Кадр з фільму "Я і Фелікс" / фото Kinomania Film Distribution

"Я і Фелікс": огляд потужної кіноновинки від української режисерки Ірини Цілик

16:17, 11.04.2024
7 хв.

УНІАН ділиться враженнями про потужний український фільм, який вже з сьогоднішнього дня можна подивитися в кінотеатрах України.

11 квітня 2024 року в національний прокат виходить українська драма "Я і Фелікс", яка одночасно розповідає про дорослішання в жорстоких реаліях 90-х та (не)прийняття ветеранів у цивільному суспільстві. Чому цей фільм варто обов'язкову подивитися в кінотеатрі, читайте в огляді УНІАН.

Про що новий фільм

Події фільму відбуваються в 90-х роках в Черкасах. Типова для тих часів українська родина ледь зводить кінці з кінцями, тулячись у старій радянській квартирі. Поки батько родини Олексій перебуває у від'їздах на заробітках, які, втім, скоріше приносять борги, ніж гроші, мати Ольга сама піклується про їхнього сина Тимофія, намагаючись паралельно хоч якось заробити на життя, торгуючи прямо вдома косметикою. Хлопчик фактично постійно позбавлений батьківської уваги, натомість велику частину його життя займає музика.

Все змінюється, коли бабуся Ліда приводить до дому свого нового співмешканця – Фелікса Петровича, надзвичайно колоритну та суперечливу особистість, поява якого розпалює постійні сварки між Ольгою та Лідою. Фелікс – колишній контррозвідник, який прослужив в самому пеклі Афганістану цілих вісім років, і це неабияк вплинуло на його психіку, коли періоди відносної нормальності у нього легко змінюються нападами ПТСР та білої гарячки. А ще він постійно носить за собою старий автомат "Катюша" в чорному дипломаті. Але водночас, вочевидь, він має дворянське походження, і це простежується в його манерах – він їсть з ножем та любить класичну музику.

І саме цей дивний чоловік стає для Тимофія справжньою батьківською фігурою, наскільки це можливо. Він грає з хлопцем в шахи, водить його на риболовлю, а ще купує йому ті самі нові білі кросівки – справжню мрію дитини, що виросла в бідності в сурових 90-х в провінції. Так, періодично Фелікс залучає його і до більш небезпечного дозвілля, чим ще більше виводить його матір. Але це фактично єдина увага в родині, яку отримує хлопець – його батькам, які змушені вирішувати фінансові проблеми, зовсім не до нього.

Кадр з фільму "Я і Фелікс" / фото Kinomania Film Distribution

Події фільму відбуваються у трьох часових лініях – з 7-річним та 14 річним Тимофієм, а також зовсім трошки в самому кінці вже з дорослим Тимофієм, показуючи, як усе, що трапилося з ним в дитинстві, вплинуло на його подальший життєвий вибір.

Сімейний підряд

Фільм знятий за мотивами роману "Хто ти такий?" українського письменника та військовослужбовця Артема Чеха, що переміг на літературній премії Книга року ВВС-2021 у номінації Книга року Бі-Бі-Сі. Частково ця книга є автобіографічною.

"Насамперед йшлося про те, щоб розібратися зі своїм минулим. Аналіз 1990-их – це лише фон. Головний герой – хлопчик, який дорослішає. Виявилося, що книжка більшою мірою автобіографічна, тому йшлося про 1990-ті, хоча я не ставив першочерговим завданням про це писати. Книжка вийшла депресивною, можливо, тому що і час був складний. І моє дитинство було не дуже легким, хоча я намагався додати щось світле до цього роману. Як вийшло – кожен оцінює для себе сам", – так свого часу коментував роман сам Чех, який двічі брав участь у війні з Росією в складі ЗСУ, у 2015-2016 роках та з 2022 року.

Екранізувати роман ще до його офіційного друку взялася українська режисерка-документалістка Ірина Цілик – дружина Чеха в реальному житті. Найбільше вона відома за документальним фільмом "Земля блакитна, ніби апельсин", що у 2020 році отримав премію за найкращу режисуру на фестивалі "Санденс", а також ще низку престижних нагород і номінацій.

Під час представлення фільму у Києві 10 квітня Цілик зізналася, що вирішила зробити фільм більш світлим, ніж оригінальний роман, і вже після перегляду можемо погодитися, що це було правильним рішенням. Після його перегляду ви не ходитимете тиждень в глибокій депресії.

Кадр з фільму "Я і Фелікс" / фото Kinomania Film Distribution

Цікаво, що син Цілик і Чеха – Андрій Чередник (справжнє прізвище Чеха) – зіграв у фільмі 7-річного Тимофія. Автор роману, який також допомагав режисерці зі сценарієм, зізнався, що вибір на їхнього сина випав після довгих пошуків актора.

Актори та персонажі

Окрім Чередника, у фільмі було ще дві версії Тимофія. Підлітка, у якого, здається, найбільше екранного часу, зіграв Владислав Балюк – для обох хлопців це був акторський дебют. Натомість дорослого Тимофія зіграв Володимир Гладкий ("Дільничий з ДВРЗ").

Ще один акторський дебют у фільмі – український письменник і поет Юрій Іздрик, який, власне, і зіграв Фелікса. В нього вийшла дійсно потужна роль, що аж не віриться, що це дебют.

Кадр з фільму "Я і Фелікс" / фото Kinomania Film Distribution

Мати Тимофія зіграла українська акторка Анастасія Карпенко, яка отримала широку популярність завдяки головній ролі в нашумілій українській драмі "Як там Катя?". Роль батька дісталася Андрію Ісаєнку ("Щедрик", "Кіборги", "Захар Беркут"), а баби Ліди – театральній акторці Галині Веретельник-Степановій.

Довгий шлях до кінотеатрів

Прем'єра фільму відбулася ще восени 2022 року, однак в український прокат він потрапив лише зараз. За цей час він встиг проїхатися багатьма українським і закордонними фестивалями, а також отримати низку престижних нагород.

На квітень 2024 року заплановано 10-денний тур творчої групи фільму містами України, починаючи з заходу в Миколаєві вже сьогодні, 11 квітня. Також заплановані заходи у Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Луцьку, Львові, Житомирі та Києві. Зокрема, на кожному показі буде нагода поспілкуватися з режисеркою стрічки Іриною Цілик.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,8 з 10 балів.

Наш вердикт

Хоча протягом останнього часу в українському кіно почало з'являтися якось забагато фільмів про 90-ті, особливого young adult dramas, де усе це якось романтизується, в даному випадку маємо фільм зовсім не про це. Так, Ірина Цілик дуже скрупульозно передає атмосферу тих часів – в деталях інтер'єрів, ландшафтах, звичках та музиці, які впізнають лише ті, хто пройшов через ці важкі часи (і аж ніяк не хоче до них повертатися). Це про часи, коли люди були змушені виживати, а від цього страждали їхні стосунки в родині та соціальні контакти. Це про часи, де підлітка просто так могли побити на вулиці за нові кросівки, а лисі братки не соромилися займатися бандитизмом прямо посеред вулиці.

Кадр з фільму "Я і Фелікс" / фото Kinomania Film Distribution

Так, це фільм про дорослішання – коли хлопець просто хоче бути крутим та закохатися в класну дівчину, а жорстокий навколишній світ формує та загартовує його особистість. І, на щастя, зрештою він робить правильні вибори та стає гідною людиною.

Але також центральною темою у фільмі є питання пристосування ветеранів у суспільстві після війни – для нас це дуже актуально зараз. Фелікс – це ветеран старої війни, від якого відвернулася суспільство, замість того, щоб допомогти йому пристосуватися. І так не має бути. В мирні українські міста вже зараз повертаються скалічені війною морально та фізично чоловіки і жінки, саме завдяки яким ми зараз маємо змогу відвідувати прем'єри фільмів та жити своє життя. Суспільство має завжди про це пам'ятати та допомагати їм пристосуватися до життя після.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся