Кадр з фільму "Ведмідь під кайфом" / фото Universal Pictures

Відбірний кокаїновий треш: огляд чорної комедії "Ведмідь під кайфом"

16:54, 27.02.2023

23 лютого в український прокат вийшла чорна комедія "Ведмідь під кайфом", яка є вільним трактуванням реальної історії, що трапилася у 1980-х роках в США. Ще до виходу неординарна картина режисерки Елізабет Бенкс отримала неабияку популярність, та після релізу не розчарувала тих, хто на неї чекав. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Ведмідь під кайфом" / Cocaine Bear (без спойлерів).

Трохи передисторії

Навесні 2021 року стало відомо, що акторка та режисерка Елізабет Бенкс перенесе на "великі" екрани реальну історію про величезного ведмедя, який об'ївся кокаїну в лісах Теннессі в 1985 році. Тоді, на початку вересня, колишній офіцер УБН Ендрю К. Торнтон II, який перейшов на "темний бік" та сам став контрабандистом наркотиків, під час чергової доставки "вантажу" з Колумбії до США, невдало скинув з літака наркотики посеред лісу (це була налагоджена схема контрабанди) і сам загинув, коли під час стрибка його парашут не розкрився.

Протягом кількох місяців правоохоронці шукали сумки з кокаїном на території місцевого нацпарку, аж поки у грудні не натрапили на тіло мертвого чорного американського ведмедя, чий шлунок був вщент забитий кокаїном. Також у лісі було знайдено спустошені пакунки від кокаїну. Судмедексперт, який робив розтин тварини, вирішив зробити з нього опудало, і після кількох змін власника воно потрапило до торгового центру Kentucky for Kentucky в Лексингтоні, де "Кокаїновий ведмідь", він же Pablo Eskobear (зрозуміли ж гру слів, правда?), зберігається і досі.

Хоча немає офіційної інформації, що кентукійський кокаїновий ведмідь насправді хоч когось вбив, автори фільму "Ведмідь під кайфом" вирішили зробити з нього справжню машину для вбивств з неконтрольованою жагою до крові та кокаїну, що безжально кришить усіх, хто трапляється на шляху.

В центрі сюжету кілька головних персонажів – мати-одиначка Сарі, яка вирушає до лісу шукати свою дочку Ді Ді, яка без дозволу пішла туди гуляти зі своїм однокласником Генрі, та наркоторговець Сід, який посилає на пошуки кокаїну свого "підлеглого" Давида та свого сина Едді, який насправді не хоче долучатися до батькового бізнесу, а також досвідчений поліцейський Боб, який полює на Сіда, трійка місцевих гопників, що тероризують відвідувачів нацпарку, та працівники парку. Усім їм доведеться дуже постаратися, щоб вижити у сутичці зі скаженим ведмедем та один з одним.

Режисерка та актори

Режисером фільму виступила популярна у 2000-х акторка Елізабет Бенкс, яка, зокрема, зіграла у таких фільмах, як "Сорокалітній незайманий", "Зак і Мірі знімають порно" та трилогії "Людина-Павук" Сема Реймі, а також серіалі "Клініка". Пізніше вона почала пробувати свої сили на режисерських теренах – "Ведмідь під кайфом" став її третьою роботою в цій ролі.

До цього Бенкс зняла другу частину музичної комедії "Ідеальний голос" (2015) та комедійний бойовик "Ангели Чарлі" (2019), якому, втім, не вдалося переплюнути франшизу 2000-х з Кемерон Діас, Дрю Беррімор та Люсі Лью. Обидва фільми доволі добре спрацювали в прокаті та отримали не такі вже й погані відгуки, але й зірок з неба не хапали. І враховуючи той факт, що орієнтовані вони були більше на масову аудиторію, бажання Бенкс зняти більш специфічну чорну комедію виглядало вельми цікавим. З рештою, вона з роботою впоралася чудово.

Щодо касту фільму – то він видався доволі вдалим, де кожен був на своєму місці. Напевно, найбільшою зіркою фільму є Рей Ліотта ("Славні хлопці", "Кокаїн", "Ганнібал"), для якого це була одна з останніх робіт в кіно – в травні 2022 року актор несподівано помер уві сні у віці 67 років. У "Ведмеді" він виконав роль жорсткого наркоторговця Сіда.

Також головні ролі у фільмі виконали Кері Расселл ("Американці", "Ненаситний", "Зоряні війни. Епізод IX"), О'Ші Джексон-молодший ("Ґодзілла ІІ: Король монстрів", "Обі-Ван Кенобі"), Олден Еренрайк ("Соло. Зоряні Війни. Історія", "Аве, Цезар!"), Марго Мартіндейл ("Міс Америка", "Американці") та інші. Особливо варто відзначити роботи дітей-акторів – Крістіана Конвері ("Ласун") та Бруклін Прінс ("Проект "Флорида").

Ну а фанатів "Гри престолів" порадує невеличка роль у виконанні норвезького актора Крістофера Гів'ю, який у серіалі запам'ятався за роллю Тормунда.

Фільм вийшов в український прокат одночасно з усім світом, і ще до свого виходу він встиг наробити галасу в мережі, маючи при цьому доволі успішну рекламну кампанію. Серед іншого, творці фільму навіть запустили примітивну онлайн гру, за правилами якої гравець мав керувати ведмедем, що має вбивати подорожніх, підтримуючи свою життєву силу доріжками кокаїну.

Як і годиться для нетипових фільмів, думки щодо нього розділилися. Та чого вже, навіть у нашому залі були як і ті, хто люто реготав протягом усього фільму, так і ті, хто покинув сеанс посередині.

На IMDb у фільму наразі оцінка 6,5 балів з 10 на основі понад 7 тисяч відгуків. Тим часом, на Rotten Tomatoes він має 70% схвалення від критиків та 75% від глядачів. При цьому на Metacritic кінооглядачі дали йому 54 бали, а широка аудиторія – 5,1 бал (в обох випадках це відповідає характеристиці "середні або змішані відгуки").

Водночас, "Ведмідь на кокаїні" доволі впевнено проявив себе в прокаті – за перший вікенд він вже зібрав "касу" понад 28 мільйонів доларів при бюджеті 30-35 мільйонів, і в нього є всі шанси зібрати більше.

Так, вимушені констатувати, що "Ведмідь під кайфом" – це стрічка не для будь-якого глядача. Тут специфічний чорний гумор та купа крові. Загалом, фільм можна віднести до специфічного жанру комедійного трилера чи хоррора, на кшталт "Такер і Дейл проти зла", "Химери", "Перевертень" чи "Тіло, Тіло, Тіло", які по факту не лякають, а розважають, хоча й специфічним чином. Поціновувачам жанру "Ведмідь під кайфом" точно сподобається. А ось занадто серйозним, так би мовити, глядачам краще його оминати.

При цьому творцям фільму вдалося чудово передати картинку американської глибинки 1980-х років, з відповідними персонажами, інтер'єрами, костюмами та музикою. Сцена, де ведмідь переслідує карету швидкої допомоги під трек Depeche Mode "Just Can't Get Enough" – це окрема окраса фільму.

Ще один плюс – усі персонажі у фільмі доволі харизматичні, як з хорошої, так і поганої точки зору, добре прописані та з дотепними діалогами, особливо дитячими, а актори, своєю чергою, дуже вдало їх представили.

До речі, під час фінальних титрів ще є дві кумедні додаткові сцени, радимо дочекатися.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***