Кадр з фільму "King's Man: Початок" / фото Kinomania Film Distribution

Божевільний коктейль на любителя: рецензія на фільм "King's Man: Початок"

15:05, 12.01.2022

13 січня в український прокат виходить комедійний бойовик "King's Man: Початок", що є приквелом фільмів про британську секретну службу 2015 і 2017 років. Картина, яка зібрала вражаючий акторський склад на чолі з Рейфом Файнсом, вийшла божевільним коктейлем з вільного трактування історії, трохи пафосу, трохи пустощів і гумору не для всіх. Розбираємося, кому варто і не варто дивитися цей фільм.

Комедійний бойовик "King's Man: Початок" / The King's Man (Великобританія, США, 2021) від режисера Меттью Вона, який також зняв дві попередні частини франшизи про британську суперсекретну службу – "Kingsman: Секретна служба" (2015) і "Kingsman: Золоте кільце" (2017), після низки переносів добирався до "великих екранів" більше двох років. Однак, коли це нарешті відбулося в грудні минулого року, західні критики прийняли фільм досить прохолодно. Ось і ми, вже знаючи про такі реакції, йшли на допрем'єрний показ з певною часткою побоювання. Втім, на ділі виявилося, що фільм вийшов дуже навіть гідним, принаймні в плані того, щоб не дати вам занудьгувати і розважити (а чи не за цим ми ходимо до кінотеатрів?). Розповідаємо, що до чого (зрозуміло, без спойлерів).

Як і попередні два фільми, новий "Кінгсмен" заснований на коміксах "The Secret Service" шотландського автора Марка Міллара, який в різні роки працював з Marvel Comics і DC. Однією з його найбільш відомих робіт є комікс "Пипець", екранізований в 2010 році саме режисером "Кінгсмена" Меттью Воном. В принципі, вже враховуючи такий послужний список що автора, що режисера стає зрозуміло, що це видовище зайде далеко не всім.

Новий фільм є приквелом перших двох фільмів і, власне, розповідає, як створювалася легендарна служба на початку 20 століття і звідки взялися позивні агентів, пов'язані з "Легендою про короля Артура і лицарів Круглого столу".

У центрі всієї цієї історії опинився герцог Оксфордський Орландо, роль якого виконав один з найкращих британських акторів сучасності Рейф Файнс (лорд Волан-де-Морт в серії фільмів про Гаррі Поттера, "Англійський пацієнт", "Список Шиндлера", "Залягти на дно в Брюгге", "Коріолан", "007: Координати "Скайфолл", "Готель "Гранд Будапешт"). Тут його персонаж – в минулому герой війни, а нині затятий пацифіст, який змушений знову взятися за зброю, щоб протистояти найжахливішим в історії тиранам і кримінальним геніям, які зберуться разом, щоб розв'язати війну і знищити мільйони людей.

Допомагають йому в цій нелегкій справі його син Конрад (Харріс Дікінсон з "Малефісента: Володарка темряви" і "Темні відображення"), вірний слуга Шола (Джимон Хонсу з "Кривавий алмаз" і "Меч короля Артура") і Няня Поллі (Джемма Артертон з "Рок-хвиля" і "Принц Персії: Піски часу"), що налагодила цілу мережу шпигунів серед прислуги по всьому світу.

Також у фільмі знялися Даніель Брюль ("Безславні виродки", "Перший месник: Протистояння"), Аарон Тейлор-Джонсон ("Пипець", "Месники: Ера Альтрона", "Тенет"), Стенлі Туччі ("Перший месник", "Милі кістки"), Меттью Гуд ("Матч-пойнт", "Гра в імітацію"), Чарльз Денс ("Гра престолів", "Корона") і багато інших.

Загалом, тільки вже заради одного акторського складу на фільм варто йти, особливо якщо ви цінителі творчості хоч когось конкретного з них. Всі вони відмінно впоралися із завданням. Однак особливо хотілося б виділити Тома Холландера ("Гордість і упередження", "Богемська рапсодія"), який виконав відразу трьох персонажів – англійського короля Георга V, німецького імператора Вільгельма II і російського царя Миколу II. І, звичайно ж, Ріса Іванса ("Рок-хвиля", "Нова Людина-павук", "Берлінська резидентура"), який неймовірно яскраво і одночасно карикатурно в хорошому сенсі цього слова перевтілився на Григорія Распутіна. Ви гарантовано будете сміятися весь відведений йому екранний час! А, ну і ще, звісно, ми просто не можемо не похвалити гірських козлів!

І тут ми підходимо до вельми цікавого і одночасно суперечливого пункту, який міг збентежити непідготовленого глядача. А саме – в "Кінгсмені: Початок" використано величезну кількість персонажів, заснованих на реальних історичних постатях, які беруть участь в знакових подіях, правда, викладених у вельми вільному трактуванні.

Насправді, вийшло дуже цікаво. Але є нюанси – у фільмі дуже багато персонажів і подій, які змінюють один одного так швидко, що глядач ще не встигає вникнути в одне, як його вже перемикають на щось інше. Можливо, таким чином частина історій залишаються недомовленими, але, насправді це некритично – основні сюжетні лінії все ж закриті.

І хоч фільм не претендує на історичну достовірність, все ж тим, хто хоч мінімально не знайомий з прототипами персонажів та історичними фактами, буде важкувато вникнути в сюжет, а часом навіть може бути нудно. Якщо ж ви трохи в курсі подій, то буде навіть вельми цікаво проводити паралелі та гадати по ходу фільму, а як же вони викрутяться далі.

З іншого боку, в якійсь мірі "Кінгсмен: Початок" – це антивоєнний фільм. Так, герой Файнса проходить трансформацію з відданого солдата, який не знає пощади, до пацифіста, який щосили намагається уникати кровопролиття і не допустити, щоб його юний син потрапив на війну, незважаючи на все завзяття молодого хлопця виконати обов'язок перед Батьківщиною. Тематика "жахів війни" у фільмі піднімається кілька разів – як на словах, так і візуально. Чого тільки вартий момент, показано за допомогою зйомки, що показує, у що Європа перетворилася за роки війни.

Кадр з фільму" King's Man: початок " / фото Kinomania Film Distribution

Так, десь у фільмі перегинають з пафосом і драматизмом. Але його оперативно розбавляють гуморів і яскравими сценами бійок. Є в новому "Кінгсмені" і кілька моментів з "жартами нижче пояса", за які деякі особливо занудні оглядачі критикували і минулі дві частини. Когось может засмутити ось цей мікс усього і одразу, однак, можливо варто бути дещо більш відкритими?

Якщо говорити про передбачуваність сюжету, то тут 50 на 50. Якісь моменти ви легко передбачаєте, але, повірте, є тут кілька таких сюжетних поворотів, які вас навіть на хвилиночку шокують!

Ах так, в середині титрів є додаткова сцена. Хто знає, можливо у фільму ще буде продовження.

Наш вердикт: "King's Man: початок", як і його попередники – це фільм на любителя, який відмінно виконує всі функції саме розважального кіно. Це божевільний коктейль з чудового акторського складу, масштабної зйомки, вільного трактування історії, трохи пафосу, трохи пустощів і гумору не для всіх, який, тим не менш, не дасть вам занудьгувати ні на хвилину. Якщо вам сподобалися попередні фільми, цей вам також "зайде". Якщо ви занадто серйозні, шукайте історичної достовірності або заздалегідь намалювали собі в розумі, яким ви хочете бачити цей фільм, то ми вас попередили.

Загальна оцінка - 8 з 10.

***

Про інші кіносеріальні новинки тижня читайте в нашому великому огляді.