Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

Огляд фільму "Uncharted: Незвідане" про мисливців за скарбами: якщо не знайомі з грою

17:53, 08.02.2022
8 хв.

10 лютого в український прокат виходить пригодницький екшн "Uncharted: Незвідане" з Томом Холландом і Марком Уолбергом в якості чарівного дуету сучасних мисливців за скарбами. Фільм знятий за мотивами однойменної серії відеоігор, проте відмінно "зайде" і тим, хто не знайомий з ігровою основою. Детальніше читайте в огляді УНІАН (без спойлерів).

Пригодницький екшн "Uncharted: Незвідане" / Uncharted (США, 2022) входить до числа найбільш очікуваних кіноновинок, які через пандемію коронавірусу з серйозним запізненням поступово добираються до кінотеатрів. Причому чекали на фільм і фанати оригінальної серії відеоігор, і шанувальники Холланда і Уолберга, і просто цінителі добротного видовищного пригодницького кіно. Я якраз потрапила в категорію глядачів, які абсолютно далекі від чарівного світу відеоігор, а тому перед переглядом задавалася питанням: "А як фільм "зайде" тим, хто не знайомий з матчастиною?". Я навіть спеціально не читала перед переглядом зміст ігор, щоб об'єктивніше оцінити, чи варто йти на фільм, якщо ви не любитель відеоігор.

Про що фільм "Uncharted: Незвідане"

Перше, за що варто похвалити фільм – зрозумілий абсолютно для всіх глядачів сюжет. Так, якщо у випадку з тією ж "Обителлю зла", далекі від ігор глядачі періодично відчуватимуть, що щось впускають, то в "Uncharted: Незвідане" досить дохідливо і при цьому коротко відбувається експрес-знайомство з основними героями і їхніми цілями.

Ось вам головний герой гри і фільму – Нейтан "Нейт" Дрейк. Глядачеві відразу видають все ключове, що потрібно знати про хлопця: він нащадок знаменитого англійського дослідника сера Френсіса Дрейка, у якого тяга до пригод в крові, а найдорожча для нього людина – зниклий багато років тому старший брат Сем. Разом хлопці-сироти, ще проживаючи в притулку, марили пригодами і пошуками скарбів, за якими, власне, головний герой і відправиться через роки, попутно сподіваючись дізнатися таємницю зникнення свого брата.

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

Так само глядач легко дізнається необхідну для розвитку сюжету інформацію про новоспеченого однодумця Дрейка – Віктора "Саллі" Саллівана, ще одну шукачку пригод Хлое Фрейзер і злодійку Джо Бреддок.

Протягом фільму всі вони, кожен зі своєю мотивацією, полюють за безслідно зниклим кілька століть тому "золотом Магеллана". Так, у фільму досить простий і місцями передбачуваний сюжет, дії героїв теж цілком зрозумілі, є яскраво виражені герої і лиходії, але при цьому його все одно цікаво дивитися.

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

Що ще порадувало в "Uncharted: Незвідане", так це те, що героїв не показують якимись надлюдьми. Навпаки, Нейтан Дрейк, при всій його хорошій фізичній підготовці, регулярно кумедно падає при гонитві, йому добряче дістається від супротивників в бійках, та й "провести" його цілком реально.

При цьому в фільмі немає зайвого пафосу, зате вистачає комічних ситуації, завдяки яким дивитися його дуже легко – дві години екранного часу пролітають на одному диханні. Ну а деякі сцени взагалі змусять вас розчулитися. Один тільки котик чого вартий!

Наскільки фільм відповідає канону гри Uncharted

Хоча "Uncharted: Незвідане" і не орієнтований тільки на фанатів гри, вже після перегляду фільму мені пояснили знатоки, що і у них тут буде кілька приводів для радості.

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

Сюжет фільму не прив'язаний до конкретної частини гри, проте має чимало відсилань. З одного боку, він показує початок історії Дрейка, знайомить його самого і глядача з іншими персонажами, проте частина сцен запозичена з інших частин гри, в тому числі з останньої на даний момент четвертої.

Крім того, у фільмі є досить миле камео, яке напевно порадує фанатів гри – в одній зі сцен з'явиться актор Нолан Норт, який озвучує Нейтана Дрейка у всіх частинах гри Uncharted.

Картинка і звук

З картинкою і звуком у фільму теж все добре. Тут є видовищні бійки і погоні, відмінно прописані деталі, а події розгортають в різних куточках Землі – від Барселони до Філіппін. Все показано настільки красиво, що вам напевно захочеться і самим відправитися в подорож.

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

За музику до "Uncharted: Незвідане" відповідав композитор Рамін Джаваді, відомий завдяки музиці до фільмів "Варкрафт", "Залізна Людина" і "Тихоокеанський рубіж", а також телесеріалів "Втеча", "Гра престолів", "Штам" і "Світ Дикого Заходу". Тут більше нічого додати, все ж, рівень є рівень.

Ну а український дубляж – як завжди шедевральний. Будете здивовані, як хвацько у фільм вкрутили кілька "культових" в народі виразів.

Акторський склад

Також варто похвалити акторський склад фільму, якому вдалося створити досить харизматичних персонажів, навіть якщо це повні негідники. Роль Нейтана Дрейка виконав "Павучок" Том Холланд, який в останні роки користується шаленою популярністю, яку ще більше зміцнив недавній "Людина-павук: Додому шляху немає". Для ролі Дрейка відносно мініатюрний актор помітно підкачався і старанно тренувався, в тому числі під час першого локдауну, коли зйомки фільму були зупинені на цілих чотири місяці. А завдяки танцювально-акробатичному минулому актор зміг виконувати багато складних трюків.

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

Роль його наставника Віктора "Саллі" Саллівана, до якого в іграх Дрейк ставиться як до батька, дісталася людині-харизмі Марку Уолбергу ("Боєць", "Третій зайвий", "Трансформери"). В цілому, Холланд-Уолберг зуміли сформувати вельми успішний тандем, в якому вони то довіряють, то не довіряють один одному, жартують та допомагають, часом розмовляючи по душах.

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

Також у фільмі є два жіночих персонажи, запозичених з гри. По-перше, це романтичний інтерес Нейта і за сумісництвом мисливиця за скарбами Хлоя Фрейзер, роль якої виконала Софія Алі. Актриса вже має досить насичену кінобіографію, втім, наш глядач міг бачити її хіба що в серіалі "Анатомія Грей".

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

По-друге, це найманка Джо Бреддок, у якої явно щось було в минулому з Саллі. Зараз вона працює на представника впливового будинку Монкада (Антоніо Бандерас), який готовий піти на все, щоб отримати скарби. Роль Бреддок дісталася Таті Габріеллі, яку ви можете знати за роллю лідера "Віщих сестер" Пруденс Блеквуд в серіалі "Моторошні пригоди Сабріни" і третьому сезону серіалу "Ти".

Причому обидві дівчини у фільмі легко дають фору кому завгодно, є самостійними персонажами, а не доповненнями до чоловіків. Вони б'ються, хитрують, командують, але при цьому не використовують зайву сексуальність в якості основного зброї, як, наприклад, Галь Гадот в "Червоному повідомленні".

Про режисера

Поставив фільм американський режисер Рубен Флейшер. Спочатку він починав свою кар'єру як режисер реклами і відеокліпів, в тому числі попрацювавши з M.I.A., Dizzee Rascal, Electric Six, Major Lazer і багатьма іншими.

Кадр з фільму "Uncharted: Незвідане" / фото B&H

Дебютував як кінорежисер він 2009 року з комедійним фільмом жахів "Ласкаво просимо в Zомбіленд", що вийшов комерційно успішним і отримав хороші відгуки. Далі була робота над комедійним бойовиком "Встигнути за 30 хвилин", кримінальним трилером "Мисливці на гангстерів", першим "Веномом" і другою частиною "Зомбіленду".

Сцена після титрів

Не поспішайте вставати зі свого крісла відразу після закінчення фільму, адже в кінці ще є сцена після титрів. І ні, мова не про ту коротку сцену з в'язниці. Після першої половини титрів, які, до речі, самі по собі досить симпатичні, на глядачів чекає повноцінна сцена після титрів, що натякає на те, що у "Uncharted: Незвідане" цілком може бути продовження, якщо він добре проявить себе в прокаті. В якості запрошеної зірки тут – данський актор Пілу Асбек, відомий за роллю Еурона Грейджоя в серіалі "Гра престолів". А ще ця сцена ну дуже мила! Не пошкодуєте! Другу частину титрів можете вже не відсиджувати в залі – в самому кінці вже ніяких додаткових сцен не буде.

Вердикт

"Uncharted: Незвідане" – це свого роду осучаснений варіант Індіани Джонса і Лари Крофт. Якщо ви любите такі фільми, значить, вам сподобається. Тут є, все, що потрібно глядачеві, який приходить в кінотеатр в пошуках добротного розважального кіно і гарного настрою – цікава, але не дуже складна історія, харизматичні персонажі у виконанні відмінних акторів і актрис, красива картинка, хороший звук, а ще багато по-доброму гуморних моментів і відсутність зайвого пафосу.

Загальна оцінка – 9 з 10.

***

Про інші кіносеріальні новинки тижня читайте в нашому окремому огляді.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся