Кадр з фільму "Смерть на Нілі" / фото Kinomania Film Distribution

"Смерть на Нілі" з Галь Гадот вийшов у прокат: огляд фільму за романом Агати Крісті

10:25, 11.02.2022

10 лютого в українських кінотеатрах стартували покази детективної драми "Смерть на Нілі", заснованої на однойменному романі "королеви детектива" Агати Крісті про бельгійського сищика Еркюля Пуаро. Картина зібрала вражаючий акторський склад на чолі з режисером Кеннетом Браною, чудо-жінкою Галь Гадот і опальним Армі Хаммером. Що вийшла у творців фільму, а що не дуже – читайте в огляді УНІАН.

Фільм "Смерть на Нілі" / Death on the Nile (США, 2022) є продовженням фільму "Вбивство в "Східному експресі" 2017 року, також заснованим на романі англійської письменниці Агати Крісті – одного з найвідоміших у світі авторів детективної прози. Саме вона за півстоліття творчої діяльності, починаючи з 1920 року, подарувала цінителям захопливих детективних історій таких персонажів, як Міс Марпл і Еркюль Пуаро. Останній – знаменитий бельгійський детектив – якраз і є головним героєм "Вбивства в "Східному експресі" та "Смерті на Нілі".

Цього разу детектив, перебуваючи на відпочинку в Єгипті, зрозуміло, зовсім не випадково, потрапляє на весілля скандальної пари – багатої спадкоємиці Ліннетт Ріджуей, яка вкрала нареченого – простака Саймона Дойла – у своєї подруги Жаклін де Бельфор. Новоспечена місіс Дойл просить детектива доглянути за нею, адже вона побоюється кожного з гостей, присутніх на цій знаменній події.

Незабаром, на круїзному теплоході "Карнак", на якому по Нілу подорожує вся ця строката компанія, відбувається вбивство одного з пасажирів. Тепер, поки теплохід не досяг берега, Пуаро має визначити, хто з пасажирів є вбивцею, адже у кожного з них є свій мотив для злочину.

Наскільки близький фільм до літературної основи

В цілому фільм слідує за основним сюжетом, тож, якщо ви не читали роман, краще і не робіть цього до перегляду, щоб зберегти інтригу. Якщо пам'ятаєте оригінальну історію – просто розслабтеся і спробуйте отримати задоволення.

Разом з тим, у фільмі відбулися деякі зміни, пов'язані з персонажами – когось змінили, якихось персонажів об'єднали в одного, а когось взагалі не включили в сюжет. Можливо, таким чином автори фільму сподівалися вкластися в таймінг, а, можливо, намагалися осучаснити сюжет.

Актори і персонажі

Крім самого актора-режисера Кеннета Брани, фільм зібрав досить потужний акторський склад: Галь Гадот ("Чудо-жінка", "Червоне повідомлення"), Летиша Райт ("Чорна пантера", "Чорне дзеркало"), Аннетт Бенінг ("Краса по-американськи", "Жінки"), Емма Макі ("Статеве виховання", "Ейфель"), Роуз Леслі ("Гра престолів", "Абатство Даунтон"), Рассел Бренд ("В прольоті", "Однокласниці"), а також закенселений Армі Хаммер ("Назви мене своїм Ім'ям", "Агенти А.Н.К.Л.").

Єдиний персонаж, що повернувся з "Вбивства в "Східному експресі", крім самого Пуаро – роздовбай месьє Бук у виконанні Тома Бейтмана, він же хороший друг детектива. Мабуть, це один з найприємніших персонажів в цій історії.

В цілому можна сказати, що всі актори відмінно впоралися зі своїми завданнями. Причому, на скромний погляд автора огляду, особливо оживляли сюжет героїні у віці постарше. Що цинічна мати Бука Евфімія (Аннет Беннінг), що регулярно сипала колючими фразами, що борець за права робітничого класу Дженніфер Сондерс (Мері Ван Скайлер) зі своєю "не просто компаньйонкою" місій Бауерс (Дон Френч), і, нарешті, темношкіра блюз-виконавиця Саломея Оттерборн (Софі Оконедо), перед якою не встояв сам Пуаро!

Про режисера

Режисером "Смерті на Нілі" став всюдисущий Кеннет Брана, який також працював і над попереднім фільмом. У Брани, який встигає і в топових фільмах зніматися ("Тенет", "Дюнкерк"), і активно режисувати – досить велика фільмографія.

Є у нього картини, що претендують на своє місце в кіноісторії, як, наприклад, дебютний "Генріх V", який приніс йому відразу дві номінації на "Оскар" в 1990 році – за головну чоловічу роль і режисуру, або "Белфаст" 2021 року, який отримав сім номінацій на майбутньому "Оскарі" і безліч інших престижних нагород. Є касово успішні фільми для масового глядача, як, наприклад, перший "Тор" в рамках кіновсесвіту Marvel, чергова "Попелюшка" (але не та, що з ЛГБТ-феєю) або бойовик "Джек Райан: Теорія хаосу".

Як бачимо, Брана – режисер досвідчений, який добре відчуває глядача, а ще вміє зробити красиву картинку. Він побудував успішну кар'єри на екранізаціях, при цьому намагаючись привнести в них щось своє. Так вийшло і зі "Смертю на Нілі".

Що вдалося, а що не дуже

Картинка і атмосфера, безумовно, є одними з головних плюсів фільму. Брана зі своєю командою виконав відмінну роботу, щоб передати всю цю розкіш і розбещеність, властиві багатіям-колонізаторам. Вони танцюють, п'ють і піддаються іншим порокам, іноді аж надто сміливо, всіляко показуючи, що білі пани відчувають себе господарями життя в будь-якій точці світу, одночасно розуміючи, що втратити це життя вони можуть в будь-який момент.

Часом в поведінці й зовнішньому вигляді героїв, звісно, проскакували моменти, які можуть викликати у глядачів певний дисонанс, мовляв, ну не могло так бути в 30-х роках! (Ще як могло!) Та й це ж так красиво! І оживляє гарненько! А чого варта блюз-музика на межі раннього року, з якою, правда, можливо все ж трішки поспішили.

Ще один момент – Брана явно вирішив трішки олюднити Еркюля Пуаро, від себе додавши кілька сцен, без яких фільм міг би цілком обійтися, враховуючи, що він й так має хронометраж більше двох годин. Так, сцени ці красиві, вони показують, що занудному детективу ніщо людське не чуже, попутно трохи розкриваючи його особисту історію. Однак, по факту, це ніяк не впливає на основний розвиток сюжету.

Вердикт

"Смерть на Нілі" – цілком непогане детективне кіно в найкращих традиціях жанру. Це дуже красиве кіно з візуальної та музичної точки зору, місцями занадто театральне, але це йому зовсім не шкодить. Тут чимало цікавих персонажів, при створенні яких режисер вирішив трохи "пограти" з першоджерелом, і вийшло це досить непогано. Так, якісь моменти тут неідеальні, але в цілому фільм вартий того, щоб сходити на нього кіно для гарного настрою.

Загальна оцінка – 7 з 10

***

Про інші кіносеріальні новинки тижня читайте в нашому окремому огляді.