Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах і онлайн / колаж УНІАН, скріншоти

"Фуріоза", "Ґарфілд у кіно", "Химера" та "Атлас": головні прем'єри тижня

07:33, 23.05.2024
10 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок цього тижня – як в кінотеатрах України, так і онлайн.

Головною прем'єрою в кінотеатрах цього тижня стане постапокаліптичний екшн "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" від культового Джорджа Міллера – з Анею Тейлор-Джой та Крісом Гемсвортом в головних ролях.

Також на великих екранах можна буде подивитися анімаційну комедію "Ґарфілд у кіно", романтичну комедію "Химера" з зіркою "Суперників" Джошем ОʼКоннором в головній ролі, історичну драму "Одне життя" з Ентоні Гопкінсом та Геленою Бонем Картер, артхаусний документальний фільм "Нам Джун Пек: Місяць – найстаріший телевізор" та типову французьку комедію "Знайомтесь, Коза!".

Тим часом, онлайн на Netflix вийде науково-фантастичний фільм "Атлас" з поп-іконою Дженніфер Лопес в головній ролі.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Фуріоза: Шалений Макс. Сага

Furiosa: A Mad Max Saga (США, Австралія, 2024, пригоди/фантастика/екшн/постапокаліптичне)

Фільм є одночасно приквелом та спін-оффом до фільму "Шалений Макс: Дорога гніву" 2015 року. Його події відбуваються через 45 років після занепаду світу, коли юну Фуріозу викрадають із матріархального Зеленого Місця Багатьох Матерів та віддають до рук великої Байкерської Орди на чолі з Дементусом. Пробираючись разом Пусткою, вони натрапляють на Цитадель Несмертела Джо. Поки два тирани воюють за панування, на Фуріозу чекає багато випробувань у спробі віднайти шлях додому.

Режисером та сценаристом фільму виступив Джордж Міллер, який також зняв перші три оригінальні частини "Шаленого Макса" з Мелом Гібсоном (1979, 1981 та 1985 роки) і перезапустив франшизу в 2015 році фільмом "Божевільний Макс: Дорога люті" з Томом Гарді та Шарліз Терон у ролі Фуріози.

Головну роль у фільмі виконує Аня Тейлор-Джой (серіал "Ферзевий гамбіт", фільми "Відьма", "Спліт", "Меню", "Варяг"). Спочатку роль Фуріози планували віддати Шарліз Терон, використавши техніку омолодження, але в підсумку Джордж Міллер вирішив відмовитися від цієї ідеї.

Також у фільмі задіяні Кріс Гемсворт ("Тор", "Месники", "Евакуація"), якому дісталася роль Дементуса, Том Берк ("Манк", серіал "Корона") в ролі Преторіанця Джека, Лейчі Гальм (франшиза "Матриця", серіал "Проповідник") у ролі Несмертела Джо та інші.

Прем'єра фільму відбулася на 77-му Каннському кінофестивалі 15 травня 2024 року, а 17 травня він вийшов в прокат в Австралії. У решті світу, в тому числі в Україні, його почнуть показувати в кінотеатрах з 23-24 травня.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 8,1 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 87% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість". Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 80 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Ґарфілд у кіно

The Garfield Movie (США, 2024, комедія/пригоди/ сімейний/анімація)

Улюбленець мільйонів – товстий рудий кіт Ґарфілд повертається на великі екрани. Він ненавидить понеділки, обожнює лазанью і кожен день проводить біля телевізора. Проте цього разу на нього чекає несподівана пригода за межами дому. Після випадкової зустрічі зі своїм давно загубленим батьком – замурзаним вуличним котом – Ґарфілд і його друг Оді змушені залишити безтурботне життя та відправитися у шалену мандрівку.

В оригінальній версії головних персонажів озвучили Кріс Претт (франшизи "Вартові галактики", "Світ Юрського періоду"), Семюел Ел Джексон ("Кримінальне чтиво", франшизи "Зоряні війни", "Месники"), Ніколас Голт ("Шалений Макс: Дорога гніву", "Меню", франшиза "Люди Ікс"), Ганна Ваддінгем ("Каскадер", серіали "Гра престолів", "Тед Лассо") та інші. В українському дубляжі свої голоси головним персонажам дали Володимир Дантес, Григорій Герман, Михайло Кукуюк та інші.

Зняв фільм Марк Діндал, який до цього працював у багатьох проектах Disney як аніматор спецефектів, а також керував спецефектами для кількох фільмів, таких як "Русалонька" (1989) та "Рятувальники. Операція Австралія" (1990). Як режисер він дебютував у 1997 році з анімаційним фільмом "Коти не танцюють".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 58% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 40 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Химера

La chimera (Франція, Італія, Швейцарія, 2023, комедія/пригоди/романтика)

Події фільму відбуваються в Італії 1980-х років. Повернувшись у рідне містечко на узбережжі моря, Артур стикається з місцевою бандою розкрадачів гробниць. Чоловік має дар, який дуже цікавить чорних археологів – уміння відчувати порожнечу. Його сила допомагає збагатитися, відкриваючи в землі сховки давнього світу, але також призводить до неочікуваних наслідків.

Головну роль у фільмі виконав зірка "Суперників" Луки Гуаданьїно – британський актор Джош ОʼКоннор, також відомий за роллю молодого принца Чарльза у серіалі "Корона". Компанію йому склали легендарна Ізабелла Росселліні ("Синій оксамит", "Смерть їй личить", "Астронавт"), висхідна французька зірка Лу Руа-Леколліне ("Три спогади моєї юності") та італійська акторка Альба Рорвахер ("Казка казок", "Щасливий Ладзаро", "Незнайома дочка"). Вона є старшою сестрою режисерки "Химери" Аліче Рорвакер ("Дива", "Щасливий Ладзаро").

Прем'єра фільму відбулася ще на Каннському кінофестивалі 2023 року, де він брав участь в основній конкурсній програмі та отримав позитивні відгуки від критиків.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 94% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 70% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 91 зі 100 балів з відзнакою "Обов'язкове для перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 6,6 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Одне життя

One Life (Великобританія, Австралія, США, 2023, драма/історичний/байопік)

В центрі сюжету фільму – скромний і не публічний джентльмен Ніколас Вінтон, якого запрошують на телевізійне ток-шоу, де він нарешті дізнається всю правду про події Другої світової війни, коли намагався врятувати сотні дітей від загибелі в концтаборі. Одне життя може змінити долі сотень людей – як у минулому, так і сьогодення.

Головні ролі у фільмі виконали Ентоні Гопкінс ("Мовчання ягнят", "Батько", "Знайомтеся – Джо Блек"), Гелена Бонем Картер ("Бійцівський клуб", "Чарлі і шоколадна фабрика", франшиза "Гаррі Поттер"), Джонатан Прайс ("Завтра не помре ніколи", "Два Папи", франшиза "Пірати Карибського моря"), Лена Олін ("Дев'ята брама", "Королева проклятих", "Астронавт"), Джонні Флінн ("Емма", "Девід Боуї: Історія людини із зірок", серіал "Ріплі") та інші.

Зняв фільм британський телевізійний режисер Джеймс Говз, який до цього працював над багатьма серіалами, в тому числі "Чорне дзеркало", "Мерлін", "Бульварні жахіття", "Алієніст" та "Повільні коні". Для нього це повнометражний режисерський дебют.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 91% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 95% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 69 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 6,5 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Нам Джун Пек: Місяць – найстаріший телевізор

Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV (США, 2023, документальний/байопік)

Цей документальний фільм присвячений американо-корейському митцю Нам Джун Пеку, якого називають нострадамусом цифрової епохи, що передрік появу інтернету. Його ідеї можна віднайти в глобальних медіа, соцмережах та в естетиці MTV. Художник народився в Кореї, яка на той час була окупована Японією, а свою творчу свободу віднайшов у повоєнній Німеччині, де навчався на композитора. Зустріч з американським композитором Джоном Кейджем розділила його життя на до і після. Натхнений його сміливими підходами Нам Джун Пек не втомлювався експериментувати: створив мистецтво з телевізора і перевернув світ сучасного мистецтва.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,8 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 90% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 79 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Знайомтесь, Коза!

Les Chèvres! (Франція, 2024, комедія)

Чи знаєте ви, що в 17 столітті тварин можна було судити за скоєння злочину? Метр Помпіньяк вважає, що знайшов справу свого життя, захищаючи молоду і невинну Жозетту, помилково звинувачену у вбивстві маршала... Але він не врахував дві речі. По-перше, йому протистоїть грізний опонент – метр Вальвер. По-друге, підзахисною Помпіньяка є… коза.

Головну роль у фільмі виконав популярний у Франції комік Дені Бун, найбільш відомий за фільмами "Агент Лев", "Кохання – найкращі ліки" та "Дублер".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 4,9 з 10 балів.

Атлас

Atlas (США, 2024, пригоди/наукова фантастика/драма)

Події фільму відбуваються у високотехнологічному майбутньому. Головна героїня Атлас Шеперд – блискучий аналітик-мізантроп із глибокою недовірою до штучного інтелекту, яка приєднується до місії, щоб захопити робота-відступника, з яким її пов'язує таємниче минуле. Коли плани йдуть не так, як очікувалося, її єдина надія врятувати майбутнє людства від штучного інтелекту – довіряти йому.

Головну роль у фільмі виконала поп-ікона Дженніфер Лопес ("Вийду за тебе", "Клітка", "Стриптизерки"). Також у ньому зіграли Симу Лю ("Шан-Чі та легенда десяти кілець", "Барбі"), Стерлінг К. Браун ("Чорна Пантера", "Хижак"), Марк Стронг ("Kingsman: Таємна служба", "Круелла") та Лана Паррія (серіали "Якось у казці", "Лінкольн для адвоката").

Зняв фільм канадський режисер Бред Пейтон, найбільш відомий за роботою над блокбастерами "Подорож 2: Таємничий острів", "Розлом Сан-Андреас" та "Ремпейдж" з Двейном "Скелею" Джонсоном, а також постапокаліптичним комедійним серіалом "Світанок" від Netflix.

Фільм стане доступний на Netflix з 24 травня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали травня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся