня за старим стилем - день пам'яті апостолів від 70-ти Аристарха, Пуда і Трохима.

Про що говорять прикмети на 28 квітня

28 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У народному календарі 28 квітня - свято Вербна неділя. Прикмети дня вказують на те, якою буде погода та врожай:

  • погода тепла і ясна - восени буде рясний урожай;
  • мороз вдарив - буде врожай гречки та пшениці;
  • вітряна погода - до прохолодного літа.

Також помічають: якщо береза розпустилася раніше вільхи - літо буде сухим, а якщо вільха першою - дощовим.

Що можна робити 28 квітня

У Вербну неділю добре відвідати церковну службу, а після освятити гілочки верби. Їх зрізають напередодні, у Лазареву суботу.

Освячені гілочки ставлять удома біля ікони. Якщо можливості піти до храму немає, то вербу можна окропити свяченою водою самому та прочитати молитву на "освячення всякої речі" (з молитвослова). Щоб гілочки верби простояли довше, їх ставлять у вазу без води або кладуть поряд з іконою. У народі вважають, що освячена верба захищає сім'ю від бід і має цілющі властивості. Вербові гілочки належить зберігати рівно дванадцять місяців, після чого їх потрібно спалити і віддати землі або викинути в річку.

Також одна з традицій цього дня - близькі люди злегка б'ють один одного гілками верби, щоб вигнати хворобу і псування. Але гілки верби - не головне у святі, насамперед Господу потрібні наші молитви та добрі справи.

Триває Великий піст 2024, але тим, хто постить, у свято є послаблення - можна їсти гарячу їжу з олією і рибу, можна випити трохи вина.

Що не можна робити 28 квітня

Як і в усі дванадесяті свята, сьогодні суворо заборонено сперечатися, кричати і лаятися. Слід утриматися від галасливих заходів, надмірностей у їжі та фізичних навантажень - не можна працювати, займатися прибиранням та іншими домашніми справами. Час потрібно присвятити духовному, а не мирському.

28 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Віталій, Кирило, Максим.

Вас також можуть зацікавити новини: