Кадр з фільму "Привиди у Венеції" / фото 20th Century Studios

Найкращий фільм Кеннета Брани про Еркюля Пуаро: огляд похмурого детективу "Привиди у Венеції"

17:21, 15.09.2023
8 хв.

14 вересня 2023 року в український прокат вийшов третій фільм Кеннета Брани (з ним же в головній ролі) про приватного сищика Еркюля Пуаро, якого цього разу доля занесла у моторошну повоєнну Венецію напередодні Дня всіх святих. Чи правда цей фільм можна назвати кращим в трилогії, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Привиди у Венеції" (A Haunting in Venice).

Події фільму відбуваються приблизно за 10 років після попередньої частини. Блискучий бельгійський детектив Еркюль Пуаро, втомлений від розслідувань вбивств та слави, виходить на пенсію та переїздить у повоєнну Венецію. Тут він живе як відлюдник, обмежуючи своє спілкування будь з ким, окрім його суворого італійського охоронця Вітале Портфольйо, який радо жбурляє у венеційські канали усіх, хто намагається наблизитися до Пуаро.

Втім, одного разу Пуаро хитрістю заманюють на вечірку з нагоди Геловіну в старовинний палаццо, в якому нібито мешкають привиди. Тут же детектив потрапляє на спіритичних сеанс, під час якого вбита горем мати, господарка будинку Ровена Дрейк намагається зв'язатися зі своєю померлою дочкою Алісією. Втім, невдовзі у палаццо трапляється вбивство, і Пуаро має ніч на те, щоб розв'язати усі загадки.

Наскільки фільм близький до літературної основи

Якщо перші два фільми серії були максимально наближені до оригіналів, то цього разу Брана пішов у імпровізацію (і вельми вдало, варто зауважити). Хоча фільм і заснований на пізньому романі "королеви детективу" Агати Крісті "Вечірка на Геловін" (вийшов за 30 років після "Смерті на Нилі"), він запозичив лише окремі деталі та імена. Змінено локацію, змінено персонажів (навіть якщо у деяких ті самі імена), змінено мотиви… Та, загалом, змінено фактично усе.

Про режисера

Уродженець Північної Ірландії Кеннет Брана більшості пересічних глядачів відомий в першу чергу як актор – на його рахунку ролі в таких фільмах, як "Тенет", "Дюнкерк", "Гаррі Поттер та Таємна кімната", "Операція "Валькірія", "Оппенгеймер" і багатьох інших успішних блокбастерах.

Втім, саме як режисер він досяг найбільшого визнання. Його дебютна режисерська робота – екранізація п'єси Вільяма Шекспіра "Генріх V" 1989 року – принесла йому одразу дві номінації на "Оскар" (найкраща чоловіча роль та найкращий режисер) та визнання. За три роки він отримав свою третю номінацію на "Оскар" – за короткометражний фільм "Лебедина пісня". У 1996 році Брана отримав свою четверту номінацію на "Оскар" – за найкращий адаптований сценарій до ним же знятого "Гамлета", а у 2012 році – п'яту в категорії "Найкраща чоловіча роль другого плану " за фільм "7 днів і ночей з Мерилін".

Врешті-решт, свою омріяно оскарівську статуетку Брана таки отримав у 2022 році – за найкращий сценарій до його ж фільму "Белфаст", частково заснованого на власних дитячих спогадах (також він отримав номінації за цей фільм в категоріях "Найкращий фільм" та "Найкращий режисер").

Хто в головних ролях

Афіші фільмів Брани про Еркюля Пуаро завжди рясніли гучними іменами. Так, у "Вбивстві у "Східному експресі", серед інших, зіграли Пенелопа Крус, Віллем Дефо, Джуді Денч, Джонні Депп, Мішель Пфайффер, Олівія Колман, Дейзі Рідлі та ще низка актуальних на той момент зірок. Тим часом, "Смерть на Нілі" зібрала у своєму касті Галь Гадот, Аннет Беннінг, Емму Макі, Летицію Райт, Роуз Леслі та ще кілька топ-імен.

Одночасно, Брані постійно щастило на "токсичних" зірок у касті, які невдовзі після виходу фільмів були закенселені цивілізованим суспільством. Так, у "Східному експресі" зіграв український танцор-зрадник Сергій Полунін, який згодом "забився" портретами російського диктатора Путіна та отримав паспорт громадянина РФ (а також втратив усі контракти з західними театрами). У тому ж фільм грав і Джонні Депп, який невдовзі на кілька років потрапив під заборону в Голлівуді через звинувачення в насильстві на його адресу з боку колишньої дружини Ембер Херд (однак пізніше його виправдали).

Так само сталося і з виконавцем головної ролі у "Смерті на Нілі" Армі Хаммером, якого незадовго до прем'єри фільму звинуватили у всіляких збоченнях (але за кілька років підтвердження їм так і не знайшли). Крім того, у другому фільмі зіграв опальний британський комік Рассел Бренд, котрий полюбляє розповідати на ютубі різні теорії змови – від закликів ігнорувати протиковідні заходи до звинувачень на адресу США у війні в Україні та виправдування Росії. Бренда прогнозовано розкритикували на Заході та зацькувли у Твітері, а заступився за нього лиш Ілон Маск, з яким теж все зрозуміло.

Втім, в третьому фільму Брані, здається, все ж вдалося зібрати каст з незаплямованими репутаціями (хочеться сподіватися, що невдовзі ніхто з акторів не потрапить у гучні скандали).

Отже, окрім самого Кеннета Брани у ролі Еркюла Пуаро, у третьому фільмі глядачі не побачило жодного іншого актора чи акторку з попередніх частин.

Роль скорботної матері Ровени Дрейк виконала британська акторка Келлі Райллі, яку наш глядач міг бачити у другому сезоні серіалу "Справжній детектив" та дилогії Гая Річі "Шерлок Голмс". Роль медіума Джойс Рейнольдс дісталася Мішель Єо, яка цього року отримала "Оскар" за головну роль у фільмі "Все завжди і водночас". Тим часом, Тіна Фей ("Вбивства в одній будівлі") втілила образ письменниці Аріадни Олівер, яка і запросила Пуаро на вечірку.

Зірка "50 відтінків сірого" Джеймі Дорнан зіграв роль невротичного лікаря Леслі Фер'є, а юний британський актор Джуд Гілл зіграв його сина Леопольда. До речі, кумедний факт: Дорнан і Гілл вже грали батька і сина у іншому фільмі Брани – "Белфаст".

Французька акторка Камілль Коттен зіграла роль економки сім'ї Дрейк Ольги Смірноф, а італійський актор Ріккардо Скамарчіо – охоронця Пуаро Вітале Портфольйо. Тим часом, Кайл Аллен ("Розаліна", "Американська історія жаху: Апокаліпсис") втілив образ колишнього нареченого померлої Алісії Дрейк (її зіграла Роуен Робінсон).

Так, можливо в цьому касті не так багато гучних імен, як в попередніх фільмах серії. Але все це – першокласні актори, які прекрасно впоралися зі своїми образами.

Перші відгуки про фільм скоріше позитивні. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 77% схвалення від критиків (з поміткою "Сертифікована свіжість") та 75% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 63 бали зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Варто зазначити, що третя стрічка Брани про Еркюля Пуаро була найкраще сприйнята критиками – про це свідчать як його оцінки, так і рецензії (дехто навіть назвав його найкращим фільмом трилогії). Зокрема, кінооглядачі хвалили новий фільм за загальну атмосферу, називаючи його чудовим фільмом під Геловін, а також за режисуру, сценарій, якість картинки та акторську гру.

Що ж, ми погодимося з критиками: "Привиди у Венеції" дійсно можна назвати найбільш вдалим з трьох екранізації романів "Агати Крісті" Кеннетом Браною. В першу чергу, це його похмура атмосфера, яка перетворює історію на готичний детектив – з привидами, вбивствами та нещасливим коханням. Доповнюють її венеційські пейзажі, моторошні інтер'єри, стильні костюми та чудовий акторський склад.

Також до плюсів фільму можна віднести те, що цього разу Брана вирішив не слідувати сюжету оригінального роману. З одного боку, в нього вийшла доволі цікава повноцінна незалежна історія, з іншого боку – нарешті глядач зміг подивитися фільм не знаючи з самого початку, хто в чому замішаний.

Можливо, хтось може поскаржитися на надмірну театральність та місцями передбачуваний сюжет, але насправді це цілком типово для класичних британських детективів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів вересня 2023 року.