Яке церковне свято сьогодні, 11 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

11 травня православні віряни святкують Світлу суботу великоднього тижня. Також цього дня за новим церковним календарем - день пам'яті рівноапостольних Кирила і Мефодія, які створили слов'янську абетку і церковнослов'янську мову.Про традиції дня, його прикмети і заборони та що відзначають у церкві 11 травня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

11 травня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

11 травня за новим стилем (24 травня - за старим) - день Кирила і Мефодія, святих рівноапостольних учителів словенських і творців слов'янської абетки.

Мефодій ( в миру Михайло) і його молодший брат Кирило (в миру Костянтин) жили в IX столітті. Народилися вони в місті Солуні (нині Салоніки). Михайло спочатку служив військовим, а також керував невеликим слов'янським князівством, яке підпорядковувалося Візантії. Але через 10 років він вирішив прийняти чернечий постриг у монастирі на горі Олімп. Через кілька років постриг прийняв і брат Костянтин.

Відео дня

У 857 році імператор відправив братів проповідувати християнство у хозар. Хозарський князь добре їх прийняв, сам також прийняв християнство і звільнив бранців-греків. Ще через 5 років, на прохання моравійського князя Ростислава, до нього вирушили Мефодій і Костянтин і склали слов'янську абетку, а також переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол, Псалтир та інші книги. У літописах згадується, що перші слова слов'янською мовою були від апостола Іоанна: "На початку було Слово, і Слово було до Бога, і Бог був Словом".

Вважається, що слов'янська писемність з'явилася 863 року.

Але в цих мандрах захворів Костянтин - перед своєю смертю він прийняв схиму з ім'ям Кирило та заповів старшому братові продовжити християнську просвіту. Мефодій став архієпископом Моравії та Паннонії. Він поширював богослужбову літературу слов'янською мовою, чим викликав гнів німецьких єпископів, і вони домоглися заслання Мефодія в Швабію. Але через 2,5 роки Мефодій знову почав проповідувати і хрестив чеських князів. Коли Мефодій помер, то його відспівували трьома мовами - слов'янською, грецькою та латинською.

***

11 травня 2024 року православні відзначають Світлу суботу - заключний день великоднього тижня. У суботу заведено відвідувати храм, де священнослужителі роздають артос - хліб, освячений у перший день Великодня, символ невидимої присутності Господа і вічного життя.

Свято 11 травня за старим стилем - Світла субота, апостолів Ясона і Сосипатра, а також мученика Максима, Дади та інших.

Про що говорять прикмети на 11 травня

11 травня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 11 травня - свято Мокій Мокрий, назване так на честь святого Мокія Амфіпольського, пам'ять якого також звершується цього дня. Мокрим свято назвали тому, що в цей час часто йдуть дощі.

За прикметами дня судять, якими будуть погода і літо:

  • вранці туман - до дощового літа;
  • зоря багряна - влітку буде спекотно;
  • якщо мокро цього дня - літо буде ще мокрішим;
  • похолодало на вечір - погода погіршиться, буде гроза.

Якщо день видався теплим, то літо буде багатим на врожай.

Що можна робити 11 травня

Цього дня добре піти в храм, поставити свічку, помолитися. Кирило і Мефодій вважаються покровителями учнів і студентів, а також усім, кому наука дається нелегко. У святих просять допомоги в навчанні й дарувати знання.

Світла субота - це час радості та свята, період примирення і любові, коли до оточуючих важливо ставитися з доброзичливістю, співчуттям і прощенням. День добре провести в колі близьких і друзів, можна займатися повсякденними справами.

У народному календарі Світлу суботу називають "Хороводницею" - за старих часів у цей день влаштовували хороводи, гуляння і знайомства, а також вирушали чистити джерела.

Що не можна робити 11 травня

У Світлу суботу заборонена важка фізична робота - акцент потрібно зробити на відпочинку і спілкуванні з рідними. Також цього дня не заведено відвідувати кладовища і поминати покійних. Не можна сваритися, створювати конфлікти, лаятися і сумувати.

Народні прикмети не радять цього дня братися за нові справи, якщо не завершили старі - толку ніде не буде. Незаміжнім дівчатам не можна підмітати підлогу і виносити сміття - можна вимести наречених. Також цього дня намагаються не грати весілля, інакше союз буде неміцним, і побоюються перераховувати гроші - це до безгрошів'я.

11 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Йосип, Кирило, Костянтин, Мефодій, Михайло, Ростислав.

Раніше ми публікували православний календар на травень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: