Церковне свято 16 липня / depositphotos.com

Головне свято 16 липня - день пам'яті мучеників Мокія і Марка, які стали жертвами полювання язичників на християн. Вони жили в III столітті до н. е і були схоплені під час гонінь православних віруючих. Язичники уклали святих в темницю і катували, змушуючи відректися від Христа, але Мокій і Марк не зробили цього. В покарання їм відрубали голови на головній площі міста.

Також сьогодні відзначається народне свято 16 липня - Стожари.

Православне свято 16 липня - день пам'яті мученика Іакінфа

Юнак виріс у християнській родині, але був прислужником у царя Траяна. Одного разу, під час одного з бенкетів, Якінф замкнувся у себе в кімнаті і молився Христу, поки цар і його гості насолоджувалися ідоложертвенной їжею. Один із слуг почув слова молитви і доніс царю, що Якінф відрікається від язичницьких богів і продовжує вірити в Ісуса Христа.

Відео дня

Тоді юнака привели до царя і запропонували скуштувати жертовної їжі. Иакинф відмовився і оголосив себе християнином. Його довго катували, а потім ув'язнили в темницю, моря голодом і спрагою. Незабаром один з стражників, який приніс йому язичницькі частування, побачив біля тіла юнака двох ангелів, що обернули його в світлий одяг і наділи на голову вінець.

Мучителі вирішили продовжити суд над святим, але знайшли його в темниці померлим. Двадцятирічний Якінф помер в 108 році в місті Римі. Мощі святого згодом перенесли до Кесарії.

Прикмети 16 липня

Прикмети 16 липня / Фото ua.depositphotos.com
  • Павук виходить з гнізда і тче нову довгу павутину - до гарної погоди.
  • Комарі літають роєм - до гарної погоди.
  • Перед негодою собака багато спить і мало їсть, катається по землі або риє лапами землю.

Що можна робити 16 липня

Слов'яни спостерігали за небом / фото ua.depositphotos.com

У цей день наші предки спостерігали за небом - в ньому повинно було з'явитися скупчення тіл в сузір'ї Тільця. Таке явище називалося "Плеяда" або "Стожари". Вважалося, що вони приносять удачу і оберігають звіроловів і рибалок.

Проте, 16 липня в цілому сприймали, як невдалий день, тому у всіх справах потрібно було бути гранично обережними.

Що сьогодні не можна робити

Народні прикмети свідчать, що сьогодні не можна вирушати в далеку дорогу, а також займатися важкою фізичною працею. Православна церква суворо забороняє злитися та допускати негативні думки та з'ясовувати стосунки з близькими людьми.

Вас також можуть зацікавити новини: