Кадр з фільму "Армія злодіїв" / фото Netflix

Хто такий Людвіг Дітер і до чого тут зомбі: рецензія на фільм "Армія злодіїв"

16:17, 01.11.2021
5 хв.

Наприкінці минулого тижня Netflix випустив фільм-пограбування "Армія злодіїв", що став приквелом зомбі-бойовика Зака Снайдера "Армія мерців". Цього разу знаменитий режисер був лише автором ідеї та продюсером, а ось постановкою фільму зайнявся актор Маттіас Швайгхьофер, який зіграв в обох фільмах німецького зломщика сейфів Людвіга Дітера. Що з цього вийшло, читайте в огляді УНІАН.

Зомбі-бойовик Зака Снайдера "Армія мерців" (Army of the Dead), що вийшов у травні 2021 року на Netflix, видався не таким вдалим, як очікувалось. Можливо, через те, що від режисера, який зробив собі ім'я завдяки фільму жахів про живих мерців "Світанок мерців", чекали набагато більшого, а, можливо, тому що Снайдер наступив на ті ж граблі, які трапилися йому при зйомках тієї ж "Ліги справедливості". Можливо, також десь вплинуло те, що такі фільми все ж краще дивитися на великому екрані з хорошим звуком, а не на стандартному домашньому ноутбуці.

Так чи інакше, але на ділі фільм з амбітним акторським складом, величезним бюджетом на спецефекти і вельми цікавим сюжетом вийшов досить сумбурним і затягнутим. Деякі епізоди і обсмоктування особистих проблем героїв абсолютно не несли ніякої цінності для основного сюжету, лише розтягуючи фільм до 2,5 годин, а чимала кількість slow motion і нелогічні повороти швидко починали набридати. Але картинка була красива, тут не посперечаєшся.

На тлі всього цього помітно виділявся один харизматичний персонаж – німецький зломщик сейфів Людвіг Дітер у виконанні Маттіаса Швайгхьофера. Його гумор і безпосередність укупі з живою мімікою і оригінальним гардеробом часом так вчасно пробуджували глядача, який вже починав дрімати або перемикатися з екрану на сторонні справи.

Цікаво, що про плани випустити фільм "Армія мерців: приквел" було відомо ще восени 2020 року. Тоді ця новина пройшла відносно непоміченою, однак, коли після виходу "Армії мерців" кіномани звернули увагу, що другий фільм буде присвячений саме Дітеру, багато хто зітхнув з полегшенням. При цьому одночасно і радувало, і насторожувало, що режисером виступить сам виконавець ролі зломщика, а Снайдер обмежиться лише авторством ідеї і продюсуванням картини. З одного боку, довіра до Снайдера після "Армії мерців" дещо похитнулася, з іншого боку – і у Швайгхьофера, який свого часу був визнаний одним з найперспективніших акторів Європи, не такий вже багатий режисерський послужний список, принаймні, для широкої аудиторії. За останній десяток років популярний німецький актор зняв на просторах рідної країни кілька фільмів, переважно комедій. А, як відомо, німецький гумор – вельми досить специфічне. Тепер розберемо, що ж у Швайгхьофера вийшло в "Армією злодіїв" (Army of Thieves).

Перше, на що хотілося б звернути увагу – фільм навряд чи можна назвати повноцінним приквелом, принаймні, в контексті зомбі. Швидше, це сольний фільм про одного з героїв. За фактом, самих зомбі в "Армії злодіїв" практично немає. Події картини розгортаються за кілька років до того знаменитого пограбування казино в Лас-Вегасі, а тому кровожерливих монстрів в Європі бачать хіба що по телевізору. Тобто це точно не зомбі-хоррор, а скоріше комедійний фільм-афера, в дусі популярних з десяток років тому американських серіалів "Вплив", "Жива мішень" або "Білий комірець", де група аферистів, кожен з яких володіє своїми особливими вміннями, разом провертають якусь оборудку. Попутно закохуючись, страждаючи і розчаровуючись.

Кадр з фільму "Армія злодіїв" / фото Netflix

В цілому основне завдання фільму – розповісти, як Людвіг Дітер (насправді це його псевдонім) з нудьгуючого банківського клерка-невдахи перетворився на одного з кращих зломщиків світу і що привело його до Америки. А ще –познайомити глядача з легендарним "кільцем" сейфів Вагнера. Це, мабуть, найкрасивіша і найзахоплююча частина фільму – те, як знятий процес відкриття сейфів стало справжньою окрасою. Та й нарешті стане зрозуміло, чим же Дітера так вабив сейф Götterdämmerung з "Армії мерців".

Кадр з фільму "Армія злодіїв" / скріншот

І так, жарти на тему невимовної німецької мови у фільмі теж будуть – куди ж без цього. В цілому, гумор тут досить легкий і забавний, завдяки чому час досить швидко пролітає. Плюс, багато в чому фільм виїжджає за рахунок харизми Дітера, хоча й інші персонажі фільму теж досить яскраві, хоча й дещо шаблонні. Серед найбільш відомих нашому глядачеві імен в касті – Наталі Еммануель, яка раніше зіграла роль Міссандеї в телесеріалі "Гра престолів" і Рамзі в серії фільмів "Форсаж".

Кадр з фільму "Армія злодіїв" / скріншот

Можливо, десь сюжет фільму був занадто простий і передбачуваний, але в цілому "Армія злодіїв" відмінно впоралася із завданням стати легким фільмом на вечір для підняття настрою. І він видався точно успішнішим, ніж "Армія мерців". До слова, рейтинги на кіноагрегаторах говорять на користь цього твердження: на IMDb у нього оцінка 6,4 проти 5,8 у свого попередника, а на Rotten Tomatoes – 70% схвалення від критиків і 78% від глядачів.

Кадр з фільму "Армія злодіїв" / скріншот

Ну а що буде далі? Днями Зак Снайдер підтвердив, що зомбі-бойовик "Армія мерців" крім приквела отримає ще й сиквел, який вийде під назвою "Планета мерців".  Сюжет фільму поки що тримається в секреті, проте Снайдер допустив, що в продовженні може повернутися персонаж Людвіга Дітера, який вважався загиблим в "Армії мерців". В принципі, враховуючи те, що за підсумками "Армії злодіїв" персонаж ще більше полюбився публіці, це цілком реально.

***

Ви також можете дізнатися більше про інші фільми, що вийшли минулого тижня.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся