"Вартові Галактики 3" стануть останнім фільмом серії / фото Marvel Studios

"Вартові Галактики 3" та "Ріміні": що подивитися на вихідних

07:27, 04.05.2023
8 хв.

Перший тиждень травня не принесе кіноманам багато новинок, однак одна з них буде дуже гучною та довгоочікуваною – 4 травня в український прокат виходить остання частина "Вартових Галактики" за коміксами Marvel. Також в українських кінотеатрах стартують кілька європейських фільмів, зокрема й "Ріміні" Ульріха Зайдля. Про ці та інші новинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Вартові Галактики 3

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (США, 2023, екшн/комедія/пригоди/супергеройське)

Стрічка стане останньою для команди "Вартових Галактики" в межах кіновсесвіту Marvel, однак перед цим на улюбленців багатьох кіноманів чекає ще одна небезпечна пригода. У цій частині життя героїв-невдах, які намагаються пристосоватися до буденності на космічній станції Ніденія, перевертаються з ніг на голову через відгомін буремного минулого Ракети. Пітер Квілл, все ще оговтуючись від втрати Ґамори, має знову об’єднати команду, щоб захистити всесвіт та одного з них. Якщо ця місія провалиться, це може стати кінцем Вартових, якими ми їх знаємо.

До своїх ролей повернулися Кріс Претт, Зої Салдана, Дейв Батіста, Він Дизель, Бредлі Купер, Карен Гіллан, Пом Клементьєфф, Шон Ганн та Сильвестр Сталлоне.

Головними супротивниками героїв у третій частині науковець та творець Ракети на ім'я Великий еволюціонер (Чікуді Івуджі, якого раніше можна було бачити у фільмах "Баррі" та "Джон Уік 2"), а також могутній Адам Уорлок (Вілл Поултер, який до цього грав у фільмах "Легенда Г'ю Гласса", "Чорне дзеркало: Брандашмиг" і "Сонцестояння"), якого створили науковці з Суверену для знищення Вартових Галактики.

Режисером виступив Джеймс Ганн, який зняв дві попередні частини франшизи. Для нього це, ймовірно, буде остання співпраця з Marvel – з листопада 2022 року він очолює їхнього головного конкурента DC Studios.

Прем'єра фільму відбулася в паризькому Діснейленді ще 22 квітня 2023 року, а в світовий прокат фільм виходить 5 травня. Перші глядачі, які вже побачили фільм, скоріше позитивно оцінили новинку, хоча й мали до неї певні питання. А дехто навіть назвав фінал фільму одним з "найжорстокіших" у кіновсесвіті Marvel.

Наразі на IMDb фільм має оцінку 8,4 з 10, на Rotten Tomatoes у "Вартових Галактики 3" 79% схвалення від критиків, а на Metacritic він отримав 67 балів від кінооглядачів ("в цілому позитивні відгуки").

Зверніть увагу, що фільм матиме дві сцени після титрів, яких бажано дочекатися. Більш детально про них читайте за посиланням (обережно, там є спойлери).

Детальний огляд фільму читайте в окремій рецензії УНІАН (тут теж є трохи спойлерів).

Ріміні

Rimini (Австрія, Німеччина, Франція, 2022, комедія/драма)

Фільм розповідає про Річі Браво, який колись був знаменитою поп-зіркою. Тепер він живе на італійському курорті Ріміні, де він женеться за своєю згаслою славою. Свій безпутний спосіб життя, наповнений алкоголем та азартними іграми, він фінансує виступами для туристів та любовними послугами для шанувальниць. Тим часом, його доросла дочка вимагає від нього гроші, які він довго не давав їй, але яких він не має, а його батько, який страждає на деменцію, знаходиться в австрійському будинку для літніх людей і згадує своє нацистське минуле.

Режисером фільму виступив один з найскандальніших австрійських режисерів Ульріх Зайдль, кожна робота якого спричиняє неабиякий резонанс ("Імпорт-експорт", трилогія "Рай").

За словами Зайдля, головна роль була придумана спеціально для актора Майкла Томаса, а початковий задум з’явився під час їхнього спільного перебування в Україні близько 18 років тому – під час підготовки до фільмування українсько-австрійської стрічки "Імпорт-експорт". "Одного вечора в ресторані, заколисаний гуртом, який виконував барну музику, він раптом встав, схопив мікрофон і почав співати My Way Френка Сінатри. Я був цілковито заворожений, бо він умить підкорив публіку своїми голосом і харизмою", – заявив режисер і автор сценарію.

Прем'єра фільму відбулася у лютому 2022 року на 72-му Берлінському кінофестивалі, де він змагався за головну нагороду. Фільм отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 100% схвалення від критиків та 73% від глядачів. Тим часом, на Metacritic він отримав 81 бал від кінооглядачів ("всезагальне визнання").

Безмежність

L'immensità (Франція, Італія, 2022, драма)

В центрі сюжету фільму, події якого відбуваються в Римі в 1970-х роках – молода родина Боргетті, що переїжджає до омріяної квартири у престижному районі. Але сім'я вже не така щаслива, як раніше. Клара і Феліче більше не кохають одне одного, але не можуть змусити себе розлучитися. Клара намагається поєднати ролі хорошої дружини і одночасно матері трьох дітей, але напруження зростає. Найстарша донька Адріана, якій щойно виповнилося 12 років – найуважніший свідок сварок між батьками. На знак протесту вона раптом відкидає своє ім'я, свою особистість, і хоче переконати всіх, що тепер вона хлопчик, і ця впертість доводить до краю і без того тендітний сімейний баланс.

Головні ролі у фільмі виконали Пенелопа Крус ("Ванільне небо", "Повернення", "Вікі Крістіна Барселона") та Вінченцо Амато ("Незламний", "Червоне повідомлення", "Вбивство Джанні Версаче: Американська історія злочинів").

Зняв фільм італійський режисер Емануеле Кріалезе, два фільми якого – "Новий світ" та "Материк" – свого часу були висунуті Італією на "Оскар".

Прем'єра фільму відбулася на Венеціанському кінофестивалі у вересні 2022 року, де він отримав скоріше позитивні відгуки. Наразі на IMDb у нього оцінка 6,4 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 78% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic він отримав 70 балів від кінооглядачів ("в цілому позитивні відгуки").

Крім того, в кінотеатрах цього тижня покажуть мультфільми "Інспектор Сан. Таємниця чорної вдови" (Іспанія, 2022) та "Нові пригоди Ернеста й Селестіни" (Франція, 2022).

Водночас онлайн гучних кіноновинок цього тижня не очікується, але буде дещо цікаве з релізів минулих років.

Мисливці за привидами: З того світу

Ghostbusters: Afterlife (США, 2021, комедія/фентезі/пригоди/сімейний)

2 травня на Netflix стане доступний фільм дворічної давнини "Мисливці за привидами: З того світу", який став одним з найуспішніших перезапусків відомих франшиз за останні роки. Події фільму розгортаються через 30 років після другої частини, що вийшла на екрани в 1989 році, й обертаються навколо сім'ї одного з оригінальних мисливців – Ігона Спенглера. Не з власної волі переїхавши в невелике містечко Самервіль, онуки Спренглера – Фібі та Тревор – стикаються з паранормальними явищами і спадщиною свого дідуся.

Головні ролі у фільмі дісталися юним голлівудським зіркам – Маккенні Грейс ("Обдарована", "Я, Тоня", "Капітан Марвел", "Моторошні пригоди Сабріни") та Фінну Вулфхарду ("Дивні дива", "Воно"). Роль матері діточок виконала Керрі Кун ("Загублена", "Вдови"), а Пол Радд ("Людина-мураха") зіграв вчителя в літній школі й за сумісництвом вченого-сейсмолога.

Режисером фільму виступив Джейсон Райтман, який зробив собі ім'я переважно на трагікомедіях ("Джуно", "Бідна багата дівчинка"). А ще він є сином режисера Айвана Райтмана, який зняв дві перші частини оригінальних "Мисливців за привидами" і виступив продюсером новинки.

Вже відомо, що наприкінці 2023 року має вийти продовження фільму, з тими ж акторами і від того ж режисера.

В світовий прокат фільм вийшов в листопаді 2021 року та отримав змішані відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes – 63% схвалення від критиків та 94% від глядачів. Тим часом, на Metacritic він отримав 45 балів від кінооглядачів ("змішані або середні відгуки") проти 7,7 балів від широкої аудиторії ("в цілому позитивні відгуки").

Детальний огляд фільму читайте в окремій рецензії УНІАН.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали травня 2023 року – цього тижня стартують політична драма "Сантехніки Білого дому" від HBO, псевдоісторична комедійна драма " Королева Шарлотта: Історія Бріджертона" від Netflix та антиутопія "Бункер" від Apple TV+.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся