Кадр з фільму "Червоне повідомлення" / фото Netflix

Не судіть суворо: рецензія на фільм "Червоне повідомлення" від Netflix

18:23, 15.11.2021

Днями Netflix випустив один зі своїх найгучніших кінопроектів року – комедійний пригодницький бойовик "Червоне повідомлення". Фільм з величезним бюджетом і трійкою зіркових акторів у головних ролях отримав кардинально протилежні відгуки від глядачів і критиків – якщо першим картина сподобалася, то другі її розкритикували. УНІАН розбирався, чому так вийшло і чи варто дивитися фільм.

Довгий час стрімінговий гігант Netflix без проблем утримував лідерство на ринку потокового мовлення. Однак в якийсь момент його конкуренти зрозуміли, що не готові з цим миритися. Щоб зберегти свої позиції, Netflix вирішив брати глядача кількістю, яка, як відомо, далеко не завжди означає якість, при цьому не шкодуючи бюджету на нові проекти. Ось і зірковий бойовик "Червоне повідомлення" / Red Notice, права на який сервіс перекупив рік тому в Universal Pictures, на виході отримав неоднозначні відгуки.

Так, світова прем'єра фільму відбулася за тиждень до офіційного релізу на Netflix. І якщо кіноексперти розкритикували новинку, не рекомендувавши її до перегляду, то рядовим глядачам вона припала до смаку. Судіть самі, на Rotten Tomatoes у нього оцінка 38% свіжості від критиків і 92% від глядачів, на Metacritic – 37 балів від експертів і 5,9 балів від широкої аудиторії, а на IMDb – 6,5 бали. Пізніше фільм встановив рекорд Netflix за переглядами в день прем'єри. Так чи варто дивитися новинку?

За різними даними, фільм обійшовся в рекордну для сервісу суму від 160 до 200 мільйонів доларів. Причому левова частка бюджету пішла на оплату гонорарів трійці зіркових акторів – Дуейну "Сскелі" Джонсону ("Форсаж", "Джуанджі"), Галь Гадот ("Диво-жінка", "Форсаж") і Райану Рейнольдсу ("Персонаж", "Дедпул").

Однак, якраз імениті голлівудські зірки стали одним з найбільш спірних моментів. Всі троє – однозначні улюбленці публіки, які, тим не менш, рідко отримують велику похвалу від критиків. Вони ідеально підходять для блокбастерів і вельми харизматичні, але, на жаль, часто страждають від відсутності різноманітності.

Ось і в "Червоному повідомленні" "Скеля" в черговий раз грав роль "Скелі", Галь Гадот – знову Галь Гадот, а Райан Рейнольдс – знову Райан Рейнольдс. Перший – традиційно зображує суперкрутого, суворого спецагента, який, тим не менш, є не просто горою м'язів і якому ніщо людське не чуже. Ми бачили це вже багато разів. Друга – в черговий раз зображує "не просто красуню", яка у вечірньому вбранні з вирізом до пупка майстерно надирає зад всім підряд, хіба що, тут вона трохи стервозніша, ніж зазвичай. Звичайно, у Галь Гадот відмінна зовнішність і фізична форма, але, можливо, варто іноді трішки розширювати її акторський потенціал. Ну а Райан Рейнольдс – традиційно відповідав за гумор. Мабуть, з них трьох – його персонаж вийшов найвдалішим.

Зрозуміло, тут не варто звинувачувати у всьому самих акторів – вони зробили те, що від них вимагалося, чесно відпрацювавши свої гонорари. Тут більше питань до сценаристів і постановників. Героїв можна було прописати цікаве, трішки більше розкрити їх і зробити їх не такими клішованими. Напевно, вони змогли б показати набагато більше, якщо б від них це вимагали.

Штампи – це взагалі головний "біль" "Червоного повідомлення". Сюжет його вельми примітивний – ось є артефакти, які хоче роздобути один багатій, і він готовий заплатити за них величезні гроші. Є кращі в світі шахраї і викрадачі коштовностей – Нолан Бут (Рейнольдс) і Сара Блек (Гадот), а є крутий спецагент, який повинен їх зловити – Джон Хартлі (Джонсон). Зрозуміло, між злочинцями йде нещадне суперництво, і рано чи пізно хтось із них об'єднується з охоронцем закону.

Також у фільмі є ще кілька другорядних персонажів – інспектор Інтерполу Урваші Дас (Риту Ерійа з "Академії Амбрелла") і відбитий на всю голову король злочинного світу Сотто Воче (Кріс Діамантопулос з "Кремнієвої долини"). Втім, ці персонажі ще більш передбачувані.

При цьому все у фільмі складається аж надто просто,"роялі в кущах" там стоять на кожному квадратному метрі. Ось вам під рукою виявляється все необхідне для втечі з суперзахищеної в'язниці, зрозуміло, десь на крайній півночі Росії, ось вам нацистський автомобіль для видовищної погоні, а ось вам годинник героя, який за щасливим збігом обставин стає ключем до дверей, за якими ховаються скарби. Герої приймають досить прогнозовані рішення, хоча парочка сюрпризів все ж є. І, звісно ж, не обійшлося без пристрасного танцю в червоній сукні на балу-маскараді.

І, тим не менш, "Червоне повідомлення" дивитися дуже легко. Фільм знятий видовищно – події розгортаються на красивих локаціях, чи то європейська столиця, райський куточок на краю землі або непрохідні джунглі. Герої привабливі, а їхнє вбрання – буквально засліплює своїм лоском. Іноді вони навіть занадто ідеальні. Є кілька видовищних сцен погонь і бійок. Тож чисто з візуальної точки зору фільм "Червоне повідомлення" вдався. Видно, на що гроші витратили.

Гумор. Не можна сказати, що у фільмі так вже багато оригінальних жартів, але, тим не менш, він досить часто змушує вас посміхнутися, і все ж це не тупий гумор нижче пояса. До слова, нашого глядача точно повеселить сцена з російським солдатом, що лайкає в Instagram фото напівоголеного Путіна на коні.

Наш вердикт. Фільм "Червоне повідомлення" точно не несе будь-якої художньої цінності для майбутніх поколінь. Він напханий штампами і передбачуваними поворотами, а зіркові актори абсолютно не намагаються перестрибнути вище голови. Але, при всьому цьому, він дивиться легко і чудово піднімає настрій. Тож якщо не робити з себе великого кінокритика і не судити занадто строго, фільм відмінно підійде для легкого вечора – щоб подивитися в компанії друзів/рідних під закуски з напоями. І нічого страшного не станеться, якщо ви кілька разів відвернетеся від екрану на розмови.

Загальна оцінка – 6/10.

***

З іншими кіносеріальними новинками тижня ви можете ознайомитися в нашому огляді.