Церковне свято 23 червня / depositphotos.com

Яке свято 23 червня в православному календарі, на що потрібно звернути особливу увагу і що - під суворою забороною в Тимофіїв день - читайте в матеріалі.

Церковне свято 23 червня - день пам'яті священномученика Тимофія, єпископа Прусського

Святого Тимофія шанують 23 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 10 червня.

Тимофій жив у IV столітті. Він був єпископом у Пруссі, багатьох язичників звертав у християнську віру і за святість свого життя отримав від Бога дар чудотворення.

Відео дня

Але ось за християнські проповіді єпископа, за наказом імператора Юліана Відступника, схопили і кинули в темницю. Тимофій не занепав духом і продовжив проповідувати у в'язниці - під вікна його темниці приходили городяни, щоб послухати святого. Розгніваний імператор наказав стратити єпископа.

Мощі святого були перенесені в Константинополь (зараз це Стамбул, Туреччина). Відомо, що біля гробниці відбувалися чудеса зцілення.

Народні прикмети на 23 червня

Народні прикмети на 23 червня / pixabay.com

За прикметами цього дня визначали, якою буде погода найближчим часом:

  • день сонячний, але мурах не видно - чекай негоди;
  • птахи зранку чистять пір'ячко - піде дощ;
  • павуки сховалися - теж погода зміниться.

У народі день прозвали Тимофіїв день та Знамення Тимофія - в цей час траплялися важливі передвістя, які попереджали людей про щось.

Що не можна робити 23 червня

Знамення Тимофія - це знаки і прикмети дня, які можуть мати пророчий сенс. Вони можуть бути пов'язані зі здоров'ям і благополуччям, особистим життям, тому наші предки звертали на них особливу увагу.

Наприклад, поганим знаком вважалося надіти одяг навиворіт - це до неприємностей, а розбите дзеркало в цей день було передвісником біди. Чорна кішка, яка перейшла вам дорогу, може означати низку невдач, а якщо обізнатися в людині - то це до весілля або похорону серед знайомих. Побачити ненароком в цей день сонячний промінь в домі - це хороший знак.

Боятися таких знамень не варто - навпаки, вони покликані попередити і, можливо, вберегти від поганого.

Заборони цього дня такі:

  • не можна скупитися і відмовляти в допомозі - сам залишишся і без грошей, і без допомоги;
  • заборонено дивитися в чужі вікна - будеш відповідати за чужі помилки;
  • не варто виносити з дому сміття - до скандалів в сім'ї;
  • не можна дивитися в чуже дзеркало незаміжнім дівчатам - майбутній чоловік не буде триматися дому.

Також в цей день не радять бути на самоті - можна пропустити благополуччя і щастя. 

Що можна робити 23 червня 

У Тимофіїв день 23 червня потрібно допомогти нужденним і подати милостиню. Радять запросити в дім гостей або зібратися в сімейному колі. Триває Петрів піст - 23 червня потрібно дотримуватися сухоїдіння тим, то постить. Раніше ми публікували календар харчування на кожен день на Петрів піст 2023.

У святого Тимофія просять зцілення від недуг і сили духу протистояти життєвим труднощам і невдачам. 

Вас також можуть зацікавити новини: