
Лаваш - це універсальний продукт, з якого можна приготувати багато солодких і солоних страв. М'який і тонкий лист тіста добре поєднується з будь-якими начинками, що робить його незамінним інгредієнтом для швидких закусок.
Такі страви дуже виручають, адже їх можна зробити за лічені хвилини, а результат перевершить усі очікування.
Ми підібрали різні варіанти, як приготувати сосиски, сир сулугуні, кебаб або просто фарш у лаваші.
Хот дог у лаваші
Це дуже проста, але ситна страва, яка точно здивує гостей і домочадців. Для приготування закуски потрібно взяти:
- три лаваші;
- шість сосисок;
- два свіжих огірки;
- один помідор;
- 150 грамів моркви по-корейськи;
- 50 грамів листя салату;
- три-чотири столові ложки майонезу;
- три столові ложки кетчупу.
Сосиски попередньо обсмажуємо до золотистої скоринки, а салат та овочі миємо. Огірки нарізаємо тонкою соломкою. З томату прибираємо насіння, а його м'якоть нарізаємо соломкою.
Від краю лаваша відступаємо на сантиметр і змащуємо майонезом. Викладаємо частину моркви (щоб вистачило на всі лаваші), дві сосиски, огірки з помідорами і поливаємо кетчупом. Накриваємо листям салату і загортаємо хот-дог - краї підвертаємо всередину і скручуємо рулет.
Обсмажуємо хот дог у лаваші на сковороді або грилі до утворення золотистої скоринки.
Чебуреки в лаваші на сковороді
Ця ситна страва може бути не тільки закускою, а й ледачим обідом для всієї родини. Для її приготування беремо:
- сім круглих лавашів;
- 150 грамів свинячого фаршу;
- одну цибулину;
- 20 мілілітрів води;
- одне яйце;
- спеції для м'яса.
Цибулину дрібно-дрібно нарізаємо. Додаємо її, спеції та воду до фаршу, добре вимішуємо. Яйце збиваємо до однорідності. Змащуємо ним кромку лаваша по колу. У центр лаваша викладаємо столову ложку начинки і рівномірно розподіляємо на одній половині кола.
Складаємо лаваш навпіл, накриваючи начинку. Яйце допоможе добре зліпити краї, їх потрібно придавити, щоб не розкривалися. Нагріваємо сковорідку з олією і смажимо чебуреки в лаваші на повільному вогні з двох боків.
Сулугуні в лаваші
Цю сирну закуску можна робити навіть на сніданок. Для приготування беремо:
- два тонких лаваші;
- 200 грамів сиру сулугуні;
- 150 грамів помідорів;
- пучок зелені на вибір;
- столову ложку рослинної олії.
Найсмачніше готувати сулугуні в лаваші на мангалі, але для цих цілей підійде також електрогриль або звичайна сковорода.
Натираємо сир, нарізаємо помідори часточками та ріжемо зелень. Змащуємо лаваш з одного боку олією або соусом на вибір. Ділимо між лавашами сир і помідори. Посипаємо зеленню.
Скручуємо лаваш у рулет. На грилі або великій пательні закуску можна готувати цілком. Якщо сковорода невелика, то його потрібно розрізати навпіл. На розігріту поверхню поміщаємо пергамент із лавашними рулетами. Готуємо до рум'яності.
Люля кебаб у лаваші
Це дуже смачна, ароматна страва, яка варта витрачених зусиль. Для приготування треба взяти:
- 500 грамів свинини;
- три цибулини;
- один-два зубчики часнику;
- пучок зелені на вибір;
- одне яйце:
- столову ложку рослинної олії;
- два-три тонких лаваша;
- три-чотири столові ложки винного оцту;
- 0,5 чайної ложки цукру;
- спеції за смаком.
Дві цибулі нарізаємо дуже тонкими півкільцями. Розділяємо їх, поміщаємо в піалу, посипаємо цукром і поливаємо оцтом. Залишаємо маринуватися.
Зі свинини робимо фарш. Цибулину, часник і кілька гілочок зелені, що залишилися, перебиваємо в блендері та додаємо в м'ясо разом зі спеціями. Маса має бути ароматною та пряною.
Фарш добре перемішуємо. Якщо буде занадто щільним, можна влити дві-три столові ложки холодної води.
В ідеалі фаршу потрібно трохи настоятися, але можна пропустити цей крок. Формуємо кебаби довжиною близько 10 сантиметрів і діаметром близько трьох. Ліпити простіше змочуючи руки холодною водою.
На будь-якому грилі або сковороді з ребристим дном обсмажуємо кебаби з усіх боків до готовності.
У цей час нарізаємо зелень і промиваємо мариновану цибулю від надлишків оцту. Віджимаємо її, злегка підсолюємо і змішуємо із зеленню.
Тепер готуємо сам кебаб у лаваші. Листи треба розрізати на частини, розміром у дві долоні. На лаваші викладаємо по столовій ложці цибулі із зеленню, кебаб і загортаємо.
Подавати можна одразу або залишивши полежати, щоб лаваш просочився соковитим соком і ароматом м'яса.