Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах / колаж УНІАН, скріншоти

"Я і Фелікс", "Повстання Штатів", "Back To Black" та австрійське кіно: головні кінопрем'єри тижня

11:05, 13.04.2024
10 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня.

З 11 квітня в українських кінотеатрах розпочнеться прокат української драми "Я і Фелікс" від режисерки Ірини Цілик, нового фільму від Алекса Ґарленда "Повстання Штатів", біографічної драми "Емі Вайнгауз: Back To Black", хорора "Павуче лігво", трилера "Почерк кілера" та мультфільму "Приборкувачка драконів".

Кіногурманів порадують ретроспективні покази провокаційної драми "Сором" від режисера Стіва Макквіна з Майклом Фассбендерром в головній ролі.

Також у столичному кінотеатрі "Жовтень" стартує 12-й кінофестиваль "Тиждень австрійського кіно".

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Я і Фелікс

(Україна, 2022, драма)

Драма "Я і Фелікс", знята за мотивами книжки "Хто ти такий?" українського письменника та військовослужбовця Артема Чеха (та чоловіка режисерки фільму Ірини Цілик), розповідає історію про дорослішання хлопця Тимофія у 90-х. В центрі сюжету – його стосунки із сім’єю, друзями, першим коханням і з колишнім контррозвідником Феліксом, який служив під час війни в Афганістані.

Тимофія зіграли Андрій Чередник (син Цілик і Чеха) та Владислав Балюк. Роль Фелікса виконав український письменник і поет Юрій Іздрик. У фільмі також зіграли Володимир Гладкий ("Дільничий з ДВРЗ"), Андрій Ісаєнко ("Щедрик", "Кіборги", "Захар Беркут"), Анастасія Карпенко ("Як там Катя?", "Лікар Ковальчук") та інші.

"Я і Фелікс" є повнометражним ігровим дебютом української режисерки та письменниці Ірини Цілик. Вона відома за документальним фільмом "Земля блакитна, ніби апельсин", що у 2020 році отримав премію за найкращу режисуру на фестивалі "Санденс", а також ще низку престижних нагород і номінацій.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,8 з 10 балів.

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Повстання Штатів

Civil War (США, Велика Британія, 2024, драма/екшн)

Дія цього фільму про США недалекого уявного майбутнього розгортається на фоні ескалації громадянської війни під час правління президента, який залишається на третій термін та ігнорує протести громадян. Команда військових кореспондентів подорожує країною, фіксуючи швидку ескалацію внутрішнього розколу та його наслідки як для всієї держави, так і для звичайного цивільного населення всередині неї.

Головні ролі у фільмі виконали Кірстен Данст ("Меланхолія", "Інтерв'ю з вампіром"), Нік Офферман (серіали "Парки та зони відпочинку", "Останні з нас"), Вагнер Моура (серіал "Нарко"), Джессі Племенс (фільм "Сила собаки",  серіали "Пуститися берега", "Любов і смерть"), Соноя Мідзуно ("Ex Machina", "Шалено багаті азіати"), Стівен Гендерсон ("Дюна", "Усі страхи Бо"), Карл Глусман ("Неоновий демон", "Любов") та зірка байопіка "Прісцилла" Кейлі Спейні.

Режисером і сценаристом фільму виступив Алекс Ґарленд, який раніше зняв фільми "Ex Machina", "Анігіляція" та "Чоловічий рід", а також написав сценарій до фільму "28 днів потому" та роман "Пляж".

Світова прем'єра фільму відбулася на фестивалі South by Southwest 14 березня 2024 року і він отримав схвалення від критиків.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 94% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 79 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки").

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Емі Вайнгауз: Back To Black

Back to Black (США, Велика Британія, 2024, драма/музика/байопік)

Фільм розповість про життя поп-ікониЕмі Вайнгауз, яку критики називають однією з провідних британських виконавиць 2000-х років. Стрічка заглибиться в життя і кар'єру Вайнгауз, починаючи з її перших днів на початку 2000-х років як джазової музикантки в Північному Лондоні та закінчуючи її сходженням до слави як співачки, що отримала "Греммі" з такими хітами, як "Rehab" і "Back to Black".

Образ Емі Вайнгауз у фільмі втілила 27-річна англійська актриса Маріса Абела, яка до цього зіграла невелику роль в кінохіті "Барбі" 2023 року і засвітилася в британських серіалах "Кобра" і "індустрія". Також у фільмі задіяні Джек О'Коннелл ("Нескорений", "Північні води", "Феррарі"), Едді Марсан ("Шерлок Голмс", "Джентльмени", "Бруд"), Джульєт Коуен (серіали "Це життя", "Молокососи") та Леслі Менвілл (серіал "Корона", фільм "Місіс Гарріс їде в Париж").

Режисером фільму виступила Сем Тейлор-Джонсон, яка до цього зняла ще один музичний байопік – "Стати Джоном Ленноном" (2009), а також першу частину трилогії "П'ятдесят відтінків сірого" (2015). Сценарій до фільму написав Метт Грінхолг, який до цього також виступив сценаристом байопіку "Контроль" про життя фронтмена культової британської рок-групи Joy Division Іена Кертіса.

Світова прем'єра фільму відбулася 8 квітня і він отримав змішані відгуки від критиків. Так, на Rotten Tomatoes він отримав лише 50% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 55 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Павуче лігво

Vermines (Франція, 2023, жахи)

Головний герой фільму – 30-річний Калеб, який перебивається підробітками, іноді торгує колекційними кросівками та збирає екзотичних тварин. Із завзяттям колекціонера він заповнює свою кімнату акваріумами з усілякими моторошними істотами. Остання покупка – маленький павук, придбаний у підсобному приміщенні місцевого контрабандистського магазину. Не підозрюючи, що павук вкрай агресивний і отруйний, Калеб приніс його додому. Павук втікає з коробки і відкладає величезну кількість яєць. Усього за кілька годин будинок перетворюється на моторошну колонію велетенських і швидких павуків. Головна проблема в тому, що цей павук може вбити людину одним укусом, і розмножуються вони з шаленою швидкістю. Мешканцям закинутого хмарочоса доведеться шукати способи вижити в умовах нашестя смертоносних павуків.

Головну роль у фільмі виконав Тео Крістін, якого до цього можна було побачити у фільмах "Гран Туризмо" та "Гірська лихоманка".

Фільм отримав доволі непогані відгуки. Наразі його оцінка на IMDb становить 6,9 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 95% схвалення від критиків та 85% від глядачів.

Почерк кілера

Damaged (США, Велика Британія, 2024, бойовик/детектив/кримінал)

Детектива поліції Чикаґо Дена Лоусона просять приїхати до Шотландії, щоб допомогти місцевим детективам розслідувати низку вбивств, які дуже нагадують злочини, які він розслідував п’ять років тому в США.

Головні ролі у фільмі виконали Семюель Л. Джексон ("Кримінальне чтиво", франшизи "Зоряні війни" та "Месники") та Венсан Кассель ("Доберман", "Багряні ріки", "Братство вовка").

Зняв фільм британський режисер Террі МакДонаф, який до цього багато працював над серіалами, серед яких – "Пуститися берега" та "Мислити як злочинець: Поведінка підозрюваного".

Приборкувачка драконів

Dragonkeeper (Китай, Іспанія, 2024, пригоди/анімація)

У стародавньому Китаї дракони колись були друзями людей, але жадібність занапастила їхній союз, і на цих чарівних істот почалося полювання. Через роки у віддаленій фортеці молода дівчина-рабиня Пін заводить малоймовірну дружбу зі справжнім драконом.

Сором

Shame (Велика Британія, 2011, драма)

В центрі сюжету фільму – мешканець Нью-Йорка Брендон, одержимий сексом в усіх його проявах. Він частий гість порносайтів, постійний клієнт одразу кількох секс-працівниць, і водночас дивовижно успішний спокусник, перед чарівністю якого не в змозі встояти жодна дівчина. Та внутрішній світ невтомного сексоголіка детонує після того, як у його розкішних холостяцьких апартаментах несподівано оселяється рідна сестра.

Головні ролі у фільмі виконали Майкл Фассбендер ("Безславні виродки", "Люди Ікс", "Прометей", "Наступний гол – переможний") та Керрі Малліґан ("Солтберн", "Великий Ґетсбі", "Драйв", "Перспективна дівчина").

Зняв фільм Стів Макквін ("Голод", "12 років рабства", "Вдови").

Прем'єра фільму відбулася восени 2011 року на Венеційському кінофестивалі, де він отримав три нагороди, в тому числі кубок Вольпі для Фассбендера як найкращого актора.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,2 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 79% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 75% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 72 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 7,7 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Тиждень австрійського кіно 2024

(Австрія, 2024, фестивальний)

З 11 по 15 квітня в столичному кінотеатрі "Жовтень" пройде 12-й фестиваль "Тиждень австрійського кіно", в рамках якого кіноманам покажуть чотири найкращі фільми виробництва Австрії за останні роки.

Відкриє фестиваль драма "Ціле життя" від режисера Ганса Штайнбіхлера, виконавець головної ролі в якій Штефан Ґорскі за цю роботу отримав Баварську кінопремію 2024 року в категорії "Найкраща чоловіча роль".

Також українській публіці покажуть містичний хорор "Лазня диявола" від режисерского дуету Северіна Фіали та Вероніки Франц, що став одним із найкращих фільмів цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю, спортивну драму "Виходячи за межі" Андреаса Шміда та драматичну комедію "Прийшов, побачив, переміг" від режисерів Даніеля Гьойзела та Юлії Німан.

Детальніше про фільми у програмі фестивалю читайте в нашому окремому матеріалі.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали квітня 2024 року – цього тижня на Prime Video вийде постапокаліптичний екшн "Фолаут" за мотивами однойменної серії відеоігор, а на Apple TV+ стартує історична драма "Франклін" з Майклом Дугласом. Тим часом, на HBO відбудеться прем'єра шпигунської чорної комедії "Симпатик" з Робертом Дауні-молодшим.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся