Фільм Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст» отримав спеціальний приз журі на Каннському кінофестивалі / фото facebook.com/babynyar.memorial

Фільм українського режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст", знятий за підтримки Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", отримав відзнаку на Каннському кінофестивалі – спеціальний приз журі премії "Золоте око".

Про це повідомляє BABYN YAR Holocaust Memorial Center.

"Золоте око" – нагорода для документальних фільмів. З 2015 року вона присуджується за найкращий документальний фільм, що бере участь в одній із секцій Каннського міжнародного кінофестивалю. Деякі фільми можуть отримати спеціальну згадку.

Відео дня

Всесвітня прем’єра документального фільму "Бабин Яр. Контекст" відбулася на Каннському кінофестивалі 11 липня в програмі "Спеціальний показ". Уже восени цей фільм зможе побачити й український глядач в рамках заходів, приурочених до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Читайте такожСтрічка про українську гімнастку отримала нагороду на Каннському фестивалі

Фільм вже отримав десятки запрошень на найбільші фестивалі світу, пропозиції щодо дистрибуції від стріммінгових платформ та дистриб'юторів.

"Бабин Яр. Контекст" – документальний фільм українського режисера Лозниці, зроблений нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Стрічка позбавлена будь-яких коментарів. Вона заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 тис. 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29-30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії.

Це сьомий фільм Лозниці, запрошений до офіційної програми Каннського фестивалю. Ігрові фільми Лозниці "Щастя моє" (2010), "В тумані" (2012) і "Лагідна" (2017) брали участь у головному конкурсі фестивалю. Фільму "Донбас" (2018) був присуджений приз за кращу режисуру програми "Особливий погляд", а документальні фільми "Майдан" (2014) і "Відбиття" (2014) були представлені в програмі "Спеціальний показ".

Благодійний фонд "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" – неурядова благодійна організація, покликана вшанувати пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру і сприяти гуманізації людства шляхом збереження і вивчення історії Голокосту.

Як повідомляв УНІАН, 15 липня приз за найкращий сценарій ювілейного 60-го Каннського тижня критик отримала стрічка Елі Граппа "Ольга" про українську гімнастку, що має зробити складний життєвий вибір, доки в її країні відбувається Євромайдан.

Фільм створено у співвиробництві Швейцарії, Франції та України.