Кадр з фільму "Вартові галактики 3" / фото Marvel Studios

Коли варто вчасно попрощатися: огляд фільму "Вартові Галактики 3"

16:45, 03.05.2023
8 хв.

4 травня 2023 року в український прокат виходить остання частина "Вартових Галактики" за коміксами Marvel, яка має завершити історію екстравагантної команди космічних супергероїв та надати поштовх новим центральним персонажам. Якою видлася свіжа новинка від Marvel, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Вартові Галактики 3" (Guardians of the Galaxy Vol. 3).

Обережно, попереду можуть бути невеличкі спойлери!

Як підготуватися до перегляду фільму

Коли в 2008 році Кевін Файгі запускав кіновсесвіт Marvel, він закладав концепцію об'єднання найрізноманітніших героїв коміксів у єдиний сюжет. І якщо спочатку цей зв'язок був не таким очевидним, то з часом стало зрозуміло, що для повного розуміння картинки потрібно дивитися усі фільми й серіали, навіть якщо вони належать до, здавалося б, зовсім несумісних ліній.

Саме такою нетиповою серією були "Вартові Галактики", перша частина яких вийшла у 2014 році. До цього Marvel вже встиг випустити дев'ять фільмів – три "Залізні людини", одного "Галка", двох "Капітанів Америка" та двох "Торів", які чудово зліпилися разом в "Месників". "Вартові Галактики" при цьому знайомили глядачів із зовсім іншими персонажами, основні події фільму були переміщені в космос, та й основна стилістика фільму була зовсім не такою, до якої звикли фанати Marvel. В підсумку частина глядачів або пропустила цю серію, або залишилася нею незадоволена, або навпаки нарешті зацікавилася кіновсесвітом Marvel, або визнала її найкращою лінією, адже режисер трилогії Джеймс Ганн завжди мав доволі специфічне бачення. Вже потім стало зрозуміло, що без "Вартових Галактики" не можливо зрозуміти головного ворога Месників у "Сазі нескінченності" – Таноса.

Кадр з фільму "Вартові галактики 3" / фото Marvel Studios

Тож перш ніж дивитися новинку, рекомендуємо вам передивитися ще низку фільмів Marvel – дві частини "Вартових Галактики" 2014 та 2017 років, а також кілька фільмів, де ці персонажі з'являлися як допоміжні – "Месники: Війна нескінченності" (2018), "Месники: Завершення" (2019) та "Тор: Кохання та грім" (2022). Крім того, варто подивитися різдвяний епізод "Вартові галактики: Спеціальний святковий випуск" (2022). Якщо вже зовсім лінь все дивитися, то хоч почитайте стислий переказ фільмів на "Вікіпедії".

Режисерські перипетії

Режисер Джеймс Ганн ще задовго до релізу не втомлювався наголошувати, що цим фільмом він завершить історію "Вартових галактики", а також обіцяв жорстокий фінал. Втім, виявилося, що це не зовсім так.

Так, цим фільм Ганн, ймовірне, розпрощається з Walt Disney Studios та Marvel Studios, принаймні, на якийсь час. Але, ймовірніше, самі "Вартові Галактики" або хоча б окремі персонажі ще житимуть в кіновсесвіті Marvel (втім, про це трохи пізніше).

Загалом, Джеймс Ганн ніколи не був типовим діснеївським режисером – його специфічне бачення з купою жорстких жартів та химерними персонажами навряд чи добре вписувалося в цінності кіногіганта, орієнтованого в першу чергу на сімейну аудиторію. Водночас "Діснею" хотілось експериментів – і даному випадку їм вдалося всидіти на обох стільцях. Однак, попри успіх, ця співпраця не була безхмарною.

В 2018 році, коли вже активно велася підготовка до третьої частини, моралізатори з "Дісней" вирішили звільнити Ганна за не дуже толерантний твіт 10-річної давнини, який раптово сплив на теренах Інтернету. Навесні 2019 року він повернувся в режисерське крісло, але, судячи з усього, образу Ганн таки зачаїв, скоріш за все, повернувшись лише тому, що він хотів завершити історію так, як він це бачив.

Джеймс Ганн пішов до DC Films / фото REUTERS

На початку 2019 року він встиг заключити контракт з головним конкурентом Marvel – кінокомпанією DC Films – на зйомки фільму "Загін самогубців: Місія навиліт" (так, якщо ви побачили певну схожість між фільмами, це не випадковість і не копіювання). Результат видався настільки успішним, що після цього Ганн ще зняв серіал "Миротворець", який став спін-оффом фільму, а наприкінці 2022 року стало відомо, що він очолив DC Studios та тепер розвиватиме їхній кіновсесвіт, в тому числі знявши новий фільм про "Супермена".

Тож нові "Вартові Галактики" можна назвати своєрідним фільмом-прощання – як для Ганна з "Дісней, так і для команди героїв в тому вигляді, в якому ми звикли її бачити.

Про що фільм

Події фільму розгортаються після різдвяного спецвипуску. Герої намагаються прилаштуватися до мирного життя на летючій планеті Ніденія. І якщо більшість з них живуть далі та роблять щось корисне для громади, Пітер Квіл досі страждає через втрату Гамори, зловживає алкоголем та загалом не знає, що робити з власним життям.

"Вартові Галактики 3" стануть останнім фільмом серії / фото Marvel Studios

Втім, звичне життя на Ніденії летить шкереберть, коли Ракету наздоганяє його минуле. Власне, навколо цього і обертатиметься увесь сюжет фільму. Та й загалом "Вартові Галактики 3" – це фільм про Ракету, якому судилося стати центральним персонажем та справжнім лідером.

При цьому фільму вдалося приховати кілька сюжетних сюрпризів, про які глядачі могли не здогадатися після перегляду трейлеру.

Персонажі та актори

До своїх ролей у "Вартових Галактики 3" повернулися Кріс Пратт (Пітер Квіл/Зоряний лицар), Зої Салдана (Гамора), Дейв Батіста (Дракс Руйнівник), Він Дизель (Грут) та Бредлі Купер (Ракета) – останні два відповідали за озвучку своїх персонажів. Саме ці п'ятеро свого часу сформували оригінальну команду. Також до своїх ролей повернулися Карен Гіллан (Небула), Пом Клементьєв (Богомолиця), брат режисера Шон Ганн (Краглін/захоплення руху Ракети), Сильвестр Сталлоне (Зоряний яструб) та Елізабет Дебікі (лідерка Суверенів Аїша).

"Вартові Галактики 3" вже в прокаті / фото Marvel Studios

Серед нових персонажів – могутній супергерой Marvel Адам Уорлок, роль якого виконав Вілл Поултер, відомий за фільмами "Хроніки Нарнії: Підкорювач зорі", "Той, що біжить лабіринтом", "Легенда Г'ю Гласса", "Чорне дзеркало: Брандашмиг" і "Сонцестояння". Детальніше про цього персонажа можна почитати тут.

Кадр з фільму "Вартові галактики 3" / фото Marvel Studios

Головним антагоністом фільму виступив вчений та творець Ракети – Великий Еволюціонер, який також вперше з'явився в кіновсесвіті. Його роль виконав Чікуді Івуджі, якого раніше можна було бачити у фільмах "Баррі" та "Джон Уік 2".

Лінда Карделліні ("Месники: Ера Альтрона") та Марія Бакалова ("Борат 2") озвучували видру Лайлу та собаку Космо на мові оригіналу.

Також невеличкі камео-ролі отримали Дженніфер Голланд (вона ж дружина режисера), Даніела Мельхіор та Натан Філліон, яких Ганн перетягнув з фільму "Загін самогубців: Місія навиліт", і Майкл Рукер, що грав Йонду Удонту в перших двох фільмах.

Сцени після титрів

Традиційно для більшості фільмів Marvel, "Вартові Галактики 3" має дві додаткові сцени – одна між титрами і друга в самому кінці. Обидві їх бажано дочекатися, адже вони натякають на появу деяких персонажів у наступних проектах. Детальніше про зміст сцен після титрів читайте тут.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму відбулася в паризькому Діснейленді ще 22 квітня 2023 року, а в світовий прокат фільм виходить 5 травня. Перші глядачі, які вже побачили фільм, скоріше позитивно оцінили новинку, хоча й мали до неї певні питання.

Кадр з фільму "Вартові галактики 3" / фото Marvel Studios

Наразі на IMDb фільм має оцінку 8,4 з 10, на Rotten Tomatoes у "Вартових Галактики 3" 79% схвалення від критиків, а на Metacritic він отримав 67 балів від кінооглядачів ("в цілому позитивні відгуки").

Наш вердикт

Якщо ви любите серію "Вартові Галактики" – це однозначно фільм для вас, а особливо якщо ви любите єнота Ракету. Якщо ви є поціновувачем творчості Джеймса Ганна – теж не проходьте мимо. Загалом фільм вийшов у стилі попередніх частин, тож розчарованими ви не будете.

Кадр з фільму "Вартові галактики 3" / фото Marvel Studios

З іншого боку, попри все – це дуже милий і ностальгійний фільм, який вшановує улюблених героїв та одночасно дає їм нове життя. Це свого роду час прощання – саме тоді, коли для цього найбільш вдалий момент, щоб зберегти найтепліші спогади та не перетворитися на пародію на самих себе.

Ну і не забуваємо про фірмовий стиль Джеймса Ганна – яскравий, провокативний, часом жорстокий, часом безпосередній, і завжди з прекрасним саундтреком, який так і хочеться загрузити собі у плейліст.

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів травня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся