Новинки в кінотеатрах і онлайн з 23 листопада / колаж УНІАН, скріншоти

"Наполеон", "Бажання", "Закохана в пустелі" та "Лео": що подивитися на вихідних

09:07, 23.11.2023
9 хв.

Цього тижня в український прокат виходять епічний байопік Рідлі Скотта "Наполеон" з Хоакіном Феніксом в головній ролі, анімаційний фільм "Бажання" від Disney та біографічна драма "Закохана в пустелі" про австрійську письменницю-феміністку Інґеборґ Бахман. Онлайн, тим часом, вийдуть мультфільм "Лео" від Адама Сендлера та документальний фільм про ікону рок-н-ролу Літл Річарда. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Наполеон

Napoleon (США, Велика Британія, 2023, драма/історичний/байопік)

Цього тижня в український прокат виходить одна з найбільш очікуваних прем'єр 2023 року – епічна історична драма "Наполеон" від культового режисера Рідлі Скотта ("Чужий", "Той, що біжить по лезу", "Солдат Джейн", "Гладіатор", "Марсіанин", "Дім Гуччі", "Остання дуель").

Фільм тривалістю 158 хвилин розповість про те, як простий французький офіцер Наполеон Бонапарт прийшов до влади, став імператором Франції та одним з найвідоміших полководців в історії, а потім усе втратив та став вигнанцем. Також у фільмі широко висвітлюватимуться стосунки Наполеона з його першою дружиною Жозефіною.

Роль Наполеона виконав оскароносний Хоакін Фенікс ("Гладіатор", "Знаки", "Майстер", "Марія Магдалина", "Джокер"), а його дружину Жозефіну зіграла Ванесса Кірбі ("Ціна правди", "Фрагменти жінки", франшиза "Місія нездійснена").

Крім того, у фільмі зіграли Тахар Рахім ("Марія Магдалина", "Мавританець"), Людівін Саньє ("8 жінок", "Басейн", "Молодий Папа", "Люпен") та інші.

Сценарій до фільму написав Девід Скарпа, найбільш відомий за сценаріями до фільмів "Останній замок", "День, коли Земля зупинилась", "Усі гроші світу" та майбутнього "Гладіатор 2" (над останніми двома фільмами він працював разом з Рідлі Скоттом).

Світова прем'єра "Наполеона" відбулася 14 листопада 2023 року у французькій столиці Парижі, і він вже встиг неабияк розлютити місцеву публіку – зокрема, у Франції нову роботу Рідлі Скотта звинуватили у перекручуванні історії та назвали її англосаксонською карикатурою.

Водночас британські та американські критики були більш прихильні до новинки, особливо нахвалюючи акторську гру, епічний розмах і комічний підхід до історії.

Нині на IMDb у фільму оцінка 7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 68% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 64 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм невдовзі читайте в нашій окремій рецензії.

Бажання

Wish (США, 2023, анімація/мюзикл/пригоди/сімейний)

В центрі сюжету мультфільму – кмітлива дівчина-ідеалістка Аша, яка загадує настільки сильне бажання, що на нього відгукується космічна сила – маленька кулька безмежної енергії. Щоб врятувати її народ, вони разом мають протистояти лихому королю.

Режисером "Бажання" виступив американський аніматор Кріс Бак, який до цього зняв мультфільми "Крижане серце" (обидві частини), "Тарзан" та "Тримай хвилю!".

Музику до мультфільму написав Девід Мецгер, який свого часу долучився до роботи над саундтреками до таких популярних мультфільмів, як "Ріо", "Крижане серце", "Ваяна", "Король лев" та багатьох інших.

В оригінальній версії головних героїв озвучили Аріана Дебос ("Вестсайдська історія", "Гамільтон"), Алан Тьюдік ("Рая та останній дракон", "Крижане серце", "Алладін") та Кріс Пайн ("Диво-Жінка", "Зоряний шлях", "Підземелля і дракони").

Світова прем'єра мультфільму відбулася 8 листопада в Лос-Анджелесі, та наразі він має змішані відгуки. Так, наразі на IMDb у фільму оцінка 6,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього лише 51% схвалення від критиків проти 80% від глядачів. Водночас на Metacritic кіноексперти дали йому 49 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Закохана в пустелі

Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste (Німеччина, Швейцарія, Австрія, Люксембург, 2023, драма/історичний/байопік)

Фільм розповідає складну історію стосунків австрійської письменниці-феміністки Інґеборґ Бахман і швейцарського драматурга Макса Фріша. За сюжетом фільму, молода письменниця на піку кар’єри знайомиться з відомим драматургом. Вони пристрасно кохають одне одного, проте ця гармонія руйнується постійними сварками. Коли ситуація майже виходить з-під контролю, жінка приймає рішення вирушити в подорож у пустелю разом з другом. У цій сміливій мандрівці вона віднаходить шлях назад до себе і, перш за все, до творчості.

Роль Інґебор Бахман виконала Вікі Кріпс ("Три мушкетери: Д’Артаньян", "Корсет", "Примарна нитка") – найкраща європейська акторка 2022 року за версією Європейської кіноакадемії. Макса Фріша втілив Рональд Церфельд, відомий за стрічками "Барбара" і "Фенікс" Крістіана Петцольда та серіалом "Вавилон-Берлін". Також у картині зіграли Ренато Карпентьєрі ("Рука Бога"), Марк Лімпах ("Мюнхен. На порозі війни"), Луна Ведлер ("Так близько до горизонту").

Стрічку зняла відома німецька режисерка Марґарете фон Тротта, яка за свою кар'єру створила понад 20 фільмів та була відзначена такими нагородами як "Золотий лев" Венеційського кінофестивалю та Премія Європейської кіноакадемії.

Оператором фільму виступив Мартін Гшлахт ("Нуль калорій", "Малюк Джо"). Також над фільмом працювала Беттіна Брокемпер – продюсерка стрічок "Будинок, який побудував Джек" і "Доґвіль" Ларса фон Трієра.

Світова прем'єра фільму відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі у лютому 2023 року. Нині фільм має оцінку 6,1 бал з 10 на IMDb, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 88% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 55 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Закляття. Перше пробудження

La niña de la comunión (Іспанія, 2022, жахи)

В центрі сюжету фільму – молода дівчина Сара, яка намагається вписатися до компанії підлітків. Якось увечері вона йде з ними в нічний клуб, а дорогою додому друзі зустрічають маленьку дівчинку з лялькою в руках, одягнену в старомодну сукню для першого причастя. Сара ще не знає мерзенну міську легенду про дівчинку-примару, готову помститися будь-кому, кому не пощастить перетнути її шлях.

Режисером фільму виступив іспанський режисер Віктор Гарсія, найбільш відомий за американським горором "Повернення в будинок нічних примар" (2007).

Зазначимо, що фільм не має нічого спільного з всесвітом "Закляття" Джеймса Вана, це все маркетингові трюки української локалізації.

Світова прем'єра стрічки відбулася ще восени 2022 року, він отримав посередні відгуки. Так, нині на IMDb у нього оцінка 5,3 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 50% схвалення від критиків та 33% від глядачів. 

Лео

Leo (США, 2023, анімація/комедія/мюзикл/сімейний)

Ця музична анімаційна комедія розповість про останній рік початкової школи очима шкільного улюбленця – 74-річної ящірки Лео, яку озвучив відомий комік Адам Сендлер (він же виступив співсценаристом мультфільму).

Режисером мультфільму виступив Роберт Шмігель, який раніше працював із Сендлером над такими фільмами, як "Не займайте Зохана" та "Монстри на канікулах". Також він довго працював штатним мультиплікатором популярного американського вечірнього телешоу Saturday Night Live.

Світова прем'єра "Лео" відбулася влітку 2023 року на Annecy International Animation Film Festival, де він отримав позитивні відгуки критиків. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 7,2 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він має 74% схвалення від критиків та 92% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 67 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Мультфільм став доступний широкій аудиторії на Netflix з 21 листопада 2023 року.

Літл Річард: Я – це все

Little Richard: I Am Everything (США, 2023, документальний/історичний/біографія)

Цей фільм розповість про життя та кар'єру американського піаніста і співака Літл Річарда, який стояв біля витоків рок-н-ролу та вважав сам себе "архітектором" цього стилю, стверджуючи, що ця музика – поєднання блюзу і бугі-вугі.

Серед інших, у фільмі можна побачити інтерв'ю з такими зірками, як Біллі Портер, Том Джонс, Пол Маккартні, Мік Джаггер та багатьма іншими.

Світова прем'єра фільму відбулася на Sundance Film Festival в січні 2023 року, де він отримав позитивні відгуки. Так, нині на IMDb у нього оцінка 7,4 бали з 10, тоді як на RottenTomatoes він має 95% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість" та 98% позитивних реакцій від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 79 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Фільм стане доступний широкій аудиторії на Max з 23 листопада 2023 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали листопада 2023 року – цього тижня на FX стартує п'ятий сезон серіалу-антології "Фарго", а Netflix представить реаліті-шоу "Гра в кальмара. Виклик", зняте у Великій Британії за мотивами однойменного хітового південнокорейського серіалу. Тим часом, на BBC відбудеться прем'єра спецвипуску до 60-річчя культового наукого-фантастичного серіалу "Доктор Хто", в якому до ролі Доктора ще раз повернеться Девід Теннант.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся