Топ-5 найцікавіших фільмів кінофестивалю "Молодість-2023" / колаж УНІАН, кадри з фільмів

Із 21 по 29 жовтня 2023 року у столиці проходитиме 52-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість", що є найстарішим з усіх діючих українських кінозаходів.

УНІАН підготував добірку з п'яти нових фільмів, які варто обов'язково подивитися в рамках фестивалю.

Степне

Stepne (Україна, Німеччина, Польща, Словаччина, 2023, драма)

Події розгортаються на тлі картинних зимових пейзажів України, спорожнілих сіл і зростаючого відчуження між людьми в пострадянському суспільстві. "Степне" – це історія Анатолія, який повертається додому з великого міста, щоб доглянути за хворою матір’ю. Тяжка хвороба матері, зустріч із братом і жінкою, яку він кохає, змушують чоловіка замислитися над прожитим життям і минулими вчинками. Аж раптом, перед самою смертю, мати розповідає Анатолію про скарб, який вона заховала в сараї.

Головну роль у фільмі зіграв Олександр Максяков, найбільш відомий українському глядачу за другорядними ролями у серіалах "І будуть люди" та "Нюхач".

"Степне" є повнометражним дебютом української режисерки Марини Вроди, яка у 2011 році стала лауреаткою "Золотої пальмової гілки" на Каннському кінофестивалі за короткометражний фільм "Крос".

Світова прем'єра "Степного" відбулася у серпня 2023 року, і він вже встиг отримати дві нагороди міжнародного кінофестивалю в Локарно (Швейцарія) – "Золотого Леопарда" за найкращу режисуру та приз ФІПРЕССІ.

В рамках "Молодості" фільм змагатиметься на головну нагороду "Міжнародного конкурсу".

Диско-бой

Disco Boy (Франція, Італія, Бельгія, Польща, 2023, драма/воєнний)

Після важкої подорожі Європою білорус Аляксєй потрапляє до Парижа, щоб вступити до Французького іноземного легіону – військового корпусу, де панує надзвичайно суворий відбір, але участь у якому дозволяє будь-якому іноземцю, навіть нелегалу, отримати французький паспорт. У дельті річки Ніґер Джомо бореться проти нафтових компаній, які загрожують виживанню його села. Тим часом його сестра Удока мріє про втечу, розуміючи, що вдома вже все втрачено. На межі життя та смерті їхні долі переплетуться.

Головну роль у фільмі виконав німецький актор Франц Роговський, який вважається одним з найперспективніших європейських акторів сучасності. Зокрема, український глядач міг бачити його у фільмах "Таємне життя" Терренса Маліка, "Хепі-енд" Міхаеля Ганеке, "Транзит" та "Ундина" Крістіана Петцольда, "Між рядами" Томаса Стубера та "Велика свобода" Себастьяна Майзе.

Зняв фільм італійський режисер Джакомо Аббруццезе, чиї короткометражні фільми були відзначені великою кількістю нагород європейських кінофестивалів.

Прем'єра "Диско-боя" відбулася на Берлінському кінофестивалі у лютому 2023 року, де він був номінований у трьох категоріях та здобув перемогу в номінації "Найкраща операторська робота". Загалом фільм отримав схвальні відгуки від критиків.

Фільм буде представлений в програмі "Міжнародний конкурс" кінофестивалю "Молодість-2023".

Лишайся онлайн

Stay online (Україна, 2023, драма/воєнний)

До головної героїні фільму Каті випадково потрапляє ноутбук незнайомого чоловіка. Дівчина ховається від ракетних обстрілів вдома, намагаючись знайти власника ноутбуку, який зник після російських ударів. Ризикуючи своїм життям та життям близьких, Катя намагається врятувати незнайомих українців. Фільм "Лишайся онлайн" – це історія звичайних людей, у яких не лишається вибору, окрім як стати справжніми героями.

Головні ролі у фільмі виконали Єлизавета Зайцева, Олександр Рудинський (фільм "Найкращі вихідні", серіал "Перші дні"), Гордій Дзюбинський, Роман Лях, Олександр Ярема ("Памфір", "Уроки толерантності", "Номери") та інші.

Режисеркою фільму виступила Єва Стрельнікова, яка до цього багато працювала на телебаченні.

Світова прем'єра фільму відбулася у липні 2023 року. Він вже має в своєму доробку нагороду "Найкращий перший ігровий фільм" від Fantasia Film Festival, що проходив в Монреалі (Канада).

В рамках "Молодості" фільм змагатиметься на головну нагороду "Міжнародного конкурсу".

Ларой

LaRoy (США, 2023, кримінал/трилер/комедія)

В центрі сюжету фільму – чоловік на ім'я Рей, який, дізнавшись про зраду дружини, вирішує вчинити самогубство. Однак перш ніж він встигає натиснути на гачок, його випадково приймають за дешевого найманого вбивцю. Усвідомлюючи, що йому нічого втрачати, Рей погоджується на цю брудну роботу. Проте згодом чоловік починає сумніватися у правильності свого вибору.

Головну роль у фільмі виконав Джон Магаро, найбільш відомий нашому глядачу за фільмами "Оверлорд" та "Гра на пониження", а також серіалами "Помаранчевий – хіт сезону" та "Академія Амбрелла". Також у фільмі задіяний Стів Зан (перший сезон серіалу "Білий лотос", фільми "Сахара", "Війна за планету мавп").

Режисером фільму виступив американський письменник Шейн Аткінсон. Це його повнометражний дебют.

Прем'єра фільму відбулася на Tribeca Film Festival в червні 2023 року. На Rotten Tomatoes фільм нині має 100% схвалення від критиків.

На "Молодості" фільм покажуть в рамках позаконкурсної програми "Опівнічний сеанс".

Всередині жовтого кокона

Inside the Yellow Cocoon Shell (В'єтнам, Франція, Сінгапур, Іспанія, 2023, драма)

Після загибелі дружини брата в жахливій мотоаварії в Хошиміні, головний герой фільму Тьєн має доставити її тіло до рідного містечка. З ним вирушає племінник Дао, який дивом пережив зіткнення. Серед містичних пейзажів в'єтнамських селищ Тьєн починає пошуки свого старшого брата, який безслідно зник багато років тому. Він прагне повернути Дао батькові та навіть не здогадується, що ця подорож змусить його поставити під сумнів усе, у що він вірив раніше.

Зняв фільм в’єтнамський кінорежисер і сценарист Фам Т’єн Ан, чи ї короткометражні роботи були відзначені низкою нагород світових фестивалів.

Світова прем’єра стрічки "Всередині жовтого кокона" відбулася на 76-му Каннському кінофестивалі в секції "Двотижневик режисерів", де фільм виграв "Золоту камеру", яка вручається за найкращий дебютний повнометражний фільм.

На "Молодості" фільм покажуть в позаконкурсній програмі "Фестиваль фестивалів".

Кінофестиваль "Молодість-2023" – що відомо

Загалом під час цьогорічного фестивалю "Молодість" кіноманам буде показано понад 150 повнометражних та короткометражних фільмів. Традиційно головною подією фестивалю стане міжнародний конкурс, де за нагороди борються перші повнометражні ігрові стрічки, дебютні короткометражні та студентські фільми.

Головною локацією кінофестивалю стане столичний кінотеатр "Жовтень", тоді як відкриття та церемонія нагородження переможців 52-ї "Молодості" пройдуть у кінотеатрі "Краків".

Фільмом-відкриття стане італійська стрічка 1968 року "Ромео та Джульєтта" режисера Франко Дзефіреллі. Цьогоріч виповнюється 100 років із його дня народження. Тим часом, цьогорічним фільмом-закриттям кінофестивалю "Молодість" стане стрічка польського режисера Яна Кідава-Блонскі "Секрет Розочки" про успішну депутатку Європарламенту, чию блискучу політичну кар'єру та сімейну ідилію руйнує раптова терористична атака, у результаті якої гине її чоловік.

Вас також можуть зацікавити новини: