Кадр з фільму «Хижі пташки (і фантастична Харлі Квін)»

Огляд фільму «Хижі пташки»: феміністкам навряд чи припаде до душі емансипація Харлі Квін

19:04, 07.02.2020
5 хв. Лайт

В український прокат новий фільм по коміксах DC з Марго Роббі в головній ролі вийшов 6 лютого.

В український прокат 6 лютого 2020 року вийшов фільм "Хижі пташки (і фантастична Харлі Квін") – чергова спроба DC Films довести, що вони вміють знімати кіно за своїми коміксами, і утерти ніс головному конкурентові в особі Marvel Studios. Ми вже подивилися новинку і можемо констатувати: на жаль, це у них вийшло так собі.

DC Films вирішили підтримати тренд на сильних супергероїнь/суперзлодійок, здатних переплюнути своїх колег-чоловіків. У компанії оголосили про плани зняти сольний фільм про головну послідовницю і колишню коханку Джокера Харлі Квін, незважаючи на провальний "Загін самогубців". Багато хто покладав на нього великі надії хоча б тому, що головну роль знову отримала чудова Марго Роббі. Втім, по суті її акторська гра в новому фільмі звелася до нескінченного кривляння і регулярної зміни яскравих костюмів. Певну роль відіграла і українська озвучка – всі ці нескінченні "пундики" і "пупсики" до середини фільму нічогенько так втомили, хоча зазвичай наша озвучка навпаки надає закордонним фільмам особливого шарму.

Тепер трохи пройдемося по персонажах і сюжету. В оригіналі назва фільму звучить як Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). Проте емансипація Харлі Квін навряд чи сподобається сучасним феміністкам. Мабуть, однією з головних проблем фільму стало те, що, боячись чергового провалу, творці, й головним чином режисер-дебютантка Кеті Янь, не ризикнули чітко визначити його призначення, за принципом, як зрозуміють, так і буде. Чи то фільм про боротьбу сильних жінок, чи то барвистий блокбастер, чи то прохідний бойовик для телебачення, чи то фільм-стьоб.

Під час фільму творці дійсно кілька разів намагалися висміяти шаблони, навіть кілька жартів ввернули на кшталт "твоя промова звучить у дусі другосортних детективів", "може, тобі дати резинку для волосся" і так далі. При цьому більшість персонажів фільму були до болю шаблонними – що герої, що лиходії. І ось тут стає зовсім незрозуміло пересічному глядачеві: чи то це така задумка – висміяти жанр, феміністок, шовіністів, самих себе або конкурентів, чи то просто сюжет кострубатий.

Суперзлодійка Харлі Квін, яка претендує на звання персонажа з певними інтелектуальними здібностями, у новому фільмі виявилася доволі примітивною дівчинкою, яка не уявляє життя без свого чоловіка. Мабуть, фільм прекрасно "зайшов" би на вечір 14 лютого компанії самотніх подруг, серед яких хтось все ще переживає розрив з колишнім і, утираючи сльози, всі дружно журяться, які "всі мужики козли". А ось у сильних-незалежних все, що відбувається на екрані, може викликати хіба що роздратування. Як кажуть, не за те боролися.

Інші жіночі персонажі, крім самої Харлі, також слабо претендують на звання самодостатніх жінок з характером. Сильною тут є, мабуть, тільки Мисливиця/Хелена Бертінеллі – у неї чіткий, зрозумілий мотив і жорсткі методи. А ось версія Чорної канарки в новому фільмі DC виявилася абсолютно ніяка – практично не розкрито її походження, залишилося незрозуміло, звідки взялися її сили і вміння, а, головне, як вона докотилася до такого життя. Персонаж, що по суті вважається одним з найсильніших бійців у всесвіті DC, нам показаний як безвольна співачка з клубу, яка боїться й слово сказати своєму босові. Ще одна "хижа пташка" детектив Рене Монтойя – страждаюча від кар'єрного утиску за гендерною ознакою питуща жінка середніх років, та ще й з проблемами в особистому житті. П'ятий жіночий персонаж – юна Касандра Кейн, навколо якої по суті й крутиться весь основний сюжет – хоча б є забавним.

І, головне, якщо ви спробуєте підтягнути матчастину і закрити сюжетні прогалини, вивчивши прототипів героїнь у всесвіті DC, ви нічого не зрозумієте. Студія настільки часто перезапускала своїх персонажів, що кінця-краю не знайти.

Головні лиходії – під стать героїням. Тут вони чомусь всі якісь жорсткі жінконенависники, правда, зовсім незрозуміло, що ж їм такого жінки зробили? Ні тобі мами-диктатора, ні тобі злої колишньої. Роман Сайоніс у виконанні Юена Макгрегора швидше викликає сміх і жалість, ніж вселяє страх. Так, по ходу фільму є кілька моментів, коли нам показують, наскільки він психопат, але це не робить його цікавим, як би не намагався впоратися з цим завданням прекрасний актор. Черговий прохідний лиходій. Його права рука – Віктор Заз – просто неприємний тип, який чомусь запросто "крутить" своїм жорстоким босом, хоча знову ж таки незрозуміло, за що йому такі привілеї.

Сам сюжет фільму побудований нелінійно, хоча йому це не пішло на користь. По суті, глядач майже дві години дивиться на якийсь вінегрет, приправлений стражданнями, блискітками і парочкою видовищних сцен. Все це можна було б укласти в півтори години і глядач тільки б спасибі сказав.

Вердикт: не можна сказати, що фільм "Хижі пташки", такий вже й поганий. Тут симпатичні персонажі, яскраві костюми, видовищні сцени, кілька жартів – всього потроху. Сміливо можете йти в кіно з попкорном і компанією друзів, якщо немає чого робити холодним зимовим вечором. Тільки не чекайте від нього надто багато, take it easy – фільму точно не вдалося покласти початок відродженню кіновселенної DC.

Ну що ж, попереду ще нові Дива-жінка і Бетмен. Побажаємо їм удачі.