Яке свято 23 грудня / фото УНІАН, Валерій Шмаков

У цей день у світі відзначаються Свято людського світла, Всесвітній день сноубордингу.

В Україні - День штабних спеціальностей і військ спеціального зв'язку, в Канаді - П'яний вечір, в Судані - День дітей, в США – Фестивус, День пфеффернюссе, День сімейних коренів, День передарювання, в Мексиці - Ніч редису, в Литві - Свято Блукаса, в Швеції - День народження королеви Сільвії, в Індії - День фермера, в Ісландії - День святого Торлака, в Британії - Вечір Тома Боукока, в Єгипті - День Перемоги, День звільнення Порт-Саїда.

Пам'ятні дати 23 грудня, річниці та події

23 грудня 1876 року була прийнята перша Конституція Османської імперії.

Відео дня

У 1900 році Реджинальд Фессенден провів перший у світі сеанс звукової радіопередачі.

У 1913 році була заснована Федеральна резервна система США з ряду великих банків. До сьогоднішнього дня тільки банки, що входять до ФРС, мають право здійснювати емісію долара.

Читайте такожІмені 23 грудня: у кого День ангела і як назвати дитину23 грудня 1947 року вважається Днем винаходу транзистора. Перший транзистор створили американські фізики Вільям Шоклі, Джон Бардін і Уолтер Браттейн в лабораторіях Bell Labs. Це сталося 16 грудня 1947 року, а через тиждень - 23 грудня - відбулося офіційне представлення наукового нововведення. У 1956 році вчені були нагороджені Нобелівською премією з фізики "за дослідження напівпровідників і відкриття транзисторного ефекту". Джон Бардін незабаром був удостоєний Нобелівської премії вдруге за створення теорії надпровідності. Пізніше транзистори замінили вакуумні лампи в більшості електронних пристроїв, зробивши революцію в створенні інтегральних схем і комп'ютерів. Назву для нового пристрою придумав Джон Пірс. 

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 23 грудня вшановує пам'ять святого Міни Златоустого. У народі свято назвали "День Міни". До нього з молитвою зверталися за допомогою, щоб допоміг повернути зір. Також, за повір'ям, він вчить відрізняти погану людину від хорошої. 

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично заборонялося лаятися і підвищувати голос - це може розгнівати святого. 

Прикмети на 23 грудня     

Народні прикмети сьогодні / фото Марина Григоренко

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • стоїть ясна погода - скоро вдарять морози;
  • сніг вітром легко розноситься - літо буде без дощів.

Іменини 23 грудня 

Іменини у Анни, Єрмогена, Степана, Євграфа, Ангеліни, Олексія, Євгена, Якова, Іоанна, Стефана, Костянтина, Олександри, Сергія, Тетяни, Петра, Михайла, Григорія та Анатолія.

Вас також можуть зацікавити новини: