Кадр з фільму "Цензорка" / фото Arthouse Traffic

7 березня 2024 року, до Дня захисту прав жінок, в український прокат виходить фільм "Цензорка" (Cenzorka) словацького режисера Петера Керекеша, створений за участі України.

Стрічка розповідає про молоду маму Лесю, яка народила первістка у спеціальній вʼязниці. Це світ, населений лише жінками: медсестрами, увʼязненими та наглядачками. Лесю турбує лиш одне: чи дозволять їй зберегти опіку над дитиною. За її життям спостерігає співробітниця в’язниці – самотня цензорка Олена, якій усе складніше лишитися осторонь.

До виходу стрічки в прокат УНІАН разом з компанією "Артхаус Трафік" зібрали п'ять цікавих фактів про фільм та розповіли, чому його варто подивитися в кінотеатрах. 

Світова премʼєра

Прем'єра фільму відбулася ще у 2021 році на Венеційському кінофестивалі в секції "Горизонти", де він отримав приз за найкращий сценарій. В іноземній локалізації фільм має назву "107 Mothers", бо режисер Петер Керекеш спочатку планував фільм як документальний та взяв для нього 107 інтервʼю в жінок, які перебували у спеціальних вʼязницях для матерів. На основі документального матеріалу разом з режисером та сценаристом Іваном Остраховським вони написали художній сценарій, що передає чуттєву сторону життя жінок.

Кадр з фільму "Цензорка" / фото Arthouse Traffic

Фестивальна історія

Після світової прем’єри успішна фестивальна історія стрічки продовжилась: вона отримала нагороду "Срібний Х’юґо" за найкращу режисуру на Міжнародному кінофестивалі в Чикаґо, нагороду арабських критиків за європейський фільм на Каїрському міжнародному кінофестивалі, а також Ґран-прі Міжнародного кінофестивалю Les Arcs у Франції. На батьківщині авторів фільм переміг у чотирьох номінаціях національної кінопремії "Сонце в сітці" (Slnko v sieti): за найкращі ігровий фільм, режисуру, сценарій і головну жіночу роль – останньою нагородою відзначили українку Ірину Кір‘язеву, яка не є професійною акторкою, а до сьогодні працює в одеській вʼязниці. 

Крім цього картина здобула номінацію на премію Європейської кіноакадемії в категорії European Discovery 2022 – Prix FIPRESCI, якою нагороджують дебютні стрічки. Також фільм було висунуто на 94-ту премію Американської кіноакадемії "Оскар" від Словаччини.

Українська прем’єра фільму відбулась у 2022 році у програмі 6-го Київського тижня критики. Також стрічку показували на Одеському міжнародному кінофестивалі 2023 року. 

Кадр з фільму "Цензорка" / фото Arthouse Traffic

Команда

Співавтор сценарію – Іван Остроховський – режисер документального фільму "Фотофобія" спільного виробництва Словаччини, Чехії та України – призера Венеційського міжнародного кінофестивалю та заявки на "Оскар-2024" від Словаччини.

До продюсерської команди ввійшли Філіп Ремунда і Віт Клушак ("У променях сонця"), Іржи Конечни ("Невдалий трах, або Шалене порно"), Денис Іванов ("Носоріг", "Донбас"), Іванна Курінцова ("Пофарбоване пташеня"), Петер Керекеш і Іван Остроховський.

Петер Керекеш – словацький режисер. Його фільм "Пурпурові терористи" 2013 року отримав приз ФЕДЕОРА в Карлових Варах та приз журі Tagesspiegel на Берлінале як найкращий фільм та за найкращу режисуру.

Єдина професійна акторка

Ролі у фільмі виконували жінки, які працюють чи перебувають у вʼязниці. Але окрім жінок, які знаходяться в системі, у фільмі зіграла і професійна акторка – Марина Клімова, яку глядачі можуть впізнати за роллю в "Поганих дорогах". 

Оцінки та рецензії

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 80% схвалення від критиків.

Профільні видання одразу після світової премʼєри визначили фільм як "разюче дослідження жіночої в’язниці, яке має винятковий вплив" (Vatiety) та підкреслили, що "режисер знаходить гумор і ніжність у найгіршій ситуації" (Cineuropa). 

Вас також можуть зацікавити новини: