Помер Мирослав Скорик / фото УНІАН

На 82-му році життя помер відомий український композитор Герой України, професор Національної музичної академії, народний артист України Мирослав Скорик.

Про це повідомили сьогодні близькі і знайомі митця.

"Відійшов у вічність видатний митець і щирий, надійний друг – Мирослав Михайлович Скорик", – написав у Facebook головний режисер Національної опери України Анатолій Солов’яненко.

Відео дня
Помер відомий український композитор Мирослав Скорик

Мирослав Скорик народився 13 липня 1938 року у Львові.

У 1955-1960 роках студіював у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка. По завершенні стажувався в аспірантурі при Московській консерваторії, отримав науковий ступінь кандидата мистецтвознавства.

Скорик є автором музики до фільмів "Тіні забутих предків", "Гуси-лебеді летять", "Високий перевал" та інших стрічок.

Має звання Героя України за видатні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку національного музичного мистецтва, багаторічну плідну композиторську, педагогічну і громадську діяльність.

Читайте такожПомер американський блюзовий музикант, який був хедлайнером Leopolis Jazz Fest

Також є власником ордена "За заслуги" I ступеня за вагомий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток України, високий професіоналізм та багаторічну сумлінну працю, ордена "За заслуги" II ступеня - за вагомий особистий внесок в увічнення пам'яті Івана Франка, ордена "За заслуги" III ступеня - за значний особистий внесок у розвиток українського музичного мистецтва, багаторічну творчу і педагогічну діяльність.

Крім цього, Скорик має відзнаку Президента України - ювілейну медаль "20 років незалежності України" за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний та культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення та багаторічну сумлінну працю.

Найвідомішими творами Мирослава Скорика є опера "Мойсей", балет "Повернення Батерфляй", поема "Сильніше смерті" і концерт для оркестру "Карпатський".

Викладав у Львівській та Київській консерваторіях. У квітні 2011 року був призначений художнім керівником Київської опери, на цій посаді працював до 2016 року.

Раніше УНІАН повідомляв, що актриса театру і кіно Алла Мещерякова померла у віці 77 років. Найбільш відома вона за ролі в радянському фільмі "А зори здесь тихие".