Кадр з мультфільму "Мавка. Лісова пісня" / фото FILM.UA Group

Дуже красива, але занадто спрощена дитяча казка: огляд мультфільму "Мавка. Лісова пісня"

15:26, 03.03.2023

2 березня в український прокат нарешті вийшов довгоочікуваний український анімаційний фільм "Мавка. Лісова пісня", на створення якого пішло майже 200 мільйонів гривень та вісім років кропіткої праці. Що з цього вийшло, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Мавка. Лісова пісня" (максимально без спойлерів).

Студія Animagrad розпочала розробку анімаційного фільму "Мавка. Лісова пісня" ще у 2015 році, а його кошторис постійно збільшувався і в підсумку сягнув майже 200 мільйонів гривень, що для українсько кіно є дуже великою сумою. Протягом кількох років фільм анонсували на різноманітних майданчиках, возили по міжнародних кіноподіях та навіть проводили його промо кампанію в Україні. І, варто зазначити, вся ця робота була досить успішною. Про мультфільм говорили, сувенірну продукцію з його героями активно купували, в його стилі навіть зробили супермаркет відомої мережі, а права на нього продали багатьом іншим країнам. Однак бракувало головного – до широкого прокату справа так і не доходила.

Багато в чому на це вплинули питання фінансування – адже такі амбітні цілі з купою новаторських ідей, які ставили перед собою творці "Мавки" Олександра Рубан та Олег Маламуж, за копійки, та ще й швидко, втілити просто нереально. Потім же на роботу над фільмом наклалися коронавірус та повномасштабна війна. Але, попри все, на початку березня 2023 року, символічно з початком календарної весни, мультфільм таки потрапив у широкий прокат.

Про що мультфільм

Мультфільм "Мавка. Лісова пісня" знятий за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня" з додаванням інших сюжетів українського фольклору. Втім, від оригінального трагічного сюжету з твору Лесі Українки у мультфільмі залишилося зовсім не багато, і радимо бути до цього готовими. Так, тут збережена чимала кількість персонажів з "Лісової пісні", але у багатьох помітно змінені характери і долі.

На початку мультфільму глядачам коротко розповідають історію ворожнечі між жителями лісу та людьми. Причому намальована ця передісторія в іншій техніці, ніж основний сюжет, і, насправді, це дуже цікаве та скоріше вдале рішення.

Ну а далі ми одразу знайомимося з душею лісу, чарівною Мавкою, яка прокидається на початку весни та пробуджує усіх його інших мешканців. Вона дуже мила і наївна, в усьому бачить добро, і саме їй належить стати новою хранителькою лісу.

Паралельно до сусіднього селища, де народ саме насолоджується виступом місцевих музик, змальованих з найвідомішого українського етногурту "ДахаБраха" (власне, його учасники зіграли самих себе), приїздить неприємна жіночка Килина (дуже схожа на Олю Фреймут, але озвучує її Олена Кравець). Вона представляється дочкою вбитого під час давньої битви з лісовими мешканцями власника лісопилки, обіцяє місцевим легкі гроші та намагається змусити їх відшукати для неї в тому самому лісі магічне Джерело життя. Звісно, на то в неї власні лихі причини.

Втім, селяни, які пам'ятають страшні легенди про лісовий народ, не погоджуються на її пропозицію. Аж поки добрий парубок Лукаш, який мріє про славу музиканта у великому місті, заради порятунку хворого дядька не зголошується виконати роботу для Калини.

Власне, під час свого походу до лісу Лукаш зустрічає Мавку – і між ними одразу проскакує іскра. Попри настороги, вони продовжують спілкуватися, дізнаються більше один про одного та про їхні народи, а також роблять помилки, які в підсумку призводять до трагічних наслідків та трансформації самої Мавки. Але не хвилюйтеся, на відміну від оригінальної п'єси, тут буде хепі-енд.

Хто працював над фільмом

Режисерами мультфільму стали Олександра Рубан, яка до цього зняла дитячий мультфільм "МультІсторії" (2018), та Олег Маламуж, який працював над ще одним відомим фільмом студії Animagrad "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила". Сценаристом виступив Ярослав Войцешек, в творчому доробку якого сценарії до фільмів "Сторожова застава" (2016) та "Пульс"(2020), а також вже згаданого вище мультфільму про Руслана і Людмилу.

Навколо довготривалого створення фільму постійно точилися різноманітні плітки та скандали, але ми не будемо вже заглиблюватися у них. Лише скажемо, що протягом роботи над ним багато чого перероблялося – навіть сама Мавка, показана у першому трейлері в далекому 2017 році, в підсумку виглядала зовсім інакше.

При цьому врешті-решт, до озвучування фінальної версії фільму залучили чимало відомих українських зірок. Так, над одним лише персонажем Мавки працювали одразу три українські артистки: акторка Наталка Денисенко озвучила головну героїню, співачка Христина Соловій заспівала в офіційних саундтреках фільму, а прима-балерина Катерина Кухар наділила її рухами та пластикою.

Тим часом, Лукаша озвучив відомий український співак Артем Пивоваров, він же разом з Христиною Соловій заспівав офіційний саундтрек "Мова вітру", який, щоправда, дещо незграбно вклинюються в сюжет прямо посеред фільму.

Крім того, до озвучки залучили таких українських зірок, як Юлія Саніна з The Hardkiss, Сергій Притула, Олег Михайлюта (Фагот з ТНМК), Олена Кравець, Михайло Хома (він же DZIDZIO), Олег Скрипка, Ніна Матвієнко, Назар Задніпровський, Наталія Сумська та учасники гурту "ДахаБраха".

Прем'єра в Україні

Першими мультфільм "Мавка. Лісова пісня" побачили львівські глядачі на початку цього тижня, а вже 1 березня відбувся прем’єрний показ у Києві, на якому також була присутня його творча команда.

"Мої перші враження після перегляду "Мавки" – це ВАУ! Як я пишаюся бути частиною такого красивого проекту, такого масштабного мультфільму. Я вітаю всіх причетних до цієї роботи, впевнена, що усі, хто будуть дивитися цей мультфільм, будуть у захваті – і дорослі, і діти. Я хочу, щоб він лунав на весь світ! Я впевнена, що всі будуть його передивлятися і пишатися, особливо українці, тому що це наша Мавка", – поділилася своїми враженнями після перегляду Юлія Саніна, яка озвучила русалку Водяницю.

"Коли йшла на мультфільм, боялась розчаруватись. Боялась своєї лояльності до того, що це своє. І своє важливо підтримувати. А мультфільм не просто хороший, він дуже хороший, своєчасний і красивий. І коли дивилась, зрозуміла, чого він так довго не виходив, чому саме зараз був повністю готовий. Бо саме зараз він важливий. І нам важлива сила. І освоєння своєї люті – про неї багато в мультфільмі, і готовності захищати своє і своїх, і доброти, і любові. Вдячна всім, хто над ним працював", – додала дитячий сімейний психолог Світлана Ройз, яка також відвідала сеанс.

"Мавка. Лісова пісня" – це дійсно дуже красива та якісна робота, яку зовсім не соромно показати не тільки нашому, але й міжнародному глядачеві. Тут неймовірно красиво показана українська природа, з увагою до найдрібніших деталей промальовані персонажі – та загалом технічна частина може втерти носа західним анімаційним студіям з практично безмежними бюджетами, проти яких вкладені у "Мавку" 187,2 мільйона гривень це взагалі копійки. Так, за бажання можна придертися до певних нюансів, але навіщо?

Також дуже радує, що мультфільм багато уваги приділяє саме українській міфології та культурі, але робить це не вульгарно – це варто просувати і показувати як українцям, так і іноземцям. Є тут і вклинювання сучасних деталей, і приділення уваги актуальним проблемам. І виглядає це доволі органічно.

Крім того, мультфільм можна похвалити за озвучку та музичну складову – від титульної мелодії до пісень.

А ось до сюжету мультфільму є певні питання. Коли автори казали, що дещо змінили та актуалізували оригінальну драму-феєрію Лесі Українки "Лісова пісня", багато хто не думав що аж настільки. Так, у фільму є зрозуміла та гідна мораль. І, звісно, ми розуміємо, що не можемо вимагати від дитячого мультфільму трагічної соціальної драми в дусі Лесі Українки, але в підсумку історія виявилася аж занадто спрощеною та дуже вже наївною, орієнтованою виключно на дитячу аудиторію, тоді як доросліший глядач може відчути, що йому чогось не вистачило. Те саме можна сказати і про гумор у фільмі – у більшості випадків смішно буде лише дітям, а дорослим – трохи примітивно.

Але, тим не менш, "Мавка. Лісова пісня" цілком заслуговує на те, щоб сходити на неї до кінотеатру та побачити усю цю красу на "великому" екрані. Щодо сюжету – можливо, така проста історія про добро і зло, де "не всі вони погані" та в кінці всі обнімаються, співають і пробачають – саме те, чого вам зараз не вистачає у ці важкі часи. Особливо рекомендуємо стрічку для родинного перегляду.

ПС: Мультфільм також має одну невеличку міжтитрову сцену, тож радимо дочекатися. Тим паче, що титри там красиво оформлені.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2023 року.