Кадр з мультфільму "Мавка. Лісова пісня" / фото FILM.UA Group

"Нескінченність за Флоріаном", "Мавка" і концерт Бейонсе: що подивитися на вихідних

10:25, 30.11.2023
9 хв.

Наприкінці листопада в український прокат вийдуть документальний фільм "Нескінченність за Флоріаном" про київську "Летючу тарілку", провокаційна драма-призер Каннського кінофестивалю "Як зайнятися сексом", бойовик "Тиха ніч", трилер "Дочка болотяного короля" та ще кілька новинок. Також у кінотеатрах можна буде переглянути фільм-концерт Renaissance з останнього туру Бейонсе. На Netflix, тим часом, стане доступним український анімаційний хіт "Мавка. Лісова пісня". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Нескінченність за Флоріаном

Infinity: According to Florian (Україна, 2022, документальний)

Фільм розповідає про боротьбу за модерністську споруду "Летюча тарілка" в Києві та творчу спадщину її творця – українського архітектора Флоріана Юр’єва.

Напередодні свого 90-річчя головний герой отримує погані новини: держава здала в оренду забудовнику його головний архітектурний твір – "Летючу тарілку" на Либідській площі в Києві. Тепер тут має постати черговий торговельний центр. За допомогою молодих архітекторів і активістів Флоріан вирішує зірвати цю сумнівну оборудку. Разом вони поринають у боротьбу за спадщину модернізму з корумпованими посадовцями та скандальними забудовниками.

"Нескінченність за Флоріаном" – найкращий документальний фільм 2022 року за версією Національної премії кінокритиків "Кіноколо". 

Нині на IMDb фільм має оцінку 8,1 бал з 10.

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Фільм-концерт Бейонсе

Renaissance: A Film By Beyoncé (США, 2023, музика/документальне)

Цей фільм-концерт висвітлює шлях світового туру RENAISSANCE – від появи ідеї до відкриття у Стокгольмі (Швеція) та останнього концерту в Канзас-Сіті (штат Міссурі, США).

Цей фільм – про відданість і працьовитість Бейонсе, її залученість до кожного аспекту створення шоу, її творчий підхід і прагнення створити власну спадщину і майстерно опанувати професію. Світовий тур  RENAISSANCE від Бейонсе отримав неймовірно теплі відгуки і створив справжній храм свободи і спільної радості для понад 2,7 мільйонів фанатів.

Як зайнятися сексом

How to Have Sex (Великобританія, 2023, драма)

У центрі сюжету цього провокативного фільму – троє подруг, які після закінчення школи рушають на відривні канікули у Грецію. Тут вони планують розважитися, перш ніж поринути в університетське життя. Головна героїня Тара, єдина незаймана серед трьох дівчат, рішуче прагне це виправити. Але подорож буде не така безтурботна, як вона сподівається.

"Як зайнятися сексом" – це перший повнометражний фільм режисерки Моллі Меннінг Вокер. Досі вона була відома насамперед як операторка: своїми роботами у здебільшого коротких метрах, а також за рекламними роликами для модних брендів Gucci, Dior, Diesel та музичних кліпів (наприклад, для A$AP ROCKY). Дебют позитивно сприйняла міжнародна преса: Vogue назвали його "Потужним, яскравим і зірковим", Vox – "Надзвичайно впевненим", The Guardian – "Яскравим", The Hollywood Reporter – "Приголомшливим".

Акторський склад очолюють три перспективні таланти сучасного британського кінематографа: Міа Маккенна-Брюс ("Переконання"), Лара Пік та Шон Томас ("Дім дивних дітей міс Сапсан").

Світова прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі 2023 року, де він отримав приз "Особливий погляд" – нагороду однойменної секції, яку вважають другою за важливістю програмою фестивалю. Багата фестивальна історія картини також включає інші великі фестивалі класу "А": в Торонто й Лондоні. На жаль, також дістався він і до російського глядача.

Нині на IMDb фільм має оцінку 7,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 95% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість". Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 80 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Дочка болотного короля

The Marsh King's Daughter (США, 2023, трилер/драма)

Фільм є екранізацією світового бестселера Карен Діонне. Головна героїня Гелена дванадцять років прожила на болотах посеред лісу в повній ізоляції під наглядом отця-тирана та вбивці на прізвисько Болотяний король. І лише коли його запроторили за ґрати, дівчина здобула свободу і можливість жити нормальним життям. У неї з'явилася сім'я, яка нічого не знає про її загадкове минуле. Втім, через багато років Болотний король втікає з в'язниці, і тепер вона має допомогти поліції зловити легендарного злочинця. Для цього їй доведеться використати всі навички, яким навчив її жорстокий батько.

Головні ролі у фільмі виконали Дейзі Рідлі (франшиза "Зоряні війни") та Бен Мендельсон ("Капітан Марвел", "Темні часи").

Режисером фільму виступив Ніл Берґер ("Дивергент", "Покоління Вояджер").

Світова прем'єра фільму відбулася на початку листопада 2023 року, одночасно він вийшов і в російський прокат (і знову це Lionsgate).

Фільм отримав середні відгуки. Так, нині на IMDb він має оцінку 5,9 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього лише 38% схвалення від критиків проти 71% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 46 балів зі 100, а широка аудиторія – 5,4 бали з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Тиха ніч

Silent Night (США, 2023, бойовик)

Молодий батько стає свідком трагедії, в якій його маленький син помирає, потрапивши під перехресний вогонь банди напередодні Різдва. Оговтуючись від рани, через яку він більше не зможе говорити, батько робить помсту місією свого життя. Він приступає до суворих тренувань, щоб змусити злочинців заплатити за смерть свого сина. Рівно за рік різдвяна "тиха ніч" стане напрочуд голосною...

Головну роль у фільмі виконав Юель Кіннаман ("Загін самогубців", "Гра з дияволом"), а режисером виступив Джон Ву ("Місія неможлива 2", "Зламана стріла", "Без обличчя").

Світова прем'єра фільму відбулася за кілька тижнів до українського релізу, також його офіційно випускають в Росії (і ще раз Lionsgate).

Нині на Rotten Tomatoes у фільму 74% схвалення від критиків, тоді як на Metacritic кіноексперти дали йому 53 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Перша леді

Bernadette (Франція, 2023, драма/біографія)

Коли дружина президента прибуває до нової резиденції після перемоги її чоловіка у виборах, жодна людина не сприймає її серйозно, адже вона завжди була в тіні свого чоловіка. Але настав час показати себе справжню, тож заручившись підтримкою піарника-лузера і Карла Лагерфельда з модного дому Chanel, вона вирішує показати всім, хто тут зірка. Тепер вся увага має бути прикута до неї, адже ця жінка знає, як стати номер один. І ім'я її – Бернадетт Шірак.

Головну роль у фільмі виконала легенда французького кіно Катрін Деньов ("Шербурзькі парасольки", "Відраза", "Схід – Захід", " Та, що танцює у темряві", "8 жінок").

Нині на IMDb фільм має оцінку 6,4 бали з 10.

Пластикове небо

Müanyag égbolt (Угорщина, Словаччина, 2023, фантастика/драма/анімація)

Події цього анімаційного фільму відбуваються у 2123 році у футуристичній версії Будапешту, який існує під захисним куполом. Через екологічні умови життя поза цим куполом неможливе: в посушливих пустелях усі рослини й тварини вимерли, а люди живуть лише до 50 років. Після цього їм вживляють спеціальний імплант, який перетворює тіло на дерево. Такий імплант добровільно приймає 32-річна Нора, яка нещодавно втратила сина. Але її чоловік, що тепер ризикує залишитись зовсім один, готовий порушити всі можливі правила, аби врятувати життя коханої.

Фільм має багату фестивальну історію, отримавши з десяток номінацій на престижних європейських кінофестивалях цього року.

Нині на IMDb фільм має оцінку 6,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 100% схвалення від критиків.

Принцеса та охоронець

The Princess and the Bodyguard (Канада, 2022, комедія/романтика)

В центрі сюжету фільму – принцеса з маленької європейської країни, яка роками живе інкогніто в Америці. Вона насолоджується життям звичайної людини, але її батьки мають на неї інші плани. Вони хочуть, щоб вона повернулася додому і виконала свій обов'язок королівської принцеси, який включає в себе одруження з чоловіком, якого вони обрали для неї. Ця новина спустошує принцесу, яка прив'язалася до життя в Америці та закохалася в свого чарівного і привабливого охоронця. Перед нею постає складне рішення: чи повинна вона відмовитися від новознайденої свободи і кохання, щоб служити своїй країні як принцеса, чи продовжувати жити простим життям в Америці?

Нині на IMDb фільм має оцінку 6,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 78% схвалення від глядачів.

Мавка. Лісова пісня

Mavka. The Forest Song (Україна, 2023, фентезі/сімейний/анімація)

Якщо ви досі не встигли подивитися один з найуспішніших в прокаті українських фільмів, то тепер ви матимете шанс зробити це онлайн абсолютно легально.

Мультфільм "Мавка. Лісова пісня" знятий за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня" з додаванням інших сюжетів українського фольклору. Втім, від оригінального трагічного сюжету твору Лесі Українки у мультфільмі залишилося зовсім небагато. Так, тут збережена чимала кількість персонажів з "Лісової пісні", але у багатьох помітно змінені характери і долі.

Режисерами фільму виступили Олександра Рубан та Олег Маламуж. Головних героїв озвучили Наталка Денисенко, Артем Пивоваров, Сергій Притула, Олег Михайлюта, Михайло Хома, Юлія Саніна та Олена Кравець.

Фільм буде доступний на Netflix з 1 грудня 2023 року.

Нашу рецензію на фільм ви можете почитати за посиланням.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали листопада 2023 року – цього тижня на Disney+ стартує кримінальна драма "Спритний Плут" про одного з персонажів роману Чарльза Діккенса "Олівер Твіст", а на Netflix вийде комедійний бойовик "Готові".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся