Кейт Бекінсейл у фільмі "Красуня на драйві" / фото "Вольга Україна"

26 липня 2021 року британській акторці Кейт Бекінсейл виповнюється 48 років. Несподівано, але факт.

З цієї нагоди УНІАН разом з "Вольга Україна" вирішив згадати знакові етапи кар'єри харизматичної акторки.

Красуня-знавець класичної літератури відразу трьома мовами - англійською, російською та французькою - народилася в родині коміка Річарда Бекінсейла і театральної актриси Джуді Лу.

Бекінсейл-старший вважався одним з комедійних геніїв свого часу і був справжньою суперзіркою британського телебачення. Звідси й таким потужним потрясінням не лише для родини, а й для всієї країни стала його раптова смерть від серцевого нападу у віці 31 рік в 1979 році, коли Кейт не виповнилося й 6 років. Наступного року загинув Джон Леннон і британська преса порівнювала прощання фанатів з "бітлом" зі скорботою британців про Річарда Бекінсейла. Настільки популярним був практично невідомий в наших широтах комедійний актор.

Читайте такожДжейсону Стейтему - 54: нетипові ролі майстра бойовиків і улюбленця жінок

Багато в чому через цю складну історію Кейт Бекінсейл в юності не думала про акторство, зосередившись в школі на вивченні іноземних мов - французької та російської. За цією ж спеціалізацією майбутня зірка поступила і в Оксфорд, але досить швидко зрозуміла, що її завзяття у вивченні мов безпосередньо пов'язане з любов'ю до класичних французьких та російських драматургів. Так, в коледжі актриса починає виступати на сцені й проходити прослуховування, в результаті отримавши в 19 років одну з головних ролей у масштабній голівудсько-британської екранізації Шекспіра "Багато шуму з нічого". Комедія Кеннета Брани вийшла на екрани в 1993 році з прем'єрою на Каннському кінофестивалі. У фільмі крім Кейт Бекінсейл і Кеннета Брани також зіграли: Дензел Вашингтон, Кіану Рівз, Емма Томпсон, Майкл Кітон, Роберт Шон Леонард та багато інших.

У 90-х актриса вперше грає в театрі на головних сценах Лондона, в тому числі й в улюбленій "Чайці" за Чеховим, де знайомиться з Майклом Шином, майбутнім батьком її єдиної дочки Лілі. Водночас акторці пропонують виключно ролі дівчат в корсетах з минулого, кульмінацією чого стала чергова версія "Емми" за Джейн Остін, де Кейт зіграла разом з Марком Стронгом. Будучи фанатом класичної літератури, актриса, тим не менш, не планувала провести всю свою кар'єру в екранізаціях від BBC і шукала можливість змінити амплуа. Першою спробою стала кримінальна комедія "Шахрайство" 1997 року, заради якої Бекінсейл радикально змінила імідж за допомогою "хлоп'ячої" стрижки. А через рік їй запропонували роль, після якої для Бекінсейл відкрився Голлівуд - тусовщиці Шарлотти з трагікомедії Уіта Стіллмана "Останні дні диско". Ідеальна грація і чудовий американський акцент Кейт Бекінсейл привернули до себе увагу голлівудських студій.

Згодом актриса переїжджає до США і проходить численні проби на головні жіночі ролі в великих голлівудських студійних фільмах. І ставка себе окупає. Актрису затвердили на головну жіночу роль у військовому епіку "Перл-Харбор", незважаючи на сумніви режисера Майкла Бея. В результаті й глядачі, й критики високо оцінювали саме гру Бекінсейл, що виросла на класичному кіно та театрі, та змогла зіграти достовірну "дівчину з минулого".

У тому ж 2001 році виходить комерційно успішна романтична комедія "Інтуїція", в якій Кейт зіграла з Джоном К’юсаком, що знаходився в той час на підйомі своєї кар'єри.

Актор хотів попрацювати саме з Бекінсейл, будучи великим шанувальником "Останніх днів диско" і спочатку запрошував її на роль у своїй комедії "Фанатик", але в той момент актриса якраз готувалася до народження дитини. Сама Бекінсейл називає зйомки в "Інтуїції" - одними з найбільш комфортних і приємних у своїй професійній фільмографії. А ось прес-тур фільму був якраз затьмарений поведінкою продюсера - того самого Харві Вайнштейна, який в грубій формі намагався диктувати підбір гардероба акторки і сумнівається в тому, чи потрібно Кейт постійна присутність бойфренда Майкла Шина. Очевидно добре, що ні Шин, ні К’юсак не залишили актрису наодинці з Вайнштейном. Не здалася Кейт і в частині гардеробу, прийшовши на лондонську прем'єру картини в стильному білому брючному костюмі, чим викликала на себе гнів Вайнштейна, що нині відбуває 23-річний тюремний термін за домагання та згвалтування.

Через рік до Кейт Бекінсейл приходить унікальна пропозиція: стати екшн-зіркою і очолити потенційну франшизу. Йдеться, звичайно ж про "Інший світ". Актриса, яка є великим ентузіастом фітнесу, була впевнена в своїй фізичній спроможності витягнути таку роль. "Якраз в той момент, коли хтось мені сказав - якби не Анджеліна Джолі, то ти могла б бути відмінною Ларою Крофт, я отримала пропозицію стати Селін з "Іншого світу ". Я порахувала, що впускати таку можливість було б абсолютно безглуздо", - говорила актриса виданню Variety у 2004 році. Більш того, актриса переконала режисера і свого майбутнього чоловіка Лена Вайзмана віддати роль перевертня Люциана вже екс-бойфренда Майклу Шину, який також на той момент був відомий як виконавець класичних амплуа.

Всього зірка знялася в чотирьох фільмах франшизи "Інший світ" і виконала камео в спін-оффі "Повстання ліканів", де якраз історія крутилася навколо Люциана у виконанні Шина. Останній фільм франшизи - "Інший світ: Війни крові" вийшов у 2016 році.

В середині нульових Бекінсейл також була запрошена режисером франшизи "Мумія" Стівеном Саммерсом і студією Universal на головну жіночу роль в екшені "Ван Хелсінг" з Г'ю Джекманом.

У тому ж 2004 році Кейт зіграла невелику роль в епічній драмі Мартіна Скорсезе "Авіатор". Бекінсейл, яку вже тоді називали однією з найкрасивіших актрис Голлівуду, втілила образ легендарної зірки Ави Гарднер.

У перервах між зйомками в "Іншому світі", актриса повертається до жанру комедії, зігравши в одному з найуспішніших фільмів Адама Сендлера "Клік: З пультом по життю". Бекінсейл, будучи великою любителькою практичного гумору і з віком набувши славу одного з головних голлівудський пранкерів, була в захваті від сценарію та можливості попрацювати з Адамом Сендлером.

У 2007 актриса грає відразу в двох трилерах - "Біла імла" від Домініка Сена та "Вакансія на жертву" Німрода Антала. Останній був виконаний в популярному тоді жанрі хоррор-трилера в замкнутому просторі. Фактично, вся ноша фільму опинилася на плечах Кейт і її партнера Люка Вілсона. Чи варто говорити, що вони прекрасно з нею впоралися.

Актриса не приховує, що в якийсь момент починає відмовлятися від великої кількості пропозицій, розповівши інтерв'юеру Ларрі Кінгу: "Це були проекти, в яких абсолютно не було сенсу. Я пам'ятаю як писала студіям: "Слухайте, це ж суцільні штампи, страйк сценаристів закінчився півроку тому, чому все настільки погано?". На питання легендарного ведучого чи не шкодує вона про відкинуті сценарії, актриса лише сказала: "Ні, ви що. Так, це були хороші гроші, але це була суцільно нісенітниця, яку глядачі не злюбили усіма фібрами душі".

У наступні пару років актриса з'явилася в драмеді "У них все в порядку" з Робертом Де Ніро т трилері "Контрабанда" з Марком Волбергом від режисера Бальтасар Кормакура. Бекінсейл не раз пригадувала, що саме сценарії цих двох фільмів повернули їй віру в те, що у Голлівуду все ще є порох в порохівницях.

У 2012 актриса з'являється в новій версії "Згадати все" від режисера Лена Вайзмана за фантастичною повістю Філіпа Діка. У новому прочитанні також зіграли Колін Фаррелл, Джессіка Біл та Брайан Кренстон. Бекінсейл в ролі Лорі втілила не тільки власну версію персонажа Шерон Стоун з фільму Пола Верховена 1990 року, але і сюжетну лінію Ріхтера - антагоніста фільму, голови служби безпеки.

У наступні пару років актрису переслідувало кілька невдач в хоррор-жанрі, коли у критиків було одне резюме: "Дивіться тільки заради Бекінсейл", що актриса справедливо знаходила досить сумнівним компліментом. Втім, Кейт Бекінсейл і не планувала сумувати та зробила справжнісінький розворот на 180 градусів. В 2016 році на кінофестивалі Санденс вперше показують костюмну комедію "Любов і дружба" за гумористичним оповіданням Джейн Остін з Кейт Бекінсейл у головній ролі. Відгуки були одностайно позитивними, а актриса отримала кілька престижних премій і номінацій. Отож за справжньою іронією долі, повернення до костюмної ролі влаштував той же режисер, який свого часу дозволив вибратися актрисі з цього образу - Уіт Стіллман, автор "Останніх днів диско" і один з найбільш шанованих незалежних режисерів нашого часу.

Пробує Кейт Бекінсейл свої сили і на малому екрані. У 2019 році на Amazon Prime виходить британський міні-серіал "Вдова" - детективна історія, написана спеціально під актрису, розповідає про жінку, яка не вірить, що її чоловік загинув в авіакатастрофі в Конго і відправляється на його пошуки, повні небезпек.

У своєму новому проекті Кейт Бекінсейл поєднує відразу два своїх улюблених жанри - комедію та екшн. "Красуня на драйві", чия кінотеатральна прем'єра в Україні призначена вже на 29 липня, розповідає про дівчину Лінді, власницю екстраординарних здібностей (сила, швидкість, спритність), які безпосередньо пов'язані з її спалахами гніву. Фільм режисера Тані Векслер зібрав видатний кастинг: Кейт в ролі титульної "красуні", Стенлі Туччі в ролі її доктора і друга, Джай Кортні в образі романтичного інтересу, а також Боббі Каннавале, Лаверн Кокс і лауреатка премії "Оскар" С’юзан Сарандон в ролях представників органів правопорядку. За словами Бекінсейл, Лінді стала однією з її улюблених героїнь і вона із задоволенням повернулася б до продовження.

Чи стане "Красуня на драйві" нової франшизою - дізнаємося зовсім скоро, але іменинниця точно не дасть нам нудьгувати - зараз у Кейт Бекінсейл в роботі три нових проекта.