Кадр з фільму "Бабин Яр. Контекст" / фото Державного агентства України з питань кіно

Два українських документальних фільмів відібрані до списку претендентів на отримання премії Європейської кіноакадемії European Film Awards.

Як повідомляє Державне агентство України з питань кіно, це картина Аліни Горлової "Цей дощ ніколи не скінчиться", створена за підтримки Держкіно, та "Бабин Яр. Контекст" Сергія Лозниці.

Загалом в категорії "Документальні фільми" в списку претендентів на премію Європейської кіноакадемії 15 картин.

Відео дня

Номінанти на European Film Awards будуть оголошені 9 листопада 2021 року під час Севільського фестивалю європейського кіно в Іспанії.

European Film Awards: що це за конкурс

Читайте такожСтрічка про українську гімнастку отримала нагороду на Каннському фестивалі

Європейський кіноприз - нагорода за видатні досягнення в Європейському кінематографі, вручається Європейською кіноакадемією щорічно, починаючи з 1988 року.

Нагороди вручаються у понад 10 категоріях, найважливішою серед яких є Найкращий європейський фільм або фільм року.

Як відомо, цього року стрічка "Бабин Яр. Контекст"отримала нагороду на Каннському кінофестивалі - спеціальний приз журі премії "Золоте око". Фільм заснований на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29-30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії.

А минулого року "Цей дощ ніколи не закінчиться" переміг у конкурсі дебютів "Перша поява" на фестивалі документального кіно IDFA в Амстердамі. Він розповідає про сина сирійського курда та українки волонтер Андрія Сулеймана, сім'я якого втекла на Донбас після початку війни в Сирії. Коли війна наздогнала його в Україні, він вирішує повернутися на батьківщину батька, де у нього залишилася частина сім'ї.