Кадр з фільму "Наступний гол – переможний" / фото Searchlight Pictures

"Наступний гол – переможний": огляд комедії Тайки Вайтіті про найгіршу футбольну збірну в світі

17:08, 05.01.2024
8 хв.

4 січня 2024 року в український прокат вийшла комедія "Наступний гол – переможний" про збірну Американського Самоа з футболу, яку свого часу визнали найгіршою у світі. Яким видався новий фільм від режисера Тайки Вайтіті з Майклом Фассбендером в головній ролі, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Наступний гол – переможний" (Next Goal Wins).

Можливо, комусь у це буде важко повірити, але в основу сюжету цього фільму лягла цілком реальна історія. Футбольна команда Американського Самоа, про існування якого, ймовірна, чимала частина глядачів навіть не здогадувалася, стала всесвітньо відомою після жахливого матчу у рамках відбору на Чемпіонат світу 2002 року, який вона програла Австралії з рахунком 31:0. Це "досягнення" надійно закріпило команду фактично без професійних футболістів на останній сходинці в рейтингу футбольних збірних світу.

З наближенням кваліфікаційного раунду Чемпіонату світу 2014 року керівництво місцевої федерації футболу вирішило найняти іноземного тренера, який міг би змінити найгіршу футбольну команду в світі та перетворити купку аматорів на справжніх футболістів. Втім, бажаючих виявилося зовсім небагато, а, точніше, один – нідерландсько-американський тренер-невдаха Томас Ронґен, який як раз переживає дуже складний період життя. Розлучення, неконтрольовані спалахи гніву, зловживання алкоголем та повна апатія – це лише наслідки набагато більшої особистої трагедії.

Зрозуміло, між вельми специфічними місцевими жителями-футболістами, чиї звичаї та світогляд є абсолютно чужими та незрозумілими для західного суспільства, та ображеним на життя заморським тренером спочатку виникає неприязнь. Він сприймає свою нову роботу як покарання і відверто зневажає місцевих, тоді як ті не поспішають довіряти йому. Втім, вони мають лише три тижні на те, щоб побороти усі протиріччя та навчитися працювати в одній команді, а, головне, заново відшукати сенс життя та повірити в свої сили.

Актори та персонажі

Головну роль Томаса Ронґена у фільмі виконав ірландсько-німецький актор Майкл Фассбендер ("Безславні виродки", "Люди Ікс", "Стів Джобс", "Сором"), який цього року нарешті почав повертатися на "великі екрани" після кількох років творчої перерви, які він вирішив приділити сім'ї та кар'єрі автогонщика.

З моменту виходу попереднього фільму за його участі "Люди Ікс: Темний Фенікс" (2019) Фассбендер встиг стати батьком – його дружина, шведська акторка Алісія Вікандер у 2021 році народила їхнього первістка. Також з 2017 року актор активно брав участь в автомобільних перегонах, які він називає пристрастю усього життя – в 2021 році він навіть подолав 24-годинну гонку Ле-Ман у складі німецької команди Proton Racing на Porsche 911 RSR-19.

Власне, Фассбендер став головною зіркою фільму "Наступний гол – переможний", і той факт, що він погодився на роль у настільки невеличкому проекті став справжнім шоком для інших задіяних у фільмі акторів.

Серед інших помітних персонажів у фільмі – футболіст/ка Джайя Саелуа, яка стала першим трансгендерним гравцем в історії на матчах FIFA World Cup. Його/її роль дісталася небінарній акторці Каймані, яка, як і її реальний прототип, ідентифікує себе як фаафафіне – це представники третьої статі в культурі Самоа. Вони є невід'ємною частиною місцевого суспільства – деяких синів у сім'ях навмисно виховують як жінок, і місцеві не бачать в цьому нічого незвичайного. Щоправда, детально в розкриття цього явища у фільмі не заглиблюються, тож якщо вам цікаво – можете потім почитати у Вікіпедії.

Крім того, серед реально існуючих гравців збірної Американського Самоа у фільмі був представлений персонаж воротаря Нікі Салапу у виконанні австралійського актора та співака Улі Латукефу ("Молодий скеля", "Чорний Адам"). Саме Салапу пропустив ті сумнозвісні 31 голи в матчі 2001 року (справедливості заради, ще більше м'ячів він відбив, просто решта команди взагалі не вміла грати і захисту фактично не було). Тим не менш, нині вже 43-річний гравець досі є членом збірної команди Американського Самоа.

Також у фільмі знялися Елізабет Мосс ("Людина-невидимка", "Оповідь служниці"), Бьюла Коале ("Поліція Гаваїв"), Рейчел Хаус ("Моана", "Тор 3") та сам Тайка Вайтіті, який, власне, і зняв це фільм – він зіграв невеличку роль місцевого священника.

Крім того, спочатку у фільмі був задіяний Армі Гаммер ("Назви мене своїм ім'ям", "Смерть на Нілі") – йому дісталася роль боса Ронґена Алекса Магнуссена, однак після того як актора було звинувачено у сексуальному насильстві, його замінили Віллом Арнеттом (серіал "Міллери"). Ці сцени довелось перезняти окремо вже після завершення основних зйомок.

Про режисера

Режисер Тайка Вайтіті заявив про себе на увесь світ у 2014 році завдяки комедійному фільму жахів "Що ми робимо у тінях", знятому в псевдодокументальному стилі. І вже наприкінці 2015 року стало відомо, що його обрали режисером марвелівського фільму "Тор 3" (2017), який був схвально сприйнятий як критиками, так і глядачами.

Протягом наступних кількох років він активно штурмував велике кіно. Так, у 2019 році вийшла сумна трагикомедія Вайтіті "Кролик Джоджо", в якому він також зіграв роль уявного Адольфа Гітлера. Стрічка отримала неабияке визнання, а Вайтіті – "Оскар" за найкращий адаптований сценарій. Далі була робота над серіалами "Що ми робимо у тінях" та "Мандалорець", а потім ще "Тор 4".

Фактично над фільмом "Наступний гол – переможний" з бюджетом лише 14 мільйонів доларів Вайтіті працював між основною роботою над великими проектами. Так, зйомки почалися наприкінці 2019 року на Гавайях і вже в січні 2020 року їх було завершено. Вже у 2021 році було перезнято окремі сцени, в яких спочатку був задіяний Армі Гаммер.

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2023 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, а в світовий прокат він почав виходити з середини листопада.

Фільм отримав змішані відгуки – якщо критики сприйняли його прохолодно, то глядачі залишилися більш задоволені. Так, наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 44% схвалення від критиків проти 84% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 44 бали зі 100, а широка аудиторія – в 4,8 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

"Наступний гол – переможний" відноситься до тих проектів, які одним можуть зайти, а іншим – зовсім ні. Загалом, Тайка Вайтіті завжди відзначався специфічним почуттям гумору та незвичним баченням, тож, відповідно, і бачимо такі протилежні реакції.

Цей фільм аж ніяк не можна назвати проектом з розряду "вау" – він і до розважальної комедії не дотягує, і не вражає якоюсь художністю. Це скоріше рівна тепла комедія "для своїх" з нотками драми, часом занадто спрощена. Режисер Тайка Вайтіті сам походить з маорі – корінного народу Нової Зеландії, і в якійсь мірі цей фільм не стільки про футбол, скільки данина поваги маленькому народу у великому світі, а також намагання познайомити світ з його особливостями. Водночас це історія про маленькі радості та пошук себе.

Фільм підійде для тих, хто хоче просто провести пару годинок в кіно, розслабитися, але не надто пригрузитися, не очікуючи чогось шедеврального. Зрештою, цікаво буде хоча б просто зануритися в зовсім іншу незвичайну культуру.

Якщо ж ви є фанатом Майкла Фассбендера – тоді точно сміливо йдіть в кіно.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***