Кадри з фільмів "Ціле життя" та "Лазня диявола" / колаж УНІАН, скріншоти

Цього тижня в Україні стартує щорічний кінофестиваль "Тиждень австрійського кіно", вже 12-й за рахунком. Традиційно українським кіноманам покажуть найкращі фільми виробництва Австрії останніх років.

Цього року до програми потрапили картини різних жанрів: від спортивної драми до містичного фільму жахів. Усі вони демонструватимуться мовою оригіналу з українськими та англійськими субтитрами.

Розпочнеться кінофестиваль 11 квітня в київському кінотеатрі "Жовтень", протягом п'яти вечорів відбуватиметься по одному показу.

Після цього "Тижні австрійського кіно" пройжуть ще в кількох містах України:

  • 22-25 квітня у Дніпрі в кінотеатрі "Мост-Кіно" в ТРК "Мост-Сіті"
  • 9-12 травня в Чернівцях в кіноконцертній залі "Чернівці"
  • 16-19 травня у Львові в кінотеатрі "Планета кіно" в ТРЦ Forum

Розповідаємо, які нові австрійські фільми цього року покажуть в рамках кінофестивлю "Тиждень австрійського кіно".

Ціле життя

Ein ganzes Leben (Австрія, Німеччина, 2023, драма)

Фільм, що є екранізацією однойменного бестселера Роберта Зіталера, розповідає історію життя чоловіка в неспокійному 20 столітті – повну тяжкої праці, великого кохання та страшних історичних подій. Осиротілий Андреас потрапляє під опіку безжального дядька на фермі в далекій долині. До хлопця ставляться не як до родини, а як до наймита, і його дитинство сповнюється жорстокості. Коли юнак нарешті покидає свого гнобителя, то опиняється на будівництві винаходу, що знаменує початок альпійського туризму – гірської канатної дороги. Нова робота відкриває нові життєві перспективи, Андреас знаходить своє кохання, але на горизонті спалахує світова війна.

Головну роль у фільмі виконав молодий австрійський актор Штефан Ґорскі, який за свою роботу в цій стрічці отримав Баварську кінопремію 2024 року в категорії "Найкраща чоловіча роль".

Також у стрічці зіграли один із найвідоміших австрійських акторів Авґуст Цірнер ("Колонія Діґнідад", "Непереборна Марта"), Юлія Франц Ріхтер ("Ундіна"), Роберт Штадлобер ("Берлін, я люблю тебе"), Маріанне Зеґебрехт ("Війна Роуз") та інші.

Зняв фільм австрійський режисер Ганс Штайнбіхлер ("Підводний човен", "Щоденник Анни Франк").

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,9 з 10 балів.

"Ціле життя" стане фільмом відкриття кінофестивалю, та єдини, що покажуть двічі – в четвер, 11 квітня, та у понеділок, 15 квітня.

Лазня диявола

Des Teufels Bad (Австрія, Німеччина, 2024, жахи/містика)

Цей містичний фольк-горор, події якого розгортаються у 18 столітті, розповідає про дівчину з бідної родини, що  виходить заміж та оселяється у віддаленому будинку її обранця посеред густого лісу. Світ чоловіка для неї геть чужий, а мрії про дитину стають нездійсненним тягарем. З кожним днем важкої рутини та марних сподівань, вона все більше закривається в собі, допоки не опиняється на темному шляху, що веде до злих думок. 

Головні ролі у фільмі виконали Анна Плаж (музичний проект Soap & Skin), Марія Гофштеттер ("Рай: Віра"), Давід Шайд та інші.

Зняв фільм режисерский дует Северіна Фіали та Вероніки Франц.

Критики назвали цей фільм одним із найкращих фільмів цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю. Оператор фільму Мартін Ґшлахт ("Нуль калорій" і "Малюк Джо" Джессіки Хаузнер, "Закохана в пустелі" Марґарете фон Тротта) отримав на Берлінале-2024 "Срібного ведмедя" за видатний мистецький внесок у фільмі "Лазня диявола".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 100% схвалення від критиків. 

Українські кіномани зможуть подивитися "Лазню диявола" у п'ятницю, 12 квітня.

Виходячи за межі

Klammer (Австрія, 2021, драма/спорт)

Стрічка розповідає історію легенди австрійського спорту Франца Кламмера, а саме про Зимову олімпіаду 1976 року, яка зробила 22-річного юнака зіркою серед гірськолижників. Це напружена спортивна драма про подолання тиску очікувань та силу кохання.

Головні ролі у фільмі виконали Юліан Вальднер та Валері Губер, а режисером виступив Андреас Шмід ("Машина кохання").

У 2022 році картина була номінована на Австрійську кінопремію за Найкращі дизайн костюмів і монтаж.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,4 з 10 балів.

У Києві фільм покажуть у суботу, 13 квітня.

Прийшов, побачив, переміг

Veni Vidi Vici (Австрія, 2024, комедія/драма)

В центрі сюжету фільму – велосипедист, який стає випадковою жертвою снайперської кулі мільярдера. Родина багатія – владні люди, що не мають лімітів та заборон і живуть своє найкраще життя. Однак кілька небайдужих вирішують виступити проти системи та покласти край недоторканості тих, хто здатен на вбивство задля розваги.

Головні ролі у фільмі виконали Лоуренс Рупп, Урсіна Ларді та Олівія Ґошлер, а зняв його режисерський дует Даніеля Гьойзела та Юлії Німан.

Прем'єра фільму відбулася на цьогорічному "Санденсі" – головному фестивалі незалежного кіно у США. 

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,4 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 55% схвалення від критиків. 

В рамках "Тижня австрійського кіно" фільм покажуть у неділю, 14 квітня.

Вас також можуть зацікавити новини: