Головні кіноновинки першого вікенда літа в кінотеатрах / колаж УНІАН, скріншоти

"Ти мене любиш?", "Езра" та кінофестиваль Docudays UA: головні прем'єри тижня

07:37, 30.05.2024
9 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах України, так і онлайн.

Цього тижня в кінотеатрах виходить черговий український фільм про дорослішання у 90-х (якщо ви ще від них не втомилися) – тепер це драма "Ти мене любиш?" від Тоні Ноябрьової.

Також в кінотеатрах можна буде подивитися фільм жахів "Незнайомці: Частина перша", комедію "Езра. Неналежна поведінка", чеську історичну драму "Вторгнення. Операція "Дунай", французьку комедію "Тест на тещу" та японське аніме "Волейбол! Битва на звалищі".

Крім того, 31 травня стартує головний кінофестиваль документального кіно в Україні Docudays UA – цього разу його тема звучатиме як "10 років триденної війни, яка триває три сторіччя".

Тим часом, онлайн на Netflix вийдуть польська кримінальна драма "Кольори зла: Червоний" та шведська підліткова драма "Частина тебе".

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Ти мене любиш?

Do You Love Me? (Україна, 2023, драма/coming-of-age)

Головна героїня фільму – 17-річна Кіра, яка переживає розлучення батьків та стикається із моральними викликами й потребою в прийнятті дорослих рішень, коли у країні відбуваються тектонічні зміни 90-х. Головна ідея фільму – кохання потребують усі, незалежно від соціального статусу, віку, умов життя та подій навколо: усі мріють отримати "Так" у відповідь на питання "Ти мене любиш?".

Головну роль у фільмі зіграла Карина Химчук – за цю роботу її визнали найкращою українською акторкою 2023 року за версією національної премії кінокритиків "Кіноколо". Також українські глядачі могли бачити її у фільмі "Королі репу".

Зняла фільм українська режисерка Тоня Ноябрьова, відома за комедією "Герой мого часу" 2018 року.

Світова прем’єра фільму відбулася в лютому 2023 року на 73-му "Берлінале" у секції "Панорама". З тих пір драма "Ти мене любиш?" проїхалася цілою низкою європейських кінофестивалів, отримавши кілька нагород і номінацій. Також вона брала участь у національному конкурсі кінофестивалю "Молодість-2023".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,2 з 10 балів.

Вторгнення. Операція "Дунай"

The Man Who Stood In The Way (Україна, Чехія, Литва, 2023, драма/воєнний/історичний/байопік)

Цей політичний трилер розповідає про придушення Празької весни та боротьбу народу Чехословаччини проти радянської окупації. Наприкінці 1960-х років, коли країна вирішила позбутись комуністичного ярма, ключовою фігурою Празької весни став виходець з єврейської родини з Галичини – лікар і політик Франтішек Крігель. Проте радянська влада не збиралась поступатися зоною впливу і в одну ніч зруйнувала надії народу на свободу, коли радянські танки увійшли до Праги. Кремлівські спецслужби почали полювання, і Крігеля разом з представниками уряду викрадали і вивезли до Москви. У полоні під тиском КДБ їх примушували підписати протокол, що означає згоду на військову окупацію країни. Крігель – єдиний, хто відмовляється ставити підпис, незважаючи на загрозу ліквідації його самого та близьких, кинувши виклик генсеку Брежнєву.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,1 з 10 балів.

Незнайомці: Частина перша

The Strangers: Chapter 1 (США, 2024, трилер/жахи)

Пара закоханих Майя і Раян вирішують відсвяткувати свою п'яту річницю, але не підозрюють, що вона може стати останньою. Вони вирушають у мандрівку, що приводить їх у маленьке містечко, де місцеві жителі, навіть діти, напрочуд зацікавлені незнайомцями. Пара не бажає залишатися в цьому дивному місці, але змушена провести ніч у будинку, де незабаром з'являються божевільні вбивці в лялькових масках.

Головну жіночу роль у серіалі виконала зірка серіалу "Рівердейл" Меделін Петш, а її партнером став Фрой Ґутьєррез (серіали "Вовченя", "Крик. Кривава помста").

Режисером фільму виступив кіноветеран Ренні Гарлін ("Міцний горішок 2", "Острів головорізів", "Мисливці за розумом").

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 21% схвалення від критиків та 44% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 43 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 4,4 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Езра. Неналежна поведінка

Ezra (США, 2023, комедія)

Ця комедія розповідає про складні стосунки між колись успішним сценаристом нічних комедій, а тепер не надто успішним стендапером і його непересічним 9-річним сином Езрою. Зазнавши краху у кар’єрі та в особистому житті, Макс живе разом з батьком Стеном – талановитим шеф-кухарем, який через свої дивацтва втратив ресторан і став швейцаром. Макс постійно свариться з колишньою дружиною та її новим хлопцем щодо виховання їхнього сина. Зрештою він вирішує викрасти Езру та вирушити разом з ним у подорож через усю країну, що призвело до неймовірно катастрофічних наслідків.

Стрічка зібрала вельми іменитий акторський склад – Боббі Каннавале ("Білявка", "Ірландець", "Я, Тоня"), Роберт Де Ніро ("Таксист", "Хрещений батько 2", "Вбивці квіткової повні"), Роуз Бірн ("Подружки нареченої", "Шпигунка"), Віра Фарміґа (франшиза "Закляття", серіали "Мотель Бейтсів", "Соколине око"), Рейн Вілсон (серіал "Офіс"), Вупі Ґолдберг ("Привид", "Джек-стрибунець", "Дій, сестра") та інші.

Зняв фільм актор та режисер Тоні Ґолдвін ("Прогулянка по Місяцю", "Флірт зі звіром", "Вирок").

Світова прем'єра фільму відбулася на міжнародному кінофестивалі у Торонто восени 2023 року, де він отримав позитивні відгуки.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,8 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 75% схвалення від критиків.

Тест на тещу

Cocorico (Франція, 2024, комедія)

В центрі цієї типової французької комедія – двоє закоханих із зовсім різних світів. Батьки нареченої – страшенно багаті аристократи зі старовинними палацами, виноградниками та родоводом до сьомого коліна. Перспектива знайомства родин виглядає справжнім пеклом, адже тато нареченого – простий продавець машин у сільському салоні. Ця зустріч мала б перетворитись на катастрофу, але несподіваний подарунок – тест ДНК – сплутав карти. І тепер всі дізнаються, хто є хто насправді.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,7 з 10 балів.

Волейбол! Битва на звалищі

HAIKYUU!! The Dumpster Battle (Японія, 2024, аніме/спорт/комедія/драма)

Фільм заснований на серії манги Харуічі Фурудате Haikyu!! та є прямим продовженням однойменного аніме-серіалу. Попри сильну конкуренцію, збірна команда школи Карасуно з волейболу пройшла попередній етап турніру Харутака в префектурі Міяґі і вийшла до третього туру.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,7 з 10 балів.

Кольори зла: Червоний

Colors of Evil: Red (Польща, 2024, кримінал/драма)

Коли на узбережжі польського Триміста знаходять тіло дівчини, прокурор об’єднує зусилля з матір’ю жертви в пошуках правди.

Головні ролі у фільмі виконали популярні у Польщі актори Якуб Ґершал, Мая Осташевська та Зофія Ястшембска.

Фільм стане доступний на Netflix з 29 травня 2024 року.

Частина тебе

A Part of You (Швеція, 2024, драма/підліткове)

В центрі сюжету цього емоційного фільму – дівчина-підліток, яка намагається зібрати воєдино свій зруйнований світ. Це стрічка про тих, кого залишають позаду.

Головні ролі у фільмі виконали Фелісія Максім, Едвін Райдінґ та поп-зірка Зара Ларссон.

Фільм стане доступний на Netflix з 31 травня 2024 року.

Кінофестиваль Docudays UA

21-й Міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде з 31 травня по 9 червня 2024 року. Його тема звучатиме як "10 років триденної війни, яка триває три сторіччя". За словами організаторів кінофестивалю, під час цьогорічного кінофестивалю підніматимуться теми збереження історичної пам'яті, циклічності історії, пошуку ідентичності, відповідальності та покарання воєнних злочинців.

Зокрема, під час кінофестивалю в рамках титульної програми покажуть шість фільмів. Серед них – документальний фільм "Мирні люди" українсько-канадської режисерки Оксани Карпович, що отримав дві нагороди цьогорічного Берлінського кінофестивалю ("Приз Amnesty International – Спеціальна відзнака" та "Приз екуменічного журі – Спеціальна відзнака").

Фільм являє собою нетрадиційне роуд-муві деокупованими українськими територіями, яке демонструє руйнування, спричинені повномасштабним російським вторгненням. Аудіоряд стрічки побудований на перехоплених телефонних розмовах російських військових з їхніми близькими. Це ті самі далекі від війни "мирні люди", висловлювання яких шокують особливою жорстокістю.

"Мирні люди" стане фільмом-відкриття фестивалю. Пізніше його покажуть на кінофестивалі "Миколайчук OPEN", який пройде 15-23 червня 2024 року в Чернівцях. В український прокат картина вийде 29 серпня 2024 року.

21-й кінофестиваль Docudays UA проходитиме на кількох локаціях у Києві та одночасно онлайн. Він включатиме: кінопрограму (щонайменше 50 фільмів у конкурсних та позаконкурсних секціях), правозахисні події RIGHTS NOW!, заходи Архіву війни, дискусії та майстеркласи, індустрійну секцію для професіоналів документального кіно та міждисциплінарну мистецьку програму. Детальніше з програмою фестивалю можна ознайомитися за посиланням.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали травня 2024 року – цього тижня на Netflix вийде психологічний трилер "Ерік" з Бенедиктом Камбербетчем в головній ролі. Також вже маємо добірку головних серіалів червня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся