Церковне свято 24 липня / depositphotos.com

Ольга була дружиною князя Ігоря Рюриковича і матір'ю Святослава Ігоровича. Після того, як чоловік її загинув від рук древлян, вона не захотіла виходити заміж і повністю віддала себе правлінню державою при трирічному синові. До повноліття Святослава Ольга займала престол.

Народ любив її і вважав мудрою. Деякі з жителів міста вже були християнами, коли Ольга стала цікавитися цією релігією. Увірувавши в Христа, вона зрозуміла, що язичництво - помилкова віра, а православ'я - істинна, і поїхала хреститися в Константинополь. Там вона прожила деякий час, а потім повернулася до Києва, щоб продовжувати вихваляти християнську віру.

Син її не захотів прийняти православ'я, боявся, що дружина не зрозуміє. Але Ольга раділа, що він не забороняє хреститися своїм підданим. Вона намагалася прищепити любов до християнства у трьох онуків: Володимира, Олега і Ярополка. Подорожувала містами, де проповідувала християнство, а люди зверталися в православну віру. Тому її прозвали рівноапостольною.

Відео дня

У 1547 році Ольгу зарахували до лику святих рівноапостольних. Такої честі удостоєні тільки п'ятеро жінок: Марія Магдалина, цариця Олена, первомучениця Фекла, мучениця Апфія і просвітниця Грузії - Ніна.

На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 24 липня - день Ольги.

Православне свято сьогодні - день пам'яті мучениці Євфимії

Чудо, вчинене Євфимією, стало вирішальним у питаннях віри міста Халкідона. Під час Вселенського Собору православні та єретики не могли дійти згоди, яка віра є істинна. Тоді Патріарх вирішив, що потрібно звернутися до мучениці Євфміії, і нехай Господь через неї дасть відповідь.

Присутні написали два сповідання - єретичне і православне, а потім поклали листки в труну святої. Через добу труна виявилася відкритою, а в руці Євміфія тримала список з православними догмами. Другий листок же лежав біля її ніг. Тоді православна віра була визнана єдино вірною, а єретики прийняли християнство.

Прикмети 24 липня

Народні прикмети сьогодні / ua.depositphotos.com
  • грім гримить на Євфимію, то на наступний день риба добре клювати буде;
  • гучний грім - до тривалої зливи, глухий - до Тихого дощу;
  • павук сидить посеред павутини - до дощу;
  • багато роси в городі - до неврожаю огірків і помідорів;
  • спекотний сонячний день - до хорошого врожаю зернових.

Що можна робити 24 липня

У народному календарі це свято отримало назву "Ольга Страдниця" через те, що саме сьогодні розпочиналися польові роботи. Особливо важливим сьогодні вважається накосити та заготовити сіно, а також сходити на рибалку. Слов'яни молилися святій Ользі за хороший улов і допомогу у справах.

Що не можна сьогодні робити

Вважається, що княгиня Ольга дуже не любила хвалькуватих людей, тому намагайтеся в цю дату не хвалитися своїми здобутками. Православна церква каже, що 24 липня заборонено переїдати та грішити обжерливістю. Також не рекомендується байдикувати - у піковий час роботи на землі багато і її потрібно виконувати.

Вас також можуть зацікавити новини: