Кадр з фільму "Нескінченність за Флоріаном" / фото Arthouse Traffic

30 листопада 2023 року в обмежений прокат у київських кінотеатрах вийде фільм про боротьбу за модерністську споруду "Летюча тарілка" в Києві та творчу спадщину її творця – українського архітектора Флоріана Юр’єва.

Напередодні свого 90-річчя головний герой отримує погані новини. Держава здала в оренду забудовнику його головний архітектурний твір – "Летючу тарілку" на Либідській площі в Києві. Тепер тут має постати черговий торговельний центр. За допомогою молодих архітекторів і активістів Флоріан вирішує зірвати цю сумнівну оборудку. Разом вони поринають у боротьбу за спадщину модернізму з корумпованими посадовцями та скандальними забудовниками.

УНІАН разом із кінокомпанією "Артхаус Трафік" підготували цікаві факти про стрічку та назвали шість причин, чому її варто подивитися в кінотеатрі якомога швидше.

Причина 1

"Нескінченність за Флоріаном" – найкращий документальний фільм 2022 року за версією Національної премії кінокритиків "Кіноколо".  В голосуванні брали участь 46 українських кінокритиків(-инь) і кіножурналістів(-ок), серед яких члени та членкині Міжнародної федерації кінопреси (ФІПРЕССІ).

Причина 2

Головний герой Флоріан Юр’єв – художник, архітектор, поет, вчений, майстер музичних інструментів. "Летюча тарілка" на Либідській площі – його Magnum opus, але також він відомий як автор герба Києва у вигляді гілки каштана і творець кольоро-фонетичного алфавіту. 

Кадр з фільму "Нескінченність за Флоріаном" / фото Arthouse Traffic

Причина 3

Флоріан Юр’єв помер у 2021 році, невдовзі після надання "Летючій тарілці" статусу пам‘ятки архітектури, й так і не побачив готовий фільм. Сьогодні "Нескінченність за Флоріаном" – єдина можливість більше дізнатися про особистість Юрʼєва, його походження та переконання з перших вуст. 

Причина 4

Цей фільм – повнометражний дебют режисера Олексія Радинського, лауреата фестивалів "Молодість", Docudays UA, "Миколайчук Open", володаря Ґран-прі кінофестивалю в Обергаузені.

Причина 5

Світова премʼєра фільму відбулася в офіційній програмі 51-го Міжнародного кінофестивалю в Роттердамі – одного з найвідоміших європейських кінофестивалів, основна увага якого зосереджена на роботах нових талановитих режисерів.

Кадр з фільму "Нескінченність за Флоріаном" / фото Arthouse Traffic

Причина 6

Прокат фільму в Україні обмежений. Його можна буде переглянути тільки в кількох кінотеатрах протягом перших вікендів. У столиці також відбудуться спеціальні покази фільму за участі творчої команди: 28 листопада – в кінотеатрі "Жовтень", 30 листопада – у Kino42 і 2 грудня – в  Українському домі. Повний перелік кінотеатрів, де триватиме прокат шукайте за посиланням.

Вас також можуть зацікавити новини: