Кадр з фільму "Мадам Павутина" / фото Sony Pictures

Дива не сталося: огляд фільму "Мадам Павутина" з Дакотою Джонсон і Сідні Свіні

18:22, 14.02.2024

УНІАН ділиться враженнями про черговий фільм за коміксами Marvel "Мадам Павутина", який вже завтра з'явиться в кінотеатрах України. Також розповідаємо, чи є сцена після титрів.

15 лютого 2024 року в український прокат виходить супергеройський фільм "Мадам Павутина" (Madame Web), що є частиною "Всесвіту Людини-павука від Sony". Чи вдалося фільму відновити довіру до фільмів за коміксами, читайте в огляді УНІАН.

Фільм знайомить глядачів з новою супергероїнею – ясновидицею Кассандрою Вебб, чиї екстрасенсорні здібності дозволяють їй бачити "павучий світ".

Починається фільм з передісторії за участю матері героїні – науковиці Констанс Вебб – та її підступного колеги Єзекіеля ​​Сімса,  які вирушили в джунглі Перу досліджувати павуків. Можна було б і не показувати цю сцену на початку – по-перше, всі карти були розкриті одразу, а, по-друге, більшу частину з цього показали знову посеред фільму у флешбеках. В принципі, краще б залишили лише цей другий шматок, зекономивши глядачам трошки часу. (Ну або це розраховано на тих глядачів, які завжди приходять в кіно із запізненням).

Далі глядачі переміщаються на 30 років уперед – у Нью-Йорк зразка 2003 року, вулицями якого розсікає на "швидкій" цинічна парамедикиня Кассандра Вебб разом зі своїм напарником Беном (який явно у неї таємно закоханий). Доволі довго глядачам показують трудові будні та одиноке життя героїні, що аж забувається, що це супергеройський фільм, аж поки з нею не трапляється нещасний випадок на роботі, після якого вона починає бачити дивні видіння.

Паралельно з'являється той самий Єзекіель Сімс, який, судячи з усього, сколотив собі шалені статки завдяки секретам амазонських павуків, але, чим саме він займається, глядачам чомусь вирішили не розповідати. Саме він є головним антагоністом фільму, який прагне за будь-яку ціну вбити трьох дівчат-школярок, які років через 10 мають сформувати команду "павучих" та вбити Сімса (щоправда, так і не ясно, що до цього всього призвело).

Ну а далі за неймовірним збігом обставин Кассандра зустрічається з цими трьома дівчатами – Джулією Карпентер, Аней Коразон та Метті Франклін, кожна з яких у коміксах є варіацією Жінки-павука. А далі перед героїнею постає важке завдання – не лише опанувати свої нові сили та врятувати дівчат від вбивці, але з навчити їх працювати в команді та стати їхньою наставницею.

Актори та персонажі

Головну роль у фільмі виконала Дакота Джонсон (франшиза "50 відтінків сірого"). Можливо, це найкраще, що було у фільмі. Попри те, що Джонсон відома в першу чергу за вищезгаданою ванільно-еротичною трилогією, насправді в її фільмографії є і чимало гідних уваги, більш серйозних ролей, зокрема, у фільмах "Суспірія", "Погані часи у "Ель Роялі", "Арахісовий сокіл" та "Незнайома дочка". Дакота витягла все, що могла зі своєї героїні, і чого вже брехати – вона дуже красива акторка, на яку приємно дивитися.

Трійку майбутніх павучих зіграли Сідні Свіні (серіали "Ейфорія", "Білий лотос"), Ізабела Монер ("Трансформери: Останній лицар", серіал "100 кроків: Встигнути до старших класів") та Целеста О'Коннор ("Мисливці на привидів: З того світу"). Якщо чесно, дівчатка виглядали як герлз-бенд нульових – такий собі мікс сексуальності та цнотливості. Часом здавалося, що образ героїні Сідні Свіні писався для любителів дорослих відео з хтивими школярками, яких насправді грають набагато старші жінки.

Головного антагоніста Єзекіеля ​​Сімса зіграв французький актор Тахар Рахім ("Мавританець", "Наполеон"), а Адам Скотт зіграв напарника Кассандри Бена Паркера (серіали "Парки та зони відпочинку", "Розрив", "Велика маленька брехня") – можливо, це один з найхаризматичніших персонажів у фільмі. До речі, образ був натхнений тим самим дядьком Беном – важливим персонажем з коміксів про Людину-павука Пітера Паркера.

Також свої невеличкі ролі отримали Емма Робертс (серіали "Американська історія жаху", "Королеви крику"), яка зіграла сестру Бена Мері Паркер, та Керрі Біше ("Арго"), якій дісталася роль матері головної героїні.

Про режисера

Режисером фільму виступила С. Дж. Кларксон, найбільш відома роботою над окремими епізодами серіалів "Герої", "Декстер", "Доктор Хаус", "Помаранчевий – хіт сезону", "Джессіка Джонс", " Погануля " та багатьма іншими.

"Мадам Павутина" стала для неї повноцінним режисерським дебютом, але навряд чи можна назвати його вдалим.

Сцена після титрів

За останні 15 років Marvel та DC вже привчили глядачів до додаткових сцен, які з'являються після титрів. Втім, схоже, поступово ця тенденція спадає. Якщо раніше сцени після титрів у більшості фільмів прямо вказували на наступні проекти серії – найкраще це вдалося втілити у марвелівській "Сазі нескінченості", то протягом останніх років їх почали робити скоріше комедійними. Яскравий приклад цьому – нещодавні "Аквамен" або "Флеш".

Можливо, на це вплинуло те, що нині жанр фільмів за коміксів переживає не найкращі часи, а тому студіям все важче спрогнозувати – чи варто буде далі розвивати якусь сюжетну лінію, чи доведеться все переписувати. Наприклад, як це сталося у випадку з "Вічними" – там були аж дві сцени з натяком на появу нових персонажів у кіновсесвіті Marvel, але тепер взагалі невідомо, чи матимуть вони колись продовження.

Прем'єра "Мадам Павутини" відбулася 12 лютого 2024 року, і, на жаль, судячи з перших реакцій – найкращим на тій події були сукні Дакоти Джонсон та Сідні Свіні на червоній доріжці. Західні критики не шкодували гнівних коментарів, називаючи фільм "ганебним безладом" і "найгіршим фільмом за коміксами".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 3,6 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 17% схвалення від критиків. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 29 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки".

Важко згадати, щоб якийсь фільм за коміксами протягом останнього часу отримував схвальні відгуки, та ще й одночасно і серед критиків, і серед глядачів. На жаль, у випадку з "Мадам Павутиною" дива також не сталося.

Фільмам з "Всесвіту Людини-павука від Sony" взагалі найбільше дістається від критиків. В це важко повірити, але 17% свіжості для "Мадам павутини" від критиків на Rotten Tomatoes – це ще не найгірше. Так, "Морбіус" 2022 року з Джаредом Лето взагалі нині має 15% схвалення від критиків, але аж 71% від глядачів. Тим часом, "Веном" 2018 року має 30% від критиків та 80% від глядачів, а "Веном 2" 2021 року – 57% від критиків та 84% від глядачів. Як "Мадам павутина" зайде глядачам, дізнаємося зовсім скоро – великий розрив у оцінках критиків та глядачів є доволі розповсюдженим явищем у випадку з фільмами за коміксами.

До "Мадам Павутини" насправді дійсно дуже багато питань – від слабенької графіки та сумбурного сюжету до образів героїв. Картина вийшла дуже поверховою, з купою нелогічних моментів і відсутністю пояснення багатьох нюансів. Глядачі так і не зрозуміли, чим займається головний антагоніст, та й взагалі нічого про нього не дізналися. Тим часом, Кассандра протягом тривалого часу вільно їздить по всьому штату на краденому таксі без номерів – і в неї не виникає жодних проблем.

Взагалі, таке враження, що фільм писали школярі – причому не один, а кілька, кожен свою частину. І, ймовірно, головною цільовою аудиторію фільму є дівчатка-школярки, які ще живуть у дитячих мріях, а також люди, яким в принципі все одно що дивитися, та ті, хто має серйозну ностальгію за ранніми нульовими.

Водночас маємо констатувати – на якомусь етапі фільми про супергероїв почали аж занадто серйозно сприймати, і саме тому ми бачимо зараз ось такі розгромні реакції. Але ж в першу чергу це розважальни контент, можливо, і не варто від нього вимагати оскарівського рівня.

Так, можливо, критики надто суворі. Якби це був якийсь черговий супергеройський серіал від The CW, можливо, усі були б менш вимогливі до "Мадам Павутини". Однак це гучний проект з потужною промо-кампанією та бюджетом в 80 мільйонів доларів, на який покладаються певні очікування.

А ми, тим часом, вже починаємо хвилюватися за наступний фільм "Всесвіту Людини-павука від Sony" – "Крейвена-мисливця" з Аароном Тейлором-Джонсоном, який вийде наприкінці серпня 2024 року.

Загальна оцінка – 4,5 з 10 балів.

***