Новинки в кінотеатрах і онлайн з 29 лютого / колаж УНІАН, скріншоти

"Дюна: Частина друга", "Залишенці" та "Астронавт": що подивитися на вихідних

09:01, 29.02.2024
10 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в український прокат нарешті вийде один з найочікуваніших фільмів 2024 року – науково-фантастичний епос "Дюна: Частина друга". Новинка вже встигла отримати захоплені відгуки критиків, які назвали її навіть кращою за фільм 2021 року.

Також в кінотеатрах покажуть фільм-сенсацію 2023 року – зворушливу комедійну драму "Залишенці", що має п'ять номінацій на "Оскар" та визнання як від критиків, так і від глядачів.

Тим часом, онлайн на Netflix вийдуть науково-фантастична драма "Астронавт" з Адамом Сендлером від режисера серіалу "Чорнобиль" Югана ренка та науково-фантастичний екшн "Код 8: Частина II" з зіркою "Стріли" Стівеном Амеллом в головній ролі.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Дюна: Частина друга

Dune: Part Two (США, 2024, наукова фантастика/драма/екшн)

Фільм є продовженням "Дюни" 2021 року та знятий на основі другої половини першої книги однойменного циклу Френка Герберта, що вийшла у 1965 році. Події відбуватимуться після того, як Пол Атрід разом з матір'ю леді Джессікою приходить до фременів – корінного народу Аракісу, щоб об'єднатися з ними у спільній боротьбі проти Дому Харконненів та імператора. Також у фільмі буде приділено більше уваги персонажу Чані – любовного інтересу Пола з племені фременів.

У другій частині до своїх ролей повернулися Тімоті Шаламе (Пол Атрід) і Зендея (Чані), а також Ребекка Фергюсон (леді Джессіка), Хав'єр Бардем (Стілгар), Джош Бролін (Гурні Халлек), Стеллан Скарсгард (барон Володимир Харконнен) і Дейв Батіста (Глоссу Раббан).

Серед нових персонажів – спадкоємець барона Харконнена Фейд-Раут, якого зіграв Остін Батлер ("Елвіс", "Володарі повітря"), падишах-імператор Шаддам IV у виконанні Крістофера Вокена ("Чим зайнятися мерцю в Денвері", "Бетмен повертається", "Сім психопатів") та його дочка принцеса Ірулан Корріно, яку зіграла Флоренс П'ю ("Сонцестояння", "Чорна вдова", "Оппенгеймер").

Зняв фільм, як і першу частину, франко-канадський режисер Дені Вільнев, також відомий роботою над стрічками "Полонянки", "Сікаріо", "Прибуття" та "Той, хто біжить по лезу 2049".

Світова прем'єра "Дюни 2" відбулася у Лондоні 15 лютого 2024 року, і фільм вже встиг отримати захоплені відгуки від кіножурналістів, які назвали його "приголомшливим", "майстернім", "надзвичайно вражаючим" і "одним з найкращих науково-фантастичних фільмів усіх часів", а також заявили, що друга частина вийшла навіть кращою за першу. Картину хвалили за неймовірний акторський ансамбль, візуальні ефекти і батальні сцени, які можуть поборотися з "Володарем перстнів: Дві вежі" Пітера Джексона.

Тоді ж стало відомо, що одну з головних ролей у франшизі отримала Аня Тейлор-Джой (серіал "Хід королеви", фільми "Спліт", "Варяг", "Меню", "Фуріоса") – її участь у стрічці трималося в таємниці від громадськості до дня прем'єри.

Нині на Rotten Tomatoes фільм має 97% схвалення від критиків з позначкою "Сертифікована свіжість", а на Metacritic кіноексперти оцінили фільм у 78 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Залишенці

The Holdovers (США, 2023, комедія/драма)

Події фільму відбуваються напередодні Різдва 1970 року. Учитель античних культур та мов в елітній академії Пол Ганем, якого недолюблюють як учні, так і інші вчителі, отримує завдання доглядати групу студентів, що залишаються на канікули через нескладені іспити. За кілька днів батько одного з них забирає хлопців кататися на лижах, а в академії залишається Ганем, шкільна кухарка Мері, яка щойно втратила сина у В'єтнамі, та розумний, але непокірний учень Ангус, який склав іспити, але не може поїхати додому на свята. Поступово їхня взаємна неприязнь переростає у несподівану дружбу.

Головні ролі у фільмі виконали Пол Джаматті (серіал "Мільярди", фільми "Нокдаун", "Ілюзіоніст"), Да'Він Джой Рендольф (фільм "Загублене місто", серіал "Вбивства в одній будівлі") та Домінік Сесса, для якого це дебютна роль в кіно.

Режисером виступив Александер Пейн, який до цього зняв фільми "Зменшення" та "Нащадки".

Прем'єра фільму відбулася в серпні 2023 року на Telluride Film Festival, а в американський прокат він вийшов наприкінці жовтня. Поступово "Залишенці" стали справжнім хітом: якщо у перший вікенд прокату фільм показували лише у шістьох кінотеатрах, то протягом третього тижня він вже поширився майже на 800 кінотеатрів. Коли стало відомо, що фільм отримав п'ять номінацій на "Оскар", увага глядачів до нього зросла ще більше. Також стрічка отримала величезну кількість інших престижних нагород та номінацій, в тому числі перемоги на "Золотому глобусі", BAFTA та Critics' Choice Movie Awards в акторських категоріях.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 8 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 97% схвалення від критиків з позначкою "Сертифікована свіжість" та 92% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 82 бали зі 100 з позначкою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 8 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Диво на свята

Den første julen i Skomakergata (Норвегія, 2023, пригоди/сімейний)

Події фільму відбуваються в одному таємному місті, яке неможливо відшукати на мапі. Тут живуть майстри, які здійснюють дитячі мрії – і саме зараз вони починають готуватись до свят. Зазвичай всі діти хочуть пряник або іграшку, аж раптом у місті з’являється дівчинка, яка має незвичайне бажання – їй терміново потрібна справжня родина, інакше працівники похмурого сиротинця, звідки вона втікала, знайдуть її та відправлять назад.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,3 з 10 балів.

Прощавай, монстр

Shan hai jing zhi zai jian guai shou ( Китай, 2022, комедія/пригоди/фентезі/анімація)

За сюжетом цього мультфільму, у чарівному світі тисячі островів з'явився небезпечний Темний Маг. Молодий чародій кинув йому виклик, але мало не занапастив весь світ і був вигнаний з рідних місць. Але здаватися він не збирається. Тепер йому доведеться подолати недовіру інших чарівників, знову здобути сили і впоратися зі злом ще раз.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,8 з 10 балів.

Код 8: Частина II

Code 8: Part II (Канада, 2024, наукова фантастика/екшн)

Фільм є продовженням однойменного несподіваного хіта 2019 року, події якого розгорталися в альтернативній реальності, де кілька відсотків населення планети мають надздібності, що надають можливість читати думки, керувати електрикою або навіть виліковувати смертельні рани. Незважаючи на ці можливості, вони піддаються дискримінації з боку уряду, який бачить у надлюдях загрозу своїй владі.

Головний герой – Коннор Рід, здатний концентрувати в собі потужну енергію, але змушений приховувати здібності заради власної безпеки. Щоб врятувати хвору матір, він погоджується взятися за одну здавалося б просту нечисту справу від наркобарона Гаррета Келтона, однак все виходить з-під контролю і Коннору доводиться кинути виклик усій поліції свого міста. У другій частині Коннор і Гаррет будуть змушені об'єднати зусилля, щоб захистити юну дівчину від продажного копа.

Цікавий факт – ролі Коннора і Гаррета у фільмі зіграли двоюрідні брати, канадські актори Роббі та Стівен Амелл. Другий став широко відомим завдяки головній ролі у супергеройському серіалі "Стріла" (а також його спін-оффах "Флеш" та "Легенди завтрашнього дня") за коміксами DC, що виходив на телеканалі The CW з 2012 по 2020 роки. Перший також грав у чотирьох сезонах "Флеша", а ще у серіалі "Відьмак" та фільмі "Оселя Зла: Вітаємо у Раккун-Сіті".

Зняв другу частину, як і першу, американський режисер Джефф Чен, на рахунку якого також романтична комедія "Плюс один" (2019) та фільм жахів "Грейс: Одержимость" (2014).

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,8 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 83% схвалення від глядачів. 

Фільм став доступний на Netflix з 28 лютого 2024 року.

Астронавт

Spaceman (США, 2024, наукова фантастика/пригоди/драма)

В центрі сюжету фільму – космонавт, який через шість місяців після початку самотньої місії намагається врятувати свій шлюб за допомогою таємничої істоти, яка ховається на його кораблі. Фільм заснований на романі американського письменника чеського походження Ярослава Кальфаржа "Астронавт Богемії" 2017 року.

Головну роль у фільмі виконав американський комік Адам Сендлер, якого окрім попкорн-комедій ("Загадкове вбивство", "Однокласники", "Не займайте Зохана")  заносить в якісне кіно ("Історії сім'ї Мейровіц", "Неграновані коштовності", "Дорога до НБА"). Також у стрічці задіяні Кері Малліґан ("Драйв", "Сором", "Солтберн"), Пол Дано ("Бетмен", "Дурні гроші", "Юність"), Ізабелла Росселліні ("Синій оксамит", "Смерть їй личить") та Лена Олін ("Дев'ята брама", "Королева проклятих").

Режисером виступив шведський співак, композитор і кліпмейкер Йоган Ренк (використовував псевдонім Stakka Bo), який пізніше перекваліфікувався на режисера. Серед його найгучніших робіт – серіали "Чорнобиль", "Пуститися берега" та "Вікинги". "Астронавт" є його другою повнометражною роботою після драми "Завантаження Ненсі" 2008 року.

Світова прем'єра фільму відбулася 21 лютого 2024 року на Берлінському кінофестивалі, а пізніше він вийшов в обмежений прокат в США. "Астронавт" отримав змішані відгуки критиків.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,1 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 62% схвалення від критиків та 88% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 57 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Широкій аудиторії фільм стане доступний на Netflix з 1 березня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали лютого 2024 року – цього тижня на FX/Hulu стартує видовищний історичний екшн "Сьогун". Також вже вийдуть деякі серіали березня 2024 року – кримінальний екшн "Фурії Парижа" від Netflix, псевдоісторична комедія "Повністю вигадані пригоди Діка Терпіна" від Apple TV та політична сатира "Режим" від HBO.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся