Яке свято 23 січня / фото УНІАН

У цей день у світі відзначаються Свято чуток, Всесвітній день ручного письма або День почерку (ООН).

У США - День вимірювання своєї стопи, День пирога з ревенем, День святості людського життя, День пирога, День снігоприбирачів, що грають в хокей з поштовими скриньками, в Тайвані - Всесвітній день свободи, в Іспанії - День пам'яті святого Ільдефонса толедського, в Індії - День Субхас Чандра Бос.

Пам'ятні дати 23 січня, річниці та події

23 січня 1556 року в Китаї сталося одне з найбільш руйнівних і найбільших за кількістю жертв землетрусів у світі. Загинули 830 тисяч людей.

Відео дня

Читайте такожКоли Великдень у 2022 році: дата і традиції великого церковного святаУ 1849 році в Женеві, штат Нью-Йорк, вперше в історії США жінці вручили диплом лікаря. Його володаркою стала Елізабет Блекуелл, уроджена англійка.

У 1895 році вперше на берег Антарктиди зійшли люди - капітан і пасажир норвезького промислового судна "Антарктик". Це були Крістенсен і Борхгревінк. Останній і умовив капітана спустити на воду шлюпку і пристати до берега. Більш того, він зібрав там зразки мінералів, побачив і описав антарктичний лишайник, а у воді помітив медузу. Одним з чудес, які спостерігали члени екіпажу на новому материку, було Полярне сяйво.

Через кілька років Борхгревінк повернувся в Антарктиду, але вже в ролі керівника великої експедиції на судні "Південний Хрест" (1898-1900).

У 1912 році в Гаазі була підписана Міжнародна "опіумна" Конвенція - перша міжнародна угода про контроль наркотичних засобів.

У 1960 році Жак Пікар і Дон Уолш на батискафі "Трієст" опустилися на дно Маріанської западини. Вони досягли "найнижчої" точки Світового океану, так званої "Безодні Челленджера". Прилади зафіксували рекордну глибину - 11 521 метр. Згодом цифра була скоригована - 10 918 метрів. Спуск "Трієста" тривав 4 години 48 хвилин, підйом - 3 години 15 хвилин. На дні сміливці пробули близько 20 хвилин, з'ївши там по шоколадці, щоб підкріпитися.

Читайте такожКоли День Тетяни 2022: історія свята, головні традиції і заборониУ 1964 році в медичному центрі Університету штату Міссісіпі дванадцять лікарів під керівництвом доктора Джеймса Харді трансплантували серце шимпанзе 64-річному пацієнту. Після операції він прожив близько місяця, так і не прийшовши до тями.

У 2002 році, зігравши внічию з українським гросмейстером Василем Іванчуком у фінальному матчі за звання чемпіона світу за версією ФІДЕ, 18-річний також українець Руслан Пономарьов з Краматорська достроково став чемпіоном.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 23 січня вшановує пам'ять Григорія Ніського. У народі день назвали Григорієм Літовказівником - по дню можна дізнатися погоду на літо.

Що сьогодні не можна робити

Не можна виносити сміття і непотрібні речі - позбудетеся сімейного щастя і удачі. Не варто вередувати, нити - у вашому житті буде ще більше неприємностей. Не можна лихословити - будуть фінансові проблеми. Якщо ви опинилися в гостях, то не мийте посуд - не зможете влаштувати особисте життя.

Прикмети на 23 січня      

Народні прикмети сьогодні / REUTERS

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • ясно і йде сухий сніг - літо буде спекотним; 
  • випало багато снігу - урожай пшениці буде хорошим;
  • крапель - літо буде теплим;
  • іній на деревах - літо буде холодним. 

Іменини 23 січня 

Іменини у Анатолія, Макарія, Павла, Григорія, Петра і Пахомія.

Вас також можуть зацікавити новини: