Кадр з фільму "Матриця: Воскресіння" / фото Kinomania Film Distribution

Любов і самоіронія врятують світ: рецензія на фільм "Матриця: Воскресіння"

12:09, 22.12.2021

22 грудня в український прокат виходить науково-фантастичний бойовик "Матриця: Воскресіння", що є продовженням культової франшизи, яка 20 років тому змінила кіноіндустрію. Всупереч побоюванням багатьох, четверта частина історії про боротьбу і любов Нео і Трініті швидше вдалася, ніж ні. УНІАН вже подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями. Обіцяємо без спойлерів.

У далекому 1999 році маловідомі на той момент фанати коміксів і аніме брати Ендрю і Ларрі Вачовскі зробили справжню революцію в кіно, випустивши науково-фантастичний бойовик "Матриця". Фільм, який об'єднав в собі естетику готики і кіберпанку, бойові мистецтва, комікси і аніме, а також філософію і релігію, мав великий вплив на всю індустрію і заслужено знайшов армію фанатів, поступово трансформувавшись в цілу франшизу, що складалася з фільмів, анімації, відеоігор і коміксів.

Вельми правильним рішенням тоді було не надто тягнути з випуском другої і третьої частин – вони вийшли в 2003 році з інтервалом в кілька місяців, так би мовити, не давши глядачеві розслабитися. Втім, вже тоді багато хто нарікав, що продовження "Матриці" втратили всю магію першої частини – на зміну похмурій і вельми стриманій філософській історії прийшли пафосні масштабні битви. А тому фанати хоч і чекали на продовження, але відчували певні побоювання з цього приводу, адже зняти хороший сиквел, тим більше з 20-річним інтервалом – завдання не з легких.

Багато всього сталося за цей час – спецефекти стали іншими, глядачі стали іншими, актори стали іншими. Та чого вже там, брати Вачовські стали сестрами Вачовські! До слова, над "Матрицею: Воскресіння" працювала тільки Лана, тоді як Ліллі відмовилася від проекту, в першу чергу, на тлі особистих проблем.

Відразу скажемо: щоб дивитися "Матрицю: Воскресіння", вкрай важливо переглянути попередні частини. Звісно, можна переглянути короткий зміст фільмів на Youtube або у Вікіпедії, проте у фільмі 2021 року є досить велика кількість відсилань до попередніх частин, в тому числі ледь вловимих, тільки відстеживши які ви зможете повною мірою оцінити новинку. Недостатньо просто знати прості факти про те, що Матриця – це лише вигаданий віртуальний світ, а насправді люди давно поневолені розумними машинами і є не більше, ніж паливом для них. І що Нео – обраний, який вміє літати і зупиняти кулі, а його призначення – всіх врятувати, включаючи свою любов Трініті.

Отже, події "Матриці 4" розгортаються через кілька десятків років після "Матриці: Революція". Тоді Нео і Трініті відправляються в місто Машин, щоб врятувати Зіон – єдине місце, де збереглося вільне від Матриці людство. Тоді ж Нео уклав угоду з Матрицею: якщо він переможе Агента Сміта, який вийшов з-під контролю, людям дозволять покинути віртуальний світ, якщо вони самі цього забажають. Це йому вдалося, правда, ціною життя – свого і Трініті.

Метою четвертого фільму було розповісти, що ж сталося далі. Чи стримали машини свою обіцянку? Чи захотіли люди покинути Матрицю, де у віртуальному світі вони ситі й щасливі, тоді як в реальному житті все набагато складніше? І, головне, що ж сталося з героями? Ми не будемо вам давати відповіді на ці питання – краще подивіться самі, адже, повірте, у фільмі є кілька цікавих несподіваних сюжетних поворотів.

Скажемо лише, що, на радість всім фанатам, повернулися виконавці головних ролей – Кіану Рівз (Томас Андерсон / Нео) і Керрі-Енн Мосс (Трініті). І ось за що варто похвалити творців фільму і самих акторів – вони показали, як красиво старіти, якщо взагалі коректно вживати це слово. Героїв не стали молодити за допомогою гриму і спецефектів – вони такі, які вони є, з сивиною і зморшками, і бойові сцени з їх участю стали скромніші.

І тут ми підходимо до однієї з найсильніших сторін фільму – самоіронії. Нео раз у раз іронізує з приводу своїх нинішніх здібностей, він дозволяє собі жартувати над собою і навколишнім світом. А ще у фільмі дуже багато жартів з приводу студії Warner Bros, яка, власне, і замовила його, а також всіляких франшиз і сиквелів, причому вписано це вельми органічно в сюжет.

Звісно, хтось може сказати, що Агент Сміт вже не той, і у фільмі багато не настільки яскравих другорядних персонажів, які недостатньо розкриваються. Та й Морфеус перетворився на більш комічного персонажа. Але, насправді, це навіть добре, що нову "Матрицю" вирішили знімати інакше, ніж попередню – місцями вона більш приземлена, стилістика фільму менш похмура, тут з'явилося місце гумору і оптимізму.

А ще "Матриця 4" – це красива любовна історія, що буває тільки в кіно. Тепер Нео в першу чергу мотивований бажанням врятувати кохану жінку – навіть через десятки років і відсутність впевненості в тому, що вона відповість йому взаємністю.

Також фільм просто необхідно похвалити за акторську гру. Крім Кіану Рівза і Керрі-Енн Мосс, до своїх ролей повернулися Джада Пінкетт-Сміт (Ніоба) і Ламбер Вільсон (Меровінген), які змінилися практично до невпізнання. Серед новачків – Яхья Абдул-Матін II, який перевтілився в нову версію Морфеуса, тоді як Лоуренс Фішборн повернувся на екрани лише у вигляді флешбеків. Аналогічна ситуація склалася і з Агентом Смітом – місце Хьюго Вівінга посів Джонатан Грофф. Також у фільмі знялися Джессіка Хенвік, Ніл Патрік Харріс, Пріянка Чопра Джонас, Макс Рімельт та інші. І так, побоювання багатьох не підтвердилися: Кіану Рівз таки не грає Джона Уіка в новій "Матриці".

Ще один цікавий факт. За музику до фільму відповідав Том Тиквер – режисер фільмів "Біжи, Лоло, біжи" і "Парфумер. Історія одного вбивці", який також спільно працював з сестрами Вачовські над фільмом "Хмарний атлас" і серіалом "Восьме відчуття".

Варто відзначити, що критики і глядачі також досить тепло прийняли нову "Матрицю". Так, на IMDb у фільму оцінка 6,7 балів з 10 на основі майже 5 тисяч відгуків, на Rotten Tomatoes – 70% схвалення від критиків на основі 137 рецензій, а на Metacritic – оцінка 65 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Що стосується можливості продовження – фінал фільму залишив лазівки для зйомки нових частин, проте тут все залежить від цілої низки факторів, починаючи від касових зборів "Матриці 4" і закінчуючи бажанням оригінальної команди знову над ним попрацювати.

До слова, в кінці фільму є досить мила сцена після титрів, в якій співробітники фірми Deus Machina розглядають ідею запуску так званої "Кошенятниці". Такий ось стьоб з приводу популярності котиків в мережі.

Наш вердикт: Всупереч побоюванням багатьох, четверта частина "Матриці" швидше вдалася, ніж ні, а 148 хвилин екранного часу пролітають немов на одному диханні. Фільм вельми успішно підживлює ностальгічні почуття тих, хто "виріс" на культовій франшизі, але при цьому вдало слідує сучасним тенденціям. Проте, щоб повністю перейнятися новинкою, настійно рекомендуємо переглянути попередні частини.

Загальна оцінка – 8 з 10.

***

З іншими кіносеріальними новинками тижня ви можете ознайомитися в нашому окремому матеріалі.