Кадр з фільму "Як зайнятися сексом" / фото Arthouse Traffic

30 листопада 2023 року на великі екрани українських кінотеатрів вийде драма "Як зайнятися сексом" (How to Have Sex) режисерки-дебютантки Моллі Меннінг Вокер.

У центрі сюжету фільму – троє подруг, які після закінчення школи рушають на відривні канікули у Грецію. Тут вони планують розважитися, перш ніж поринути в університетське життя. Головна героїня Тара, єдина незаймана серед трьох дівчат, рішуче прагне це виправити. Але подорож буде не такою безтурботною, як вона сподівається.

УНІАН разом із кінокомпанією "Артхаус Трафік" підготували цікаві факти про стрічку та пояснили, чому її прокат не варто пропускати. 

Провокаційний, але наповнений сенсами

"Провокаційною" цю картину називають у рецензіях цілої низки медіа – зокрема, у профільних виданнях Time Out та indieWire. І це недивно, адже стрічка схиляє до такого висновку вже самою назвою.

За словами режисерки, в певний момент фільмування влада містечка, де знімали картину, навіть запідозрила команду у створенні порно. Локацією для фільмування став грецький острів Малія, що славиться своєю культурою вечірок. Ці вечірки – основне середовище подій фільму. Оскільки для зображення бурхливого нічного життя завжди потрібен натовп, знімальна група залучила велику кількість статистів. Костюмери роздали акторам масових сцен футболки з принтами з сексуальним підтекстом, і саме це стало причиною підозр із боку місцевої влади.

Кадр з фільму "Як зайнятися сексом" / фото Arthouse Traffic

Та попри постійні вечірки та відверті сцени, стрічка не є підлітковою комедією. Вона торкається питання першого сексуального досвіду, впливу оточення на цей крок, а також досліджує питання згоди в сексі.

Сильний дебют

"Як зайнятися сексом" – перший повнометражний фільм британської режисерки Моллі Меннінг Вокер. Вона прийшла в режисуру, маючи досвід роботи операторкою в рекламі та музичних кліпах. У її портфоліо – ролики  для таких модних брендів як Gucci, Dior і Diesel.

Картину відібрали до другої за значенням конкурсної програми Каннського кінофестивалю – "Особливого погляду". І вона здобула приз цієї секції.

Дебют позитивно сприйняла міжнародна преса: Vogue назвав його "Потужним, яскравим і зірковим", Vox – "Надзвичайно впевненим", The Guardian – "Яскравим", а  The Hollywood Reporter – "Приголомшливим".

Нещодавно стрічка отримала номінацію на премію Європейської кіноакадемії в категорії "Відкриття року".

Молоді битанські зірки

Акторський склад очолюють перспективні таланти сучасного британського кінематографа. Для виконавиці ролі Тари – Мії Маккенни-Брюс ("Переконання") це перша помітна головна роль. І за неї вона вже здобула номінацію на премію Європейської кіноакадемії.

Кадр з фільму "Як зайнятися сексом" / фото Arthouse Traffic

Також у каст потрапила Лара Пік, що грала у трьох епізодах нещодавньої серіальної адаптації "Прекрасного нового світу" Олдоса Гакслі. Актор Шон Томас мав до цього невелику роль у "Домі дивних дітей міс Сапсан" від Тіма Бертона.

Один із найкращих фільмів року

Підсумки року – незмінний грудневий атрибут. Проте низка знаних медіа протягом усього року веде облік найліпшого, що стається в кіно за 12 місяців. "Як зайнятися сексом" увійшов у попередні "топи" таких видань як Time Out, The Week, а також в остаточну добірку від The Economist.

Вибір критиків і глядачів

Нині на IMDb фільм має оцінку 7,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 95% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість", яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями.

Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 80 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Раніше УНІАН розповідав, чому варто подивитися документальний фільм "Нескінченність за Флоріаном" про знамениту київську "Летючу тарілку".

Вас також можуть зацікавити новини: