Кадр з фільму "Великий утікач" / фото Arthouse Traffic

"Для 90-річних не існує головних ролей" – цими словами остаточно підтвердив завершення своєї кар’єри легендарний британський актор Майкл Кейн. Вже 19 жовтня в українських кінотеатрах виходить остання стрічка за його участі – пригодницька драматична комедія "Великий утікач" (The Great Escaper).

УНІАН спільно з кінокомпанією "Артхаус Трафік" підготував цікаві факти про фільм, які переконають глядачів, що його не варто пропускати. 

На основі реальних подій 

Фільм заснований на реальній історії, яка потрапила в світові новини та розповідала про 89-річного британського ветерана Другої світової війни Бернарда Джордана, який у 2014 році втік з будинку для людей похилого віку в містечку Хові, щоб відвідати захід у Франції, присвячений 70-й річниці висадки у Нормандії. Але тихо втекти йому не вдалося: зникнення чоловіка спричинило справжній переполох у його рідному містечку.

Зірковий акторський склад

Головні ролі у фільмі зіграли видатні британські актори Майкл Кейн та Ґленда Джексон. 

Кейн є лауреатом безлічі престижних нагород, серед яких дві премії "Оскар", нагороди BAFTA, "Золотий глобус" і від Гільдії кіноакторів. За всю історії лише два актори – він та Джек Ніколсон – були номіновані на "Оскар" у 1960-х, 1970-х, 1980-х, 1990-х та 2000-х роках.

Кадр з фільму "Великий утікач" / фото Arthouse Traffic

Найбільше Кейн відомий своєю співпрацею з британським режисером Крістофером Ноланом, загалом він знявся у восьми його стрічках, в тому числі в трилогії "Темний лицар". Також глядачі могли бачити актора у фільмах "Ілюзія обману", "Юність", "Правила виноробів", "Алфі" та багатьох інших.

Його партнерка по знімальному майданчику Ґленда Джексон була чотири рази номінована на премію "Оскар" і два рази ставала її лауреаткою. Також вона має чотири номінації на премію "Еммі", шість номінцій на премію BAFTA та вісім номінацій на "Золотий глобус". Вона є однією з небагатьох акторок, які отримали так звану американську "Потрійну корону акторської майстерності" – головні акторські нагороди: "Оскар" (двічі), "Еммі" (двічі) та "Тоні".

Кадр з фільму "Великий утікач" / фото Arthouse Traffic

"Великий утікач" став для Ґленди Джексон фінальною появою на екрані. Вона померла в червні 2023 року, після нетривалої хвороби в 87-річному віці, через дев'ять місяців після завершення фільмування.

До роботи над "Великим утікачем" Кейн і Джексон востаннє грали разом 48 років тому – у "Романтичній англійці" 1975 року.

Відомий режисер 

Режисером стрічки виступив Олівер Паркер, відомий своїм широким доробком на терені британських комедій. Серед них, наприклад, співпраця з Ровеном Аткінсоном, відомим за роллю Містера Біна, у фільмі "Агент Джонні Інгліш: Перезапуск". Український глядач також може знати Паркера за його фільмом "Доріан Ґрей", а також культовою дилогією "Повсталий з пекла". 

За роботу над фільмом "Ідеальний чоловік" Олівер Паркер був також номінований на премію BAFTA за найкращий сценарій. 

Кадр з фільму "Великий утікач" / фото Arthouse Traffic

Свою співпрацю з Кейном режисер описав наступним чином: "Він фантастичний. Він просто обожнює грати. І він досі любить пожартувати".

Досвідчена продюсерська команда

Одним із продюсерів стрічки виступив Дуглас Рей, який до цього працював над фільмами "Джейн Остін" з Енн Гетевей і Джеймсом МакЕвоєм, "Міс Браун" з Джуді Денч, "Шарлотта Грей" з Кейт Бланшетт та багатьма іншими. 

Виконавчими продюсерами стрічки також виступили Кемерон Маккрекер ("Мільйонер з нетрів") та Єва Єйтс ("Після сонця").

Кадр з фільму "Великий утікач" / фото Arthouse Traffic

Музичний супровід

Музику для фільму написав Крейґ Армстронг – володар двох премій BAFTA та однієї "Ґреммі", відомий роботою над фільмами "Мулен Руж" та "Ромео + Джульєтта". Також Армстронг був призначений офіцером Ордену Британської імперії на новорічній церемонії 2010 року за свій внесок у музику.

Раніше композитор вже співпрацював з режисером Олівером Паркером – у 2007 році над фільмом "Єлизавета: Золотий вік".

Вас також можуть зацікавити новини: