Кадр з фільму "Повстання Штатів" / фото A24

Моторошно реалістична вигадка: огляд дистопії "Повстання Штатів" від Алекса Ґарленда

16:45, 10.04.2024
9 хв.

УНІАН ділиться враженнями про один з найгучніших фільмів цього року, який вже з завтрашнього дня можна буде подивитися в кінотеатрах України.

11 квітня 2024 року в український прокат виходить дистопічний воєнний бойовик "Повстання Штатів" (Civil War). Якою вийшла нова робота культового британського режисера Алекса Ґарленда, читайте в огляді УНІАН.

Про режисера

Британець Алекс Ґарленд розпочинав свій творчий шлях як письменник. Спочатку писати він починав "для задоволення", однак його перший роман "Пляж", натхненний його власним досвідом подорожей з рюкзаком, несподівано став справжнім хітом одразу після випуску в 1996 році. Молодий письменник за свій дебютний роман здобув визнання та нагороди, а вже популярний на той момент режисер Денні Бойл взявся його екранізувати у 2000 році – з Леонардо ДіКапріо в головній ролі.

Далі Ґарленд написав ще два романи – "Тесеракт" (2000) та "Кома" (2004), причому після виходу першого з них він вже почав задумуватися над тим, щоб змінити профіль роботи на написання сценаріїв до фільмів, тому що кар'єра типового письменника здавалася йому нудною та обмежуючою.

Як сценарист він дебютував у 2002 році, написавши сюжет зомбі-хорору "28 днів потому" вже згаданого вище Денні Бойла. Для нього ж він написав і свій наступний сценарій – до науково-фантастичного фільму "Пекло" (2007). Крім того, він написав сценарії до антиутопії "Ніколи не відпускай мене" (2010) та постапокаліптичного бойовика "Суддя Дредд" (2012).

Як режисер Ґарленддебютував у 2014 році з науково-фантастичним фільмом "Ex Machina" з Оскаром Айзеком, Домналлом Глісоном та Алісією Вікандер в головних ролях. Стрічка була позитивно сприйнята критиками та глядачами, а також отримала низку престижних нагород та номінацій, в тому числі здобувши "Оскар" за найкращі візуальні ефекти. Сам Ґарленд був номінований на цю престижну нагороду як автор найкращого оригінального сценарію. Власне, саме з цього фільму стало зрозуміло, що роботи Ґарленда відрізняються неймовірно красивою візуальною частиною – це можна було побачити і в усіх його наступних фільмах: науково-фантастичному трилері "Анігіляція" (2018) та психологічному фольк-горорі "Чоловічий рід" (2022).

На сьогоднішній день Алекс Ґарленд вже отримав статус культового автора, тож недивно, що його нова робота стала однією з найбільш очікуваних кіноновинок 2024 року.

Події фільму відбуваються в альтернативній версії США. Країну розриває громадянська війна, а президент-диктатор всупереч нормам закону переобирається на третій термін. Четверо кореспондентів у трьох поколіннях – ветеран газетної журналістики Семмі, успішний дует фотографки Лі та репортера Джоела, а також молода дівчина-новачок Джессі – вирушають у небезпечну подорож охопленої боями Америки, від Нью-Йорка до Вашингтона, щоб створити матеріал, гідний Пуліцерівської премії.

На шляху їм трапляються різні люди – повстанці, радикальні націоналісти, реднеки, закатовані мародери та жителі ідеалістичного містечка "внє палітікі". Вони стають свідками маленьких злочинів і масових вбивств, жорстокості та героїзму, та попри все вони ніколи не забувають, що в першу чергу – вони журналісти, які заради вдалого кадру чи яскравої історії, на адреналіні готові ризикнути життям та безпекою, причому не лише своєю.

Актори та персонажі

Картина "Повстання Штатів" зібрали дійсно потужний акторський склад. Кірстен Данст ("Людина-павук", "Меланхолія", "Інтерв'ю з вампіром") втілила образ досвідченої фотокореспондентки Лі Сміт, справжнього світила журналістики, яка побувала в багатьох гарячих точках, та, схоже, тепер перегоріла та перебуває в глибокій екзистенційній кризі. На противагу їй – героїня висхідної зірки Голлівуду Кейлі Спейні (минулого року вона отримала нагороду Венеційського кінофестивалю як найкраща акторка за головну роль у фільмі "Прісцилла"), молода фотографка Джессі, яка тільки починає свій шлях в професії. Вона ще допускається помилок та важко переживає усі побачені жахіття, та одночасна вона має той запал, який Лі, здається, втратила.

Ще один центральний персонаж – партнер Лі по роботі, харизматичний репортер Джоел, який набагато легше сприймає реальність, ніж його колеги. Він легко налагоджує контакти з будь-ким (ну, майже, з будь-ким), він спокійно спить за будь-якої можливості та досі не втратив дух авантюризму. Він стає своєрідним посередником між Лі та Джессі. Роль Джоела виконав бразильський актор Вагнер Моура, найбільш відомий нашій публіці за роллю Пабло Ескобара в серіалі "Нарко" (але тут він зовсім на нього не схожий, тож, можливо, більшість глядачів його б і не признали, без пузика і густих вусів).

Замикає четвірку учасників цієї специфічної поїздки – представник старої школи журналістики Семмі, який свого часу був наставником Лі та Джоела. Він хоч вже і старий, через що герої спочатку не хочуть брати його з собою, але водночас саме він одночасно зберігає холодними голови своїх колег та ще може усіх здивувати.

Є у фільмі і кілька зіркових камео. Так, безіменного президента США грає зірка серіалів "Парки та зони відпочинку" та "Останні з нас" Нік Офферман, а образ невідомого ультраправого солдата втілює Джессі Племенс (фільм "Сила собаки",  серіали "Пуститися берега", "Любов і смерть"), він же чоловік Кірстен Данст. Невеличку роль отримала і Соноя Мідзуно – яка єдина з'являлася у всіх чотирьох режисерських роботах Ґарленда, тут вона зіграла репортерку західних сил Аню.

Світова прем'єра фільму відбулася на фестивалі South by Southwest 14 березня 2024 року і він отримав схвалення від критиків. Найбільше вони хвалили візуальну частину та акторську гру, особливо Кірстен Данст, але водночас відзначали, що суб'єктивно його сюжет може сподобатися не усім.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,6 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 90% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 78 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки").

"Повстання Штатів" – вже традиційно для Алекса Ґарленда дуже красива картинка з потужною акторською грою. Причому, він вміє показати естетично та "смачно" навіть найогидніші сцени. Так, на відміну від "Анігіляції" та "Чоловічого роду" тут нема ніякого містицизму, а, отже, і отих сцен з вилізанням однієї людини з тіла іншої теж нема.

Водночас, жах тут показується за рахунок вельми наближених до реальності сцен бойових дій та масових вбивств, вибухів та стрілянини. Скажімо чесно, якщо для більшості західних глядачів усі ці сцени все одно виглядатимуть чимось нереальним, а ось український глядач, який вже два роки живе в умовах великої війни, цілком може зловити неприємні флешбеки. І навіть якщо ваша психіка нормально сприймає такі сцени на екрані, хочеш-не хоче, але певні паралелі все одно виринатимуть в голові.

До речі, фільм є найдорожчим проектом незалежної кіностудії А24, і можна сказати, що Алекс Ґарленд гідно розпорядився витраченими на нього 50 мільйонами доларів.

"Повстання Штатів" – це найбільш наближена до реальності робота режисера. Можливо, коли чотири роки тому він починав над ним працювати, він ще про це не думав, але протягом цього часу посеред Європи, в Україні, розгорілася найбільша війна з часів Другої світової, світ опинився на межі Третьої світової, а в самих США триває найзапекліша президентська кампанія, негативні наслідки якої відчуваються далеко за межами країни. Все в більшій кількості країн світ диктатори закріплюються при владі, а чимало людей продовжують робити вигляд, ніби нічого не відбувається.

Так, у фільмі є певні нюанси, за які йому дорікають поважні критики. Наприклад, чому не розкрили тему політичної ситуації, та й взагалі суть конфлікту. Втім, є висока ймовірність, що це був такий спеціальний хід режисера, щоб глядач сам додумав. Ґарленд наче навмисно не приймав якусь конкретну сторону, не виставляв відвертими поганцями чи стовідсотковими героїв жодну зі сторін, як це заведено в типових бойовиках про захоплення Білого дому. Так, у фільмі є певні алюзії на реальні події у світі, але вони притаманні не лише США, а є певним узагальненням загальної ситуації у світі, а також закликом до того, щоб не допустити щось подібне.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2024 року.