Кадр з фільму "Аквамен і Загублене королівство" / фото Warner Bros. Pictures

Яким видався фінал розширеного всесвіту DC: огляд фільму "Аквамен і Загублене королівство"

18:02, 25.12.2023
12 хв.

21 грудня 2023 року в український прокат вийшов супергеройський фільм "Аквамен і Загублене королівство", який офіційно завершив розширений всесвіт DC, розпочатий десять років тому "Людиною зі сталі" Зака Снайдера. Фільм отримав кардинально протилежні відгуки від критиків, фанатів жанру та звичайних глядачів – чому так вийшло, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Аквамен і Загублене королівство" (Aquaman and the Lost Kingdom).

Близько 15 років тому кінокомпанія Marvel розпочала революцію у світі кіно, поступово піднявши фільми за коміксами на зовсім інший рівень. Такі картини перетворилися з суто розважального контенту для вузького кола шанувальників жанру на видовище з претензією на серйозність та нагороди.

Невдовзі й компанія Warner Bros. вирішила зробити щось подібне, запустивши розширений всесвіт DC фільмом "Людина зі сталі" Зака Снайдера 2013 року. Втім, якщо до 2019 року у Marvel все складалося гладко – кожен новий фільм отримував все більше прибутків і все більше позитивних відгуків не лише від глядачів, але й від суворих критиків, які зазвичай не дуже милостиві до таких фільмів, то у DC все було не так райдужно. Так, їхні фільми теж отримували чималу касу, а от відгуки були не найкращі.

Протягом десяти років Warner Bros. експериментувала з фільмами за коміксами DC, постійно намагаючись наздогнати конкурентів з Marvel. Але так і не досягнувши поставленої мети, студія вирішила прикрити розширений всесвіт DC і доручити розвиток коміксового напрямку Джеймсу Ганну, який до цього працював над марвелівською серією "Вартові галактики", а також зняв другу спробу "Загону самогубців" та серіал "Миротворець" для DC.

Втім, після ухвалення цього рішення студія Warner Bros. ще мала випустити чотири фільми, які формально ще відносилися до вже офіційно похованого розширеного всесвіту DC – "Шазам! Лють богів", "Флеш", "Синій жук" та "Аквамен 2".

Вочевидь, на тлі постійних чуток та заяв, що усім цим персонажам вже не буде місця в оновленому всесвіті DC, студія та усі причетні максимально "забили" на ці проекти – і цим остаточно поховали їх, ще до виходу налаштувавши як критиків, так і глядачів на те, що нічого особливого від них очікувати не варто.

Наприклад, фільм "Аквамен і Загублене королівство" взагалі навіть не отримав великої прем'єри та промо-кампанії, типової для фільмів такого рівня – бюджет другого "Аквамена" склав понад 200 мільйонів доларів і на хорошу розкрутку знадобилося б ще близько 100 мільйонів доларів.

"Аквамен 2" в принципі є багатостраждальним проектом. Випущена у 2018 році перша  частина "Аквамена" вельми неочікувано для багатьох, особливо після провалів "Бетмена проти Супермена" та перших спроб "Ліги справедливості" і Загону самогубців", отримала непогані реакції від критиків та глядачів, а також зібрала вражаючі понад 1 мільярд доларів в прокаті. Ще тоді стрічку порівнювали з марвелівськими франшизами "Тор" та "Вартові Галактики" – більш яскраву за кольорами та комедійну за настроєм, ніж попередні похмурі, занадто багатошарові проекти DC. Не дивно, що було прийнято рішення знімати продовження цією сюжетної лінії.

Втім, далі почалися проблеми. Зйомки фільму неодноразово переносилися через пандемію коронавірусу. Також неприємностей додав скандальний судовий процес між Джонні Деппом та виконавицею однієї з головних ролей у фільмі Ембер Херд – після того, як акторку визнали винною в наклепі проти її колишнього чоловіка, ходили чутки, що її або виріжуть з фільму повністю, або мінімізують її присутність, або замінять іншою акторкою.

Події другого "Аквамена" відбуваються за кілька років після фіналу першої частини. Тепер Артур Каррі – новий король Атлантиди, який суміщає монарші обов'язки з роллю батька та чоловіка. Життя в нього в принципі складається добре, аж поки на горизонті не з'являється божевільний пірат на прізвисько Чорна Манта, який досі прагне помститися Аквамену за вбивство свого батька на початку першого фільму. Втім, цього разу Манта набагато сильніше завдяки відкритій ним страшній силі. І лють його настільки нездорова, що задля досягнення своєї мети він готовий попутно поховати увесь підводний та надводний світ.

Коли Аквамен розуміє, що самотужки йому не впоратися – він вирішує викрасти з пустельної в'язниці свого зведеного молодшого брата та колишнього короля Атландити Орма Маріуса, який добровільно відбуває покарання за свої військові злочини.

В процесі герої дізнаються таємницю Загубленого королівства, божевільний правитель якого планує вивільнитися та влаштувати пекло на землі та під водою.

Як і першу частину, другого "Аквамена" зняв австралійський режисер Джеймс Ван, найбільш відомий роботою в жанрі хорор. Саме він свого часу створив одні з найбільш касово успішних в історії хорор франшиз – "Пила", "Астрал" та "Закляття". Для кіностудій Ван став справжньою "золотою жилою", приносячи їм величезні прибутки.

Траплялися в його кар'єрі й відходження від звичного жанру – окрім нетипового для нього "Аквамена", він ще зняв фільм "Форсаж 7", обидва проекти також відзначилися значними касовими зборами. Втім, Ван вже заявив, що після "Аквамена 2" він планує повернутися до роботи над фільмами жахів – і судячи з того, яким видався останній, він вже дуже поспішав здихатися його і взятися за те, що йому більше до душі.

Сюжет фільму "Аквамен і Загублене королівство" видався вельми примітивним та передбачуваним, а ще у глядачів постійно складалося враження, що десь вони це вже бачили – від "Тора" і "Зоряних воєн" до "Варкрафта" та "Володаря перснів".

Актори та персонажі

До ролі Аквамена повернувся Джейсон Момоа, який протягом останніх кількох років переживав підйом популярності. Втім, його проблема у тому, то він в принципі не дуже різноплановий актор – в більшості фільмів він або виблискує мускулами, або кривляється. І якщо в останньому "Форсажі" все це вписалося органічно, в другому "Аквамені" це спрацювало не дуже. По-перше, Момоа вочевидь не дуже парився з приводу фізичної форми, по-друге, поведінка його персонажа у більшості моментів здебільшого змахувала на дії 15-річного підлітка, ніж дорослого мужика з певним життєвим досвідом і чималими обов'язками.

Ембер Херд таки з'явилася у фільмі, втім, роль Мери була відсунута на задній план настільки, наскільки це було можливо – в якийсь момент складалося враження, що Каррі взагалі самотній батько. Подейкують, студія хотіла звільнити Херд після скандалу з Деппом, втім у справу втрутився її тодішній коханець Ілон Маск, який пригрозив судовим позовом. Натомість сама акторка скаржилася, що на зйомках була жахлива атмосфера – дійшло до повного абсурду, коли Херд почала стверджувати, нібито Момоа спеціально приходив на зйомки в образі Джоні Деппа.

Частково витягав фільм своєю харизмою Патрік Вілсон, який повторив роль молодшого брата Аквамена Орма – 50-річний актор виглядав набагато свіже та спортивніше за молодшого на 6 років Момоа та, ймовірно, був радий трохи перепочити від хорорів. Хоча на початку кар'єри Вілсон здобув чималих успіхів на театральному поприщі та в різноплановому кіно – від "Привида опери" до "Льодяника", вже понад 10 років він є головним актором одразу в двох хорор-франшизах Джеймса Вана – "Астрал" та "Закляття". В принципі, в "Аквамені" він витягнув зі свого персонажа максимум, що тільки міг – тепер можна і до "Закляття 4" повертатися.

Крім того, в фільмі знову з'явилася Ніколь Кідман у роль матері Артура та Орма – королеви Атланни (досі дивуємося, як вона взагалі потрапила у цю франшизу), екранний час якої трохи розширили після того, як Віллем Дефо, який грав у першій частині наставника Аквамена Нуйдіса Вулко, вибув з проекту через конфлікт в графіку.

Щодо антагоністів у фільмі – вочевидь, Ван вирішив не надто паритися, тож використав в якості головного ворога Аквамена все того ж Чорну Манту у виконанні Яг'я Абдула-Матіна II, який протистояв йому і у першому частині. Мотивація у персонажа – та ж сама, от тільки тепер він вже остаточно з'їхав з глузду, але загалом все прогнозовано.

Також на звання антагоніста претендував божевільний правитель загубленого підводного королівста Некрос – брат першого короля Атландити Атлана Кордакс, який фактично взяв під контроль свідомість Чорної Манти. Втім, персонажа, роль якого виконав данський актор Пілу Асбек ("Гра престолів", "Привид у броні", "Оверлорд"), злили блискавично.

Доволі непоганим, хоча і також шаблонним, видався персонаж доктора Стівена Шина у виконанні Рендалла Парка ("Інтерв'ю", "Людина-мураха та Оса", "ВандаВіжн"). Принаймні, з гумором в нього було краще, ніж у Джейсона Момоа.

Сцена після титрів

У фільмі є одна невеличка додаткова сцена між титрами, однак оскільки фільм є заключним у розширеному всесвіті DC, вона не робить жодних натяків на майбутні проекти, а скоріше є комедійною.

Деякі фанати вже встигли обуритися тим, що саме цими кадрами завершилася десятирічна історія DCEU – мовляв, могли б якусь сльозливу нарізочку додати. Але, вочевидь, студія навіть на це вирішила не витрачатися.

Перші відгуки про фільм змішані – критики його рознесли в пух і правх, а ось глядачам сподобалося куди більше.

Так, нині оцінка фільму на IMDb становить 6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 36% схвалення від критиків проти 79% від глядачів. Тим часом, на Metacritic реакції були рівні: кіноексперти оцінили фільм в 43 бали зі 100, а широка аудиторія – в 4,1 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки". Це значно нижче, чим було у першого фільму.

Незважаючи на це, за перший вікенд прокату фільм зібрав понад 120 мільйонів доларів у світі. Навряд чи він зуміє зібрати стільки ж, скільки його попередник – втім, враховуючи, що попереду кілька святкових фільмів, а конкурентів такого плану в нього фактично немає, "Аквавмен" все ж може залучити непогану касу.

Наразі жанр кінокоміксів переживає не найкращі часи – в якийсь момент світ від них втомився, саме тоді, коли що Marvel, що DC почали плодити все більше проектів, часто з втратою якості, адже за таких кількості та темпів нові ідеї генерувати стає все складніше.

Тож абсолютно недивно, що як критики, так і віддані фанати жанру критикують фактично кожен новий фільм за коміксами, які виходять протягом останніх кількох років – "Аквамен 2" виключенням не став. В нього дійсно багато огріхів, до яких можна придратися, і він побудований на самих лише шаблонах, причому не завжди найкращих. І до графіки теж є певні претензії – особливо враховуючи бюджет фільму та його масштаб, це ж не телевізійний проект The CW. Словом, якщо ви належити до цих категорії глядачів – вам краще пропустити другого "Аквамена", адже теплого ностальгічного прощання з франшизою не вийде.

Водночас, більш невибагливий глядач (і це аж ніяк не образа), який не надто занурений у світ коміксів та не претендує на звання сноба-кінокритика, виявився менш категоричним щодо новинки. У ці важкі часи людям інколи просто хочеться сходити на видовищне примітивне кіно з попкорном та пивком, порадівши вже лише від того, що його вдалося додивитися без повітряної тривоги. Якщо ви підходите до "Аквамена" саме з таким настроєм, можна йти до кінотеатру.

Загальна оцінка – 5,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів грудня 2023 року.